Iz dnevnog tiska

Stranica 2 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 20.04.09 12:06

18.04.2009.
EKOLOZI UPOZORAVAJU NA PROJEKT GORNJI HORIZONTI - NERETVA ćE OSTATI BEZ VODE

Iako su ekolozi iz Hrvatske i BiH više puta tražili obustavu projekta Gornji horizonti, Elektroprivreda Republike Srpske nastavila je izgradnju hidroelektrana u jugoistočnoj Hercegovini. Gornji horizonti naziv je megaprojekta gradnje energetskih objekata, umjetnih akumulacija i sustava tunela kojim bi se vode iz sliva Neretve prevodile u sliv rijeke Trebišnjice. Prva etapa projekta, započetog još 1960., završena je prije rata gradnjom velike akumulacije Bileća te hidroelektrana Trebinje I. i II., Dubrovnik te Čapljina. Upravo bi zbog umjetne promjene režima voda, pitoma i plodna dolina Neretve od ušća do Čapljine u BiH mogla postati beživotna slana pustara. Pritoke Neretve će nestati, a više od 700 hektara mandarinskih polja zbog prodora mora u podzemne vodotoke i zaslanjenja tla moglo bi se potpuno osušiti. Kako bi upozorili na negativne učinke projekta Gornji horizonti na deltu Neretve, Regionalni centar zaštite okoliša za srednju i jugoistočnu Europu (REC) organizirao je nekoliko radionica na kojima su se okupili ekolozi i ljubitelji prirode iz doline Neretve i Hercegovine.
- Projekt Gornji horizonti, kojim se pritoke Neretve u gornjem toku planiraju preusmjeriti u rijeku Trebišnjicu, i izgradnja niza hidroelektrana na prostoru Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, mogao bi imati nesagledive posljedice po gospodarstvo i zaštićenu prirodu donjeg toka Neretve, koja bi uskoro treba biti proglašena parkom prirode, kazao je ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković.
Od promjene režima voda rijeke Neretve, osim poljoprivrednika, strahuju i malostonski školjkari i ribari. Ukoliko se smanji dotok Neretve u more, proizvodnja kamenica bila bi upitna. Naime, tako se mijenjaju temperatura, salinitet i količina hranjivih soli koje dolaze ulijevanjem slatke vode u more, a što je presudno za intenzivan uzgoj kamenica i mušula.


S.SOLDO
Foto: Denis JERKOVIĆ

preuzeto sa stranica DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 23.04.09 9:33

21.04.2009. | 22:21

Razgovor s Ivom Karamatićem, kandidatom SDP-a za Dubrovačko-neretvanskog župana
'Županiji stvaram više koristi nego troškova''


‘Uvijek
vozim sam pa sam Županiji uštedio trošak vozača’, odgovara Karamatić na
prigovore da putujući svakodnevno u Dubrovnik stvara velike troškove.
‘Ja sam Neretvanin i to ću uvijek ostati, a kao budući župan, isto tako
ću biti i Dubrovčanin, i Konavljanin, i Primorac, i Pelješčanin, i
Mljećanin’, poručuje


Zadnja promjena: Gurija; 23.04.09 9:44; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 23.04.09 9:40

23.04.2009. | 11:28

nakon što poduzeće ‘vrni’ nije platilo 5,7 milijuna kuna
Dug za mandarine: izigrani poljoprivrednici dobit će državne poticaje

CROPIX
Kako bi neretvanski poljoprivrednici naplatili svoj novac od poduzeća “Vrni“ d.o.o., koje im za neplaćene mandarine duguje 5,7 milijuna kuna, Ministarstvo poljoprivrede isplatit će državne poticaje na račune oštećenih poljoprivrednika.

Ministarstvo bi iz proračunskih sredstava trebalo otkupljivačima isplatiti oko 1,9 milijuna kuna, a kako “Vrni” nije izmirio svoje obveze prema kooperantima i državi, proračunski novac isplatit će se izravno na račune kooperanata. Da bi se ta odluka provela, Vlada će donijeti posebnu uredbu kojom će se odobriti ta novčana transakcija.

Naime, prethodna je Vladina odluka bila da se za legalan otkup potiču otkupljivačka poduzeća s 50 lipa po kilogramu, uz uvjet da se izmire obveze prema državi i poljoprivrednicima. Budući da “Vrni“ nije ispoštovao taj uvjet, izgubio je pravo na državne poticaje, koji će se preusmjeriti poljoprivrednicima.

Kako doznajemo, 1,9 milijuna kuna proporcionalno će se raspodijeliti među kooperantima sukladno visini postojećeg duga.

Dok opuzenski voćari gledaju kako naplatiti mandarine, skladišta i hladnjača poduzeća “Vrni” u Opuzenu danas zjape prazni. Kada je prije tri godine došao u Neretvu, “Vrni” je imao velike planove.

Otvorio je modernu sortirnicu i pakirnicu mandarina, a govorilo se i o pokretanju vlastite proizvodnje. Tada je u Opuzenu bio i ondašnji ministar poljoprivrede Petar Čobanković, dajući potporu tom projektu. Međutim, nakon nekoliko godina od svega toga nije ostalo ništa, samo dugovi neretvanskim seljacima, koji su dovedeni na rub egzistencije.

Nekima “Vrni” duguje i do 500 tisuća kuna. Neretvanski su poljoprivrednici svjesni da će teško naplatiti svoj teško zarađeni novac jer poduzeće “Vrni” d.o.o. raspolaže sa samo 20 tisuća kuna temeljnoga kapitala, dok su se dugovi prema neretvanskim poljoprivrednicima popeli na 5,7 milijuna kuna.

Prošle jeseni poduzeće “Vrni” je od svojih kooperanata otkupilo oko 400 vagona mandarina. U međuvremenu je račun poduzeća blokiran te su obustavljene sve isplate.

Ovakvo loše stanje direktor Ante Vrcan opravdavao je recesijskom krizom te potraživanjima od velikih trgovačkih lanca poput Keruma i Getroa, vrtića, bolnica te Ministarstva obrane, u ukupnom iznosu od 22 milijuna kuna.

Stanislav SOLDO / EPEHA

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 28.04.09 10:14

24.04.2009. | 20:45

Ploče: Kruzer ‘Island sky’ kratko u luci, putnici nisu imali gdje

Prvi put je u pločansku luku uplovio brod na kružnom putovanju "Island sky" / Ante ŠUNJIĆ

Prvi put je u pločansku luku uplovio brod na kružnom putovanju “Island sky”, s 89 putnika i 79 članova posade i ostaloga osoblja.

Brod je dugačak 91, a širok 15 metara, a njime upravlja kapetan Georg Thomsen. Izvorišna luka mu je Venecija, a na svome putovanju već je posjetio Zadar, Split, Vis i Hvar.

Nakon Ploča, otplovit će na Korčulu, te u Dubrovnik i Kotor, prije povratka u Veneciju. U pločanskoj luci zadržao se kraće negoli je bilo predviđeno zbog nedostatka sadržaja za goste u dolini Neretve.


ante Šunjić / EPEHA

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr25.04.2009.
POLITIčKA PREGOVARANJA U PLOčAMA - HSS SA SDP-OM, HSLS S HDZ-OM

Iako su sve stranke i nezavisne liste agresivno krenule u kampanju nadajući se pobjedi, na pločanskoj političkoj sceni već je sasvim razvidno, presudnu ulogu će odigrati koalicije i interesna udruženja. Za sada je na pomolu koalicija HDZ-a i HSLS-a, koji će skupa izaći na izbore, a čini se da se udružuju i SDP i HSS, koji su u protekle četiri godine obnašali vlast u Pločama.

HSS nezadovoljan ponašanjem HDZ-a
- U našem gradu želimo preslikati državnu vlast. Stoga smo pred finalizacijom koalicijskog sporazuma s HSLS-om, a razgovaramo i s HSS-om, kazao je predsjednik HDZ-a Krešo Vejić.
I dok pregovori s HSLS-om teku glatko, čini se da HDZ, unatoč stavu središnjice i regionalne organizacije HSS–a za Dalmaciju, koja je preporučila suradnju s HDZ-om na lokalnim razinama, neće u Pločama uspjeti pridobiti 'seljake'. S obzirom na veliki utjecaj Stipe Gabrića Jamba, koji se izjasnio da ne želi surađivati s HDZ-om, pločanski HSS će najvjerojatnije koalirati sa SDP-om i aktualnim gradonačelnikom Antom Karamatićem.
- Članovi naše gradske organizacije većinom od trinaest glasova podržali su suradnju HSS sa SDP-om u Pločama. To je demokratska odluka koju ja kao predsjednik GO moram poštivati. Osim toga, predsjednik HSS-a Josip Friščić i regionalni povjerenik za Dalmaciju, dali su slobodu odlučivanja o formiranju koalicija na lokalnoj razini, kazao je predsjednik HSS-a Ploča Dalibor Žderić. Tako je dogovoreno da će HSS u Pločama dati prvog dogradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća, te da će sudjelovati u realizaciji svih infrastrukturnih projekata na lokalnoj razini u omjeru 60 prema 40 posto. Žderić je, obrazlažući ovakvu odluku pločanskog HSS-a, koja se razlikuje od županijske organizacije, koja je stupila u koaliciju s HDZ-om, istaknuo da su tijekom proteklih godina iznimno nezadovoljni ponašanjem HDZ-a u gradu Pločama. Naveo je primjere zapošljavanja u Luci Ploče, gdje po njegovim riječima, nije zaposlen niti jedan član HSS-a, unatoč koaliciji s HDZ-om na državnoj razini.

Žuna se odrekao svih slasti
Za razliku od HDZ-a i SDP-a, Dragan Čupić Žuna samostalno ističe svoju gradonačelničku kandidaturu.
- Prilikom objave svoje kandidature, aktualni gradonačelnik Ploča Ante Karamatić izrazio je želju da ga naslijedi mladi gospodarstvenik i bahato izjavio kako takvog nema u Pločama. Osim političkog iskustva od osam godina mandata gradskoga vijećnika, od čega pet na dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Ploča, imam i vlastitu informatičku tvrtku koja posluje već punih šesnaest godina, rekao je Dragan Čupić Žuna istaknuvši neovisnu kandidaturu za gradonačelnika Ploča. Uz poduzetničko iskustvo i odlučnost da predloži i provede nove ideje u razvitku čitavoga područja Grada Ploča, Čupić je naglasio kako je svojevoljno napustio vlast u vremenu kada je postajala samoj sebi svrhom i kada je težila biti štetom vlastitim građanima. - Iz današnjega stanja vidim da je u tome i uspjela. Dakle, odrekao sam se svojevoljno svih slasti vlasti, što, morate priznati, nije lako. Naročito novca, koji svi trebamo i koji sam mogao primati protekle tri godine, otkad sam dao ostavku na dužnost predsjednika Vijeća. Za to učiniti samo sam se trebao negdje skriti i prema potrebi dizati ruku na sjednicama Vijeća, odrješit je Čupić.


Stanislav SOLDO
Snimio: Denis JERKOVIĆ
preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik


Zadnja promjena: Gurija; 13.05.09 19:57; ukupno mijenjano 1 put.
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 29.04.09 19:28

29.04.2009. | 19:09

Neretvanski poljoprivrednici traže novac od poduzeća ‘Vrni’ d.o.o.

Prevareni neretvanski poljoprivrednici traže isplatu za svoje mandarine


Neretvanski poljoprivrednici prosvjedovali su ispred poduzeća ‘Vrni’ d.o.o u Opuzenu
Denis Jerković / CROPIX


Ispred napuštenih skladišta poduzeća “Vrni“ d.o.o. u Zagrebačkoj ulici u Opuzenu u srijedu su se okupili neretvanski poljoprivrednici, kojima to poduzeće još uvijek nije isplatilo jesenas predane mandarine, kako bi upozorili na bezizlazno stanje u kojem su se našli.

Stotinjak poljoprivrednika zahtijevalo je žurnu naplatu svog teško zarađenog novca, koju neuspješno iščekuju već šest mjeseci. Najavljuju skoru blokadu glavnih prometnica na neretvanskom području, nadajući se da će nadležne institucije tada reagirati.

Unatoč obećanjima direktora Ante Vrcana te resornoga Ministarstva poljoprivrede, novac u dolinu Neretve nije stigao, premda je najavljivano da će se dio državnih poticaja isplatiti izravno oštećenim seljacima jer “Vrni” d.o.o. nije ispoštovao svoje obveze prema kooperantima, te tako nije mogao ući u sustav državnih poticaja.

Poljoprivrednici su dovedeni na sam rub opstanka. Ne mogu pokrenuti ovogodišnju proizvodnju jer nemaju novca za zaštitna sredstva i repromaterijal, a neki od njih ne mogu ni platiti struju ili pak kupiti kruh.

− Dolina Neretve nije hrvatska Kalifornija niti Misir, to je dolina suza, jada i bijede do koje nas je doveo Ante Vrcan i njegova poslovna politika. Sada se njegov otac njega odriče pa kaže da s njime nema nikakve veze. Sve je to za USKOK i Državno odvjetništvo. Jedna im tvrtka propada, druge otvaraju − ogorčeno ističu neretvanski voćari, kojima poduzeće “Vrni” za mandarine duguje više od pet milijuna kuna.

− Ovo je sramota hrvatske države. Država nas je potpuno uništila. Najprije su propala sva poduzeća u kojima smo radili, Azbest, PIK, PPK, a sada je dopustila da nas pljačka jedan Ante Vrcan − ogorčena je Vojka Vlahović iz Komina. − Ante, vrati lovu! − poručila je Anti Vrcanu.

S njom se složila i Vera Jelčić, koja je dodala da je sa štapom brala mandarine i gurala ih u karijoli, pa sada ne može naplatiti svoj mukom zarađeni novac.

− Čiji smo mi? − pitali su se ogorčeni poljoprivrednici.

− Odbačeni smo i ostavljeni od sviju. Da je nekome u interesu, ovaj bi se problem riješio za 24 sata, a ne šest mjeseci. Tek smo sada zapali u krizu i recesiju, a sigurno će biti još gore − uzviknula je Neda Brezovački, pozivajući USKOK da ispita sve poslove i manipulacije Ante i Nikole Vrcana u Opuzenu, Sinjskom polju i diljem Hrvatske.

Neretvanski su poljoprivrednici svjesni da će teško naplatiti svoj mukom zarađeni novac jer poduzeće “Vrni” d.o.o. raspolaže sa samo 20 tisuća kuna temeljnoga kapitala, dok su se dugovi prema neretvanskim poljoprivrednicima popeli na 5,7 milijuna kuna.

Prošle jeseni poduzeće “Vrni” je od svojih kooperanata otkupilo oko 400 vagona mandarina. U međuvremenu mu je račun blokiran, obustavljene su sve isplate, a zaposlenici poslani na Zavod za zapošljavanje.

Stanislav SOLDO / EPEHA

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 02.05.09 10:25

01.05.2009. | 19:51

Prvosvibanjska svečanost Metković: Jambo dijelio grah


Tradicionalnom promenadom metkovske Gradske glazbe “Klement Visković”, u gradu na Neretvi svečano je obilježen Međunarodni praznik rada.

Središnja zajednička svečanost upriličena je na maloj rivi, gdje je gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo dijelio grah s kobasicama. Oni koji nisu bili raspoloženi za kolektivna slavlja, samoinicijativno su otišli u prirodu, gdje su se odmarali uz roštilj ili ponekoga janjca na ražnju.

Ipak, najveći broj Neretvana neradni dan i lijepo vrijeme iskoristio je za poljodjelske radove; uređivali su voćnjake i vinograde te sadili povrće i lubence u donjem Poneretlju.

s. soldo / EPEHA


preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 02.05.09 10:39

02.05.2009.
ŠAROLIKA IZBORNA SCENA U PLOčAMA - ČETIRI GRADONAčELNIčKA KANDIDATA I SEDAM LISTA

Velika koalicija SDP-HNS- HSS- HSU za gradonačelnika podržava esdepeovca Antu Karamatića, a HDZ-HSLS Krešu Vejića (HDZ). Tu su i nezavisne liste Zdravka Srzentića i Dragana Čupića Žune.
Na svibanjskim izborima u Gradu Pločama koalicija SDP-HNS-HSS-HSU podržava gradonačelničku kandidaturu esdepeovca Ante Karamatića. SDP je zajedno s HNS-om, HSU-om i Udrugom umirovljenika predao zajedničku listu, dok će HSS izići na svibanjske izbore s vlastitom listom. Kandidati za dogradonačelnike Ploča ove koalicije su Dalibor Žderić i dosadašnja dogradonačelnica Slavenka Mušan.
- Želimo nastaviti suradnju s našim dosadašnjim partnerima, s HSS-om smo dogovorili poslijeizbornu suradnju u Gradskom vijeću gdje ćemo imati većinu, a HSS-u će pripasti mjesto predsjednika Vijeća. Ovo je pobjednička koalicija koja je već ostvarila značajne rezultate, a nakon izbora, završit ćemo sve započete projekte i započeti realizaciju novih, rekao je Karamatić.
Kandidacijske liste predala je i koalicija HSLS-HDZ, koji podržavaju kandidaturu Kreše Vejića (HDZ) za gradonačelnika. Dogradonačelnički kandidati su Goran Kovač i Zdenko Mateljak.
Kao što je poznato, HDZ i HSLS, Krešimir Vejić i Matko Radonjić, potpisali su sporazum o predizbornoj koaliciji, a za uzvrat će liberali dobiti jedno mjesto na zajedničkoj listi za Gradsko vijeće Ploča. Gradonačelničku kandidaturu bez liste za Gradsko vijeće istaknuli su i nezavisni Zdravko Srzentić kojemu su dogradonačelnici Ana Musa i Stipe Laura. Tu je od ranije poznata nezavisna kandidatura Dragana Čupića Žune, a dogradonačelnici su mu Andrea Kozina, Milena Grgurinović, dok on nosi listu za Gradsko vijeće.
- U poslijeizbornim pregovorima otvorene su sve opcije osim suradnje s Karamatićima i njihovom esdepeovskom listom, rezolutno je ustvrdio Dragan Čupić-Žuna. Hrvatska stranka prava istaknula je svoju listu samo ga Gradsko vijeće.
Nedavno formirana Pločanska stranka, koja se zbog formalnopravnih postupaka registracije na ovim izborima morala pojaviti kao Nezavisna lista Pločanska stranka, istaknula je samo kandidacijsku listu za Gradsko vijeće, koju nosi Dino Doboš. Posebno iznenađenje ovih izbora je Nezavisna lista „Za Komin“, koja bi mogla ugroziti uzlazni rejting HDZ-a u Pločama. U zadnji čas, gotovo na samom isteku roka za predaju kandidatura, Kominjani su prijavili nezavisnu listu za Gradsko vijeće. Nju će, kako doznajemo, nositi dosadašnji vijećnik, Mato Dugandžijić, te Jure Kraljević i Velibor Šuman. Svi dosadašnji hadezeovci, koji su se odmetnuli od stranke, nezadovoljni su politikom sastavljanja lista u Pločama. Naime, Kominjani nikako nisu bili zadovoljni ponuđenim mjestima na HDZ-ovoj listi pa su se odlučili za formiranje vlastite.
- Mi nemamo ništa protiv HDZ-a. Ovo je jedini mogući način da pokažemo svoju snagu. Buduća suradnja u Gradskom vijeću stvar je dogovora i pregovora, kazao nam je Jure Kraljević.


Stanislav SOLDO
Snimio: Denis JERKOVIĆ
preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 02.05.09 10:44

02.05.2009.
PROPALO STRANO ULAGANJE U PLOčANSKOJ LUCI - KATAR ODUSTAO OD LNG TERMINALA

Na zadovoljstvo ekologa i udruga za zaštitu prirode, Katar je i službeno odustao od gradnje LNG terminala u Pločama. Za nedavna boravka katarskog emira Šeika Hamad bin Khalifa Al-Thani rečeno je da Ploče otpadaju zbog seizmički aktivnog područja, dok se u daljnji poslovnim planovima razmatra mogućnost gradnje LNG-a na Krku. Za ovakvu poslovnu odluku, presudili su ekonomski razlozi, budući da terminal u Pločama za katarskog investitora dugoročno ne bi bio isplativ. Projekt bi bio opravdan jedino u slučaju gradnje infrastrukture do Srbije, Bugarske i Mađarske, što ne dolazi u obzir, jer sličan terminal već postoji na Krku.
- To je zapravo jedna preskupa investicija za iznimno malu potrošnju jer bi se snabdijevao isključivo uski dio priobalja i susjedna BiH. Stoga ne vidim što bi se to uopće gradilo u Pločama. Terminal na Krku je sasvim dovoljan i iz njega će se opskrbljivati Austrija, Mađarska, Slovenija, dok bi Ploče bile isključivo orijentirane na Bosnu, pojasnio nam je energetski stručnjak Davor Štern.
A potrošnja plina u Bosni i Hercegovini kreće se do milijardu metara kubičnih, dok je u Hrvatskoj istodobno ta potrošnja ograničena na oko tri milijarde kubika. Proračuni govore da gradnja LNG terminala nikako nije isplativa ukoliko je godišnji promet manji od deset milijardi metara kubičnih plina. S ovakvim se tvrdnjama slažu i u poslovodstvu Luke Ploče, gdje su svjesni činjenice kako bi takva dva terminala na našoj obali bila previše.

Spas u zadnji čas
Da je spas stigao u zadnji čas, potvrđuje nam ekologinja Ana Musa. Ona ističe da je u ime Udruge Lijepa naša u primjedbama upućenim na Studiji utjecaja na okoliš terminala za skladištenje i pretovar tekućih tereta u Luci Ploče, upozoravala na seizmički nemirno područje na Luke Ploče.
- Nerazumno je graditi takav terminal na području na kojemu su, prema nepobitnim seizmičkim istraživanjima, potresi vrlo česti. Najveća moguća magnituda potresa u Hrvatskoj iznosi 7,0 stupnjeva po Richteru, i to u području južnog Jadrana i šireg Dubrovačkog primorja. Do sada nepoznati Jadranski rasjed zajednički su istraživali hrvatski i američki geolozi, a zajednički je utvrđeno da je tu zona sudara, pojasnila je Musa.


S.SOLDO
Foto: Denis JERKOVIĆ
preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 02.05.09 10:48

02.05.2009.
"ISLAND SKY" PRVI PUT U PLOčANSKOJ LUCI

Cruiser "ISLAND SKY" prvi put je uplovio u pločansku luku na svom kružnom putovanju s 90 putnika te preko 70 članova posade i ostalog osoblja. Brodu koji je dugačak više od 90 metara i širok 15 metara, matična luka je Venecija, a na kružnom putovanju posjetio je Split, Vis, Zadar, Hvar i Ploče, gdje se zadržao nakratko da bi nastavio ploviti prema Korčuli, Dubrovniku i Kotoru.

Tekst: Branko Kulidžan
Fotke: Julija Pavlović
preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik

veza: članak iz Slobodne Dalmacije od 24.04.2009.
Gurija je napisao/la:24.04.2009. | 20:45

Ploče: Kruzer ‘Island sky’ kratko u luci, putnici nisu imali gdje

Prvi put je u pločansku luku uplovio brod na kružnom putovanju "Island sky" / Ante ŠUNJIĆ

Prvi put je u pločansku luku uplovio brod na kružnom putovanju “Island sky”, s 89 putnika i 79 članova posade i ostaloga osoblja.

Brod je dugačak 91, a širok 15 metara, a njime upravlja kapetan Georg Thomsen. Izvorišna luka mu je Venecija, a na svome putovanju već je posjetio Zadar, Split, Vis i Hvar.

Nakon Ploča, otplovit će na Korčulu, te u Dubrovnik i Kotor, prije povratka u Veneciju. U pločanskoj luci zadržao se kraće negoli je bilo predviđeno zbog nedostatka sadržaja za goste u dolini Neretve.


ante Šunjić / EPEHA

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 04.05.09 21:06

04.05.2009. | 22:15

Poljoprivrednici blokirali jadransku magistralu
Prosvijed u Neretvi: Vrcane, plati nam mandarine!

Poduzeće “Vrni” d.o.o., u vlasništvu Ante Vrcana, poljoprivrednicima duguje novac za mandarine već šest mjeseci, pa su na petnaestak minuta blokirali Jadransku magistralu kako bi upozorili javnost, ali prije svega Ministarstvo poljoprivredeDenis Jerković / Cropix

Obespravljeni neretvanski poljoprivrednici, kojima poduzeće “Vrni” d.o.o., u vlasništvu Ante Vrcana, duguje novac za mandarine, blokirali su u ponedjeljak na petnaestak minuta Jadransku magistralu, upozoravajući hrvatsku javnost, u prvom redu Ministarstvo poljoprivrede, na ovaj problem, koji već šest mjeseci potresa dolinu Neretve.

Dok mi ovdje prosvjedujemo i tražimo svoj novac, Ante Vrcan slobodno šeta Hrvatskom, kupuje skupocjene automobile, a njegov otac Nikola, pod čijim je blagoslovom i otvoreno ovo otkupno poduzeće u Opuzenu, sadi voćanjake i maslinike po Dalmaciji odričući se sina i njegovih poslova, rekli su obespravljeni neretvanski poljodjelci.

- Ovako ne mogu živjeti. Pijem sedative za smirenje, dok Ante Vrcan uživa u našoj muci i jadu. Imam troje djece koja moraju živjeti. Nažalost, ne vidim izlaza iz ovakvog stanja - kazao nam je, ogorčen i razočaran u pravnu državu, Ivan Bartulović, kojemu “Vrni” za mandarine duguje 250 tisuća kuna.
Slično razmišlja i 180 drugih prevarenih poljoprivrednika i svi su jedinstveni u ocjeni da prijevare i krađe neretvanskih seljaka treba kazneno procesuirati. Stoga će uskoro angažirati odvjetnika te svoja prava zatražiti pred sudom. Ipak, čini se kako će ishod takvog sudskog postupka biti do kraja neizvjestan jer “Vrni” jedna poduzeća zatvara, a druga otvara kao posebne pravne subjekte, koji nemaju međusobnih prava i obveza.

Poljoprivrednici su ogorčeni i na Ministarstvo poljoprivrede. Željko Bartulović tako kaže da Ministarstvo nije trebalo sklapati ugovor o otkupu mandarina s poduzećem “Vrni”, bez prethodne provjere likvidnosti poslovanja poduzeća. Iako je Ministarstvo poljoprivrede obećalo da će seljacima isplatiti novčane poticaje od pedeset lipa po kilogramu, kako bi se barem djelomično ublažio dug, novac još u Neretvu nije stigao, zbog birokratskih zavrzlama.

Naime, Vlada mora donijeti i Saboru na usvajanje uputiti posebnu uredbu o izmjeni dosadašnjeg načina isplate poticaja za mandarine, koji se već nekoliko godina isplaćuju otkupljivačkim poduzećima, kao poseban oblik subvencije.

piše Stanislav SOLDO / EPEHAKaznena prijava

Dok poljoprivrednici traže svoj teško zarađeni novac, poduzeće “Vrni” d.o.o. i njegov direktor i vlasnik Ante Vrcan postali su predmet policijske obrade. Neslužbeno doznajemo da je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska Općinskom državnom odvjetništvu podnijela prijavu protiv Ante Vrcana zbog zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 07.05.09 10:12

04.05.2009. | 12:29

poštanski ured nakon mjeseci nerada opet profunkcionirao
Samoposluga u pošti: mještani pošiljke uzimali sami


Poštar nije pošiljke dijelio na vrijeme pa je ured s vremenom bio jednostavno zatrpan. Sve su pošiljke uručene tek kad je dobio pojačanje iz središnjeg poštanskog ureda u Pločama

Poštar uvijek zvoni dvaput, osim u Otrić Seocu gdje jedno vrijeme nije zvonio nikako. Malo mjesto u općini Pojezerje kod Ploča dospjelo je u središte zanimanja šire javnosti kada se doznalo da tamošnji poštar Stjepan Zloić, prema riječima pojedinih mještana, pristigle poštanske pošiljke nije dijelio mjesecima.

Problem se pojavio kada je nekim stanovnicima Otrića zaprijetilo isključivanje struje jer nisu plaćali račune. A račune nisu plaćali jer im ih nitko nije uručio. Tada su, tvrdi Ante Vukušić, dopredsjednik HSS-a općine Pojezerje, Otrićani sami tražili svoju poštu u poštanskome uredu, koji se, tako, pretvorio u jednu vrstu samoposluge.
Kriva je politika

Za nastalu situaciju, prema Vukušiću, koji je jedini htio javno govoriti, kriva je politika, odnosno HDZ.

- Zloića je postavila politika. Dobio je posao nakon pobjede HDZ-a na prošlim parlamentarnim izborima. Nije dobro obavljao svoj posao i morali smo se snalaziti kako smo znali. Čestitke za Božić dobivali smo u vrijeme ovogodišnjeg Uskrsa, većina pošiljki jako je kasnila, ako bismo ih uopće i dobili. Ljudima je voda došla do grla kada su zaprijetila isključenja struje. Sramota - rekao je Vukušić.

Drugi mještani, koji su željeli ostati anonimni, branili su Zloića jer smatraju da je bila riječ o spletu nesretnih okolnosti. Tvrde da je u spornome vremenu u poštanski ured u Otrić Seocu pristizao veliki broj pošiljki koje i nije bilo jednostavno podijeliti na vrijeme.

Kada je situacija postala ozbiljna, neslužbeno smo doznali da je Zloić dobio pojačanje iz pločanske pošte, dok sve pošiljke nisu uručene na krajnje adrese. I dok se mještani nisu mogli usuglasiti oko uloge staroga poštara, jer u poštanskom uredu sada radi novi djelatnik, nitko nije znao reći kakav je Zloićev status.


Ante Vukušić: Božićne smo čestitke dobili za Uskrs

Dvojbu je riješila Služba odnosa s javnošću Hrvatske pošte, gdje su priznali da je u PU Otrić Seoce došlo do nepravilnosti u radu njihova zaposlenika koje su dovele do kašnjenja u dostavi pošiljaka.

U Hrvatskoj pošti priznali su da je nemarno obavljanje poslova njihova zaposlenika utjecalo na redovito odvijanje prometa i zbog nastalih neugodnosti ispričali su se korisnicima usluga.

Poštaru hitan otkaz
Hrvatska pošta je u najkraćemu mogućem roku reagirala kako bi ispravila taj propust, a zaposleniku je uručila izvanredni otkaz zbog teške povrede radne obveze.

tekst i snimke ante šunjić/epeha
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 07.05.09 10:15

05.05.2009. | 17:11

Branko Bačić u Metkoviću: Pelješki most ide dalje unatoč krizi

Unatoč svjetskoj gospodarskoj krizi i recesiji pelješki most je prioritet Hrvatske i on će se nastaviti graditi i vrlo brzo će se dovršiti, rekao je državni tajnik za more Branko Bačić u Metkoviću na predstavljanju županijske koalicijske liste HDZ-HSLS-HSS-HSU.

Ističući značenje pelješkog mosta za povezivanje hrvatskog državnog teritorija, Bačić je ustvrdio da će se graditi i autocesta prema Dubrovniku, a radovi na krajnjoj spojnoj točki Osojniku, po njegovim riječima, trebali bi započeti već u ponedjeljak. Kandidat za župana Nikola Dobroslavić i njegovi zamjenici, Marija Vučković iz Ploča i Frano Skokandić sa Korčule, istaknuli su da će birači znati prepoznati njihov razvojni program i projekte, te povjerenje pokloniti koaliciji koja će raditi na dobrobiti Dubrovačko-neretvanske županije.Stanislav SOLDO / EPEHA

preuzeto sa portala slobodnadalmavija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 07.05.09 10:25

06.05.2009. | 10:52

Jambo o sebi: Ja sam Robin Hood koji svima pomaže

- Bolje je dijeliti srdele i patate na placi u nedjelju nego lažna predizborna obećanja – rečeno je na predstavljanju Nezavisne županijske liste Stipe Gabrića Jamba za predstojeće izbore, a odmah potom Gabrić je riječi pretvorio u djelo: preko 250 ljudi okupljenih u dvorani hotela „Petka“ pozvao je na tratamenat u restoran hotela.
Gabrić je predstavio 41 kandidata sa svoje liste, a za aktualnu županicu Miru Buconić ustvrdio da je najbolja ne samo kandidatkinja za to mjesto, nego i najbolja diplomatkinja.

-Meni nitko ne može naći ni jednu maću, iako to stalno pokušavaju. Mislila sam dostojanstveno napustiti Županiju jer sam prije četiri godine u politiku pala s neba, ali kad sam vidjela listu odustala sam. Ovo je pravi spoj mladosti i iskustva - rekla je Mira Buconić.

NL za dožupane kandidira ravnatelja Srednje škole u Metkoviću Marija Obradovića i ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik dr. Stijepa Raguža, a na listi su i Vedran Smokvina, umirovljenički sindikalist Ivan Sršen, te dr. Sandi Tešanović, dr. Teo Rašica i dr. Olaf John.

„Jambo je Robin Hood koji svima pomaže“, rekao je za sebe Stipe Gabrić te se obrušio na konkurenciju jer im kandidati za župana ne dolaze iz Dubrovnika, a na meti je posebno bio HDZ - Tko se to poigrava s Dubrovnikom, tko ga ucjenjuje? Je li to zbog Dube Šuice? Nemojte im podleći! – poručio je Gabrić i dodao da on neće pristati ni na kakve ultimatume „ni one iz Zagreba ni Iva Muja“.Olivija Gustin Čuljak / EPEHA
foto: denis jerković / cropix

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 10.05.09 9:51

07.05.2009. | 21:20

nakon prosvjeda neretvanskih poljoprivrednika, oglasio se direktor tvrtke ‘vrni’
Isplata za dva mjeseca

Ispričavajući se svim neretvanskim poljoprivrednicima s kojima je ‘Vrni’ d.o.o. imao čast surađivati, Ante Vrcan ističe da poljoprivrednici iz Opuzena nisu prevareni niti poniženi, te da on nije u bijegu

Nakon prosvjeda neretvanskih seljaka, kojima poduzeće ‘‘Vrni’’ d.o.o. za mandarine duguje gotovo šest milijuna kuna, oglasio se često spominjani direktor i vlasnik poduzeća Ante Vrcan.

Ispričavajući se svim neretvanskim poljoprivrednicima s kojima je ‘‘Vrni’’ d.o.o. imao čast surađivati, Ante Vrcan ističe da poljoprivrednici iz Opuzena nisu prevareni niti poniženi, te da on nije u bijegu.

- Procjenjujemo da bi se potraživanja neretvanskih voćara, prema izdanim zadužnicama, trebala početi naplaćivati kroz najviše dva mjeseca, redoslijedom kako su iste zaprimljene pri financijskoj instituciji koja vodi poslovne račune ‘‘Vrni’’ d.o.o. - poručio je direktor Ante Vrcan.

- Nažalost, niz objektivnih okolnosti na koje naše društvo nije moglo utjecati i neosnovana naplata nedospjelog dijela duga po izdanim sredstvima osiguranja plaćanja jednog od naših dugogodišnjih poslovnih partnera, osnovni su razlozi financijske blokade i trenutačne nemogućnosti plaćanja.

Uvidjevši težinu situacije u kojoj bi se ‘‘Vrni’’ d.o.o. mogao naći u kratkom razdoblju, naročito uzevši u obzir katastrofalno stanje na tržištu kapitala i otežanu naplatu vlastitih potraživanja, jedino što nam preostaje jest da naše kooperante osiguramo sredstvima osiguranja plaćanja.

U tu svrhu, na ime svakog od neretvanskih poljoprivrednika izdane su obične zadužnice kao sredstva osiguranja plaćanja njihovih potraživanja, pa je tako naplata neretvanskih poljoprivrednika osigurana i neupitna - pojasnio je Vrcan.

- Zatvaranje otkupne stanice u Opuzenu nije trajno rješenje jer sam gotovo svakodnevno u pregovorima da neretvanski pogon preuzme inozemna kompanija koja bi ne samo preuzela djelovanje na neretvanskom području nego u svakom pogledu i poboljšala poslovanje, sve u cilju da otkupno distubitivni centar u budućnosti ne ostane zatvoren.


piše Stanislav SOLDO/EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr


09.05.2009.
RADOVI UZ OBALU NERETVE KOD KOMINA - KOMINJANI NEZADOVOLJNI ZBOG SUžAVANJA BANKINA

Hrvatske vode već duže vrijeme uređuju obalu Neretve na području Komina. Do sada je uklonjeno desetak tona različitog krupnog i sitnog otpada, starih štednjaka, hladnjaka, plastike gume i dugog otpada. No, stanovnici Komina nisu zadovoljni načinom izvedbe ovog projekta. Naime, oni upozoravaju da je uz Neretvu na pojedinim mjestima nestao zaustavni trak za vozila, a na dijelu gdje je ostao, uži je od dva metra pa se na njega automobil ne mogu zaustavljati niti parkirati.
- Sve se radilo zbog sigurnosti, a zapravo je dovelo do još veće nesigurnosti putnika i vozila, upozorava ekologinja Ana Musa koja nije zadovoljna dosadašnjom suradnjom s Hrvatskim vodama.
Ona ističe kako je obavijestila nadležne u Hrvatskim vodama da se nepropisno postupalo s otpadom i šašem nakon sanacije područja uz Neretvu.
- Dio toga je odložen nedaleko od rogotinskog mosta i sada nesavjesni građani donose svoj otpad pa se sve pretvorilo u divlju deponiju, kazala je Musa, naglašavajući da će Lijepa naša detaljno istražiti o kakvoj sanaciji i projektu se radi te da će sukladno tomu poduzeti određene korake.
U Hrvatskim vodama doznajemo da se uređuje nasip za obranu od poplava na lijevoj obali Neretve.
- Svi radovi u zaštitnom pojasu rijeke Neretve usuglašeni su s lokalnom upravom i Hrvatskim cestama koje propisuju širinu bankine i mjesta za odmorište, kazao je voditelj VGO Opuzena Joško Erceg.
Pokos i bankina će održavati Hrvatske vode, a dio uz rijeku ostaje dijelom prirodnog okoliša.

S.SOLDO
SNIMIO: Denis JERKOVIĆ
preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik


09.05.2009.
KREšIMIR VEJIć, KANDIDAT HDZ-A ZA GRADONAčELNIKA PLOčA - SADAšNJU VLAST JE PREGAZILO VRIJEME

Krešimir Vejić kandidat je Hrvatske demokratske zajednice za gradonačelnika Ploča. Rođen je 14. veljače 1975. u Splitu. Osnovnu i srednju školu završio je u Pločama, a Ekonomski fakultet u Dubrovniku. Trenutno radi na mjestu voditelja Službe kontrole i procesa rada u Naftnim terminalima Federacije u Pločama. Aktivan je športaš, dugogodišnji igrač i kapetan NK „Jadran LP“ iz Ploča. Oženjen je, otac dviju djevojčica.
Krešo je uvjeren u svoj uspjeh, siguran da će građani Ploča znati prepoznati program HDZ-a koji donosi bolju budućnost ovome gradu nakon osam godina neuspješne vladavine SDP-a. Kao kandidat za gradonačelnika oporbene stranke na lokalnoj razini, možete li se osvrnuti na dosadašnji rad Poglavarstva?
-Činjenice su sljedeće: Grad Ploče ima proračun od gotovo 40 milijuna kuna, a sve tekuće prihode, sve što dobiva od građana i središnje vlasti, troši na tekuće rashode, što je neodrživo.
Gradska se vlast rasipala proračunskim novcem, novcem Pločana?
Grad Ploče ne može sanirati neodrživo stanje kanalizacije u Rogotinu, ali može, svjedoci smo, kupiti auto od 600 tisuća kuna, što otprilike košta jednako. Gradskom se komunalnom poduzeću iz godine u godinu daju milijuni kuna subvencija i kapitalnih donacija, ali se poslovi, koje to isto poduzeće može obavljati, daju komunalnom društvu iz drugog grada.
Nezaobilazna je i tema poduzetničke zone.
U proteklom mandatu izgubljeni su milijuni kuna za poduzetničku zonu zbog nerješavanja projektne dokumentacije i osnovne infrastrukture; poslovi se netransparentno dodjeljuju obrtima i firmama izvan područja grada, dok građevinske firme i obrti na području grada nemaju što raditi. Sadašnjoj lokalnoj vlasti zamjeram potpunu neinformiranost - oni ne znaju odgovoriti ni na jedno pitanje vezano za poticaje ministarstava, EU fondove, uvjete kreditiranja, moderne izvore financiranja lokalne samouprave; jedan smo od rijetkih gradova koji gotovo da i nema prijavljenih projekata za sufinanciranje putem Fonda za regionalni razvoj (osim crpne stanice Klokun). Sve su to činjenice koje govore da ih je, blago rečeno, „pregazilo vrijeme“.
Loše stanje je i na kulturnom planu.
Nažalost, nemamo kino, kazalište, muzej, mjesta za okupljanje mladih, sve je prepušteno ad hoc inicijativama pojedinaca. Za grad veličine i značaja Ploča takvo stanje je nedopustivo.
Ukoliko HDZ oformi vlast u Pločama, koji će biti vaši prvi koraci na mjestu gradonačelnika?
- Potrebno je „razbuditi“ gradsku upravu i tvrtke u vlasništvu Grada. Ne mogu prihvatiti objašnjenje sadašnjeg gradonačelnika Ante Karamatića kako u Pločama nema kvalitetnih kadrova. Pitam se, je li to u Pločama ili u SDP-u? Naime, sad imate situaciju da su otac i sin kandidati za gradonačelnika i župana u istoj županiji na istim lokalnim izborima. To je jedinstvena situacija, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu!
Ploče su oduvijek davale vrlo kvalitetne pojedince u svim segmentima društva.
Tako je. No, danas nema razvojne vizije niti dugoročne strategije ostvarivanja ciljeva od strane gradske uprave. Gospodarski potencijal Ploča, s obzirom na komparativne prednosti, mora se bolje koristiti. Ploče su na ključnoj geoprometnoj poziciji na jugu Hrvatske. Naša luka od međunarodnog je značaja s najvećom perspektivom u Hrvatskoj zahvaljujući isključivo ulaganju HDZ-ove središnje vlasti u nove terminale, što je plodno tlo za razvoj poljoprivrede i turistički potencijal koji se tek otkriva!
Što kanite učiniti na gospodarskom oporavku grada ?
Naš plan je osnovati razvojnu agenciju koja će okupiti pločanske stručnjake i potaknuti gospodarski rast Grada. Niz je primjera ljudi koji su voljni investirati u Ploče, niz je naših sugrađana koji bi se okušali kao mali poduzetnici, ali im sadašnja vlast ne pruža podršku. Puno je kvalitetnih programa za poticanje malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrednih gospodarstava o kojima građani Ploča i okolice ne znaju apsolutno ništa. Gradska uprava zajedno sa službama koje vodi treba biti servis građanima, a ne dovoljna sama sebi.
Što je s projektima infrastrukture?
Naš je plan osigurati projektnu dokumentaciju za projekte komunalne infrastrukture, iskoristiti turističke potencijale Neretve i Baćinskih jezera, izgraditi marinu, približiti malo poduzetništvo hrvatskim braniteljima, te ubrzati cjelokupni razvoj uporabom predpristupnih fondova EU. Naši građani moraju prepoznati Ploče kao mjesto u kojem će se ispuniti sve njihove potrebe, kao mjesto u kojem vrijedi živjeti, raditi, podizati obitelj. I to je moja vizija Ploča.
Kakav rezultat očekujete u Pločama?
Vjerujem u povjerenje i podršku birača na ovim izborima. Ja ću postati gradonačelnik i moja će stranka HDZ zajedno sa svojim partnerom HSLS-om osvojiti većinu vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću. Imamo kvalitetnu listu s prepoznatljivim i uspješnim pojedincima, te mladim i vrijednim ljudima. Naš tim ljudi već se dokazao u rješavanju gospodarskih problema, aktivno sudjeluje u športskim postignućima po kojima je Ploče poznato, a pomaže i u kulturnim manifestacijama i rješavanju brojnih problema lokalne zajednice. Nema privatnog interesa niti nepotizma. Ne sumnjam da će to građani Ploča prepoznati, jer, kako kaže naš slogan, moj tim i ja smo pravo rješenje za novo vrijeme.

preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik


09.05.2009.
LUKA PLOčE - POSJET VELEPOSLANIKA NJEMAčKE

Visoki gost, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj dr. Bernd Fischer, u četvrtak je u poslijepodnevnim satima posjetio Luku Ploče. Dočekali su ga Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče i Ivan Pavlović, direktor Luke Ploče te se zadržali u ugodnu i zanimljivu razgovoru. Veleposlanika Njemačke upoznali su sa značajem Luke Ploče i s njenim razvojnim planovima čija je realizacija u punom zamahu. Veleposlanik je prilikom dolaska naglasio kako je impresioniran značenjem Luke Ploče pa će gospodarstvenicima i institucijama u Njemačkoj skrenuti pozornost na Luku Ploče i mogućnosti njena razvoja.

Pripremio: Branko Kulidžan
preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik


Zadnja promjena: Gurija; 12.05.09 9:39; ukupno mijenjano 4 put/a.

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 10.05.09 9:54

10.05.2009. | 08:50

Jambo: Vlast u županiji neće moće formirati bez mene

Nezavisna županijska lista Stipe Gabrića Jambe upriličila je u Domu kulture na Krvavcu predizborni skup i predstavljanje kandidata za župana i županijsku skupštinu.

Govoreći o izbornom rezultatu, Stipe Gabrić je ustvrdio da se nijedna županijska vlast neće moći formirati bez njega i njegove liste, te da će dubrovačko-neretvanska županica i ovaj put biti iz Dubrovnika.

- Uspjeh nam jamči sjajna lista i sjajni ljudi, koji su se dokazali u svom poslu - kazao je Jambo.


Stanislav SOLDO / EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 17.05.09 17:35

16.05.2009.
DOLINA NERETVE I DALJE NA čEKANJU - ŠTO ćE BITI S PARKOM PRIRODE?

Iako se očekivalo da će dolina Neretve postati zaštićeni park prirode, od proglašenja u ovoj godini najvjerojatnije neće biti ništa. Stručne rasprave na terenu odgođene su do daljnjega, najvjerojatnije zbog lokalnih izbora i formiranja vlasti u gradovima i općinama. Kako doznajemo, vladajuća stranka HDZ u izbornoj godini nije bila spremna uhvatiti se u koštac sa zahtjevima lokalne zajednice koja se u najvećem broju slučajeva protivila parku prirode. Za park prirode bili su čelnici Ploča i Metkovića, dok se Opuzen protivio obrazlažući da bi takvo rješenje unazadilo dolinu Neretve za pedeset godina.
Ekološki aktivisti iz doline Neretve slažu se da se parkom prirode neće ograničavati aktivnosti lokalne zajednice na terenu. Lovci i poljoprivrednici morat će poštivati zakonska rješenja koja već postoje u RH, samo ih se vrlo rijetko pridržavaju. Tu se prije svega misli na nekontroliranu upotrebu pesticida u poljoprivredi te lov nedozvoljenim sredstvima izvan sezone, što je i do sada bilo kažnjavano. Proglašenjem doline Neretve parkom prirode, zaštitni znak ovog područja mandarina postat će hrvatski izvozni brend. Već je u tijeku kontrola proizvodnje mandarina u okviru certifikata „Global gap“, koji omogućuje izvoz ekološki proizvedenih mandarina na tržište Europske unije, što je dugoročni cilj budućeg parka prirode.
Jedinstvenu prirodnu cjelinu budućeg parka prirode činila bi 25 kilometara dugačka dolina Neretve od Hutovog blata u BiH do ušća razgranatog u prostranu deltu- ukupno oko 20 tisuća hektara.
Iako je veliki dio nekad nepreglednih močvarnih prostora danas izmijenjen, u donjem toku Neretve još su uvijek očuvane velike površine močvarnih staništa pa je tako kompletno područje delte Neretve označeno kao stanište, odmorište ili pak zimovalište brojnih ptičjih vrsta.

Stanislav SOLDO16.05.2009.
MUKE KOMINSKIH POLJOPRIVREDNIKA - BEZ šTANDOVA I BEZ NOVCA ZA PRODANE MANDARINE

Direktor poduzeća Vrni d.o.o. Ante Vrcan, koji neretvanskim poljoprivrednicima za mandarine duguje 5,7 milijuna kuna, obećao je isplatu u roku od dva mjeseca. Nažalost, to nije utjeha voćarima, koji su dovedeni na rub egzistencije. Oni zahtijevaju od države i Ministarstva poljoprivrede, razumijevanje i pomoć kako bi prevladali nastalu krizu, u kojoj su se našli mimo svoje volje.
- Dolina Neretve nije hrvatska Kalifornija niti Misir, to je dolina suza, jada i bijede do koje nas je doveo Ante Vrcan i njegova poslovna politika. Sada se njegov otac njega odriče pa kaže da s njime nema nikakve veze. Sve je to za USKOK i Državno odvjetništvo. Jedna im firma propada druge otvaraju, ogorčeno ističe Marija Vojka-Vlahović iz Komina kojoj poduzeće Vrni za mandarine duguje novac.
Vojka je ogorčena na institucije pravne države koje joj ne dopuštaju da normalno živi od svoga rada. Naime, nedavno su joj porušili štand na kojem je prodavala voće i povrće uz magistralu.
- Ne znam kako dalje, ne dopuštaju mi da živim. Od mene žele napraviti socijalni slučaj, ogorčena je.
- Ovo je sramota hrvatske države. Država nas je uništila potpuno. Najprije su propala sva poduzeća u kojima smo radili - Azbest, PIK, PPK, a sada je dopustila da nas pljačka jedan Ante Vrcan, ogorčena je Vojka Vlahović iz Komina.
- Ante, vrati lovu-poručila je Anti Vrcanu.
S njom se složila i Vera Jelčić, također iz Komina koja je dodala da je sa štapom brala mandarine i gurala ih u karioli pa sada ne može naplatiti svoj mukom zarađeni novac.
- Ti ljudi nemaju ljudske samilosti ni obraza, opanak-obraz i ništa više, rekla je vidno uznemirena Vera, koja jedva preživljava od mirovine zarađene u prosvijeti.

Stanislav SOLDO16.05.2009.
SVEčANO OTVOREN DOM KULTURE PLOčE - ZA EUROPU SPREMNI

Bivši dom Hrvatske vojske koji nakon obnove nosi naziv Dom kulture Ploče, svečano je otvorila pred prepunom kino - salom poznata spisateljica i glumica Arijana Čulina s predstavom Za Europu spremni. U više od jednog sata stojeće komedije koja je kod prisutnih izazvala smijeh do suza, Arijana je pokazala još jednom svoju osebujnu inspiraciju i nadahnuće današnjice. Nakon predstave, Ante Karamatić, gradonačelnik Ploča, nadahnuto se obratio svima nazočnim, Arijanu Čulinu nagradio buketom cvijeća i zahvalio se što je svojom nazočnošću doprinijela otvaranju Doma kulture Ploče te sve nazočne pozvao na zajednički domjenak.
B.K.
Snimio: Jurica Marinović
Preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 18.05.09 20:43

18.05.2009. | 12:34

Jambo: HDZ je krao; HDZ: Da smo krali valjda bi pobijedili

Gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo, koji je dobivši 54 posto glasova birača, pobijedio u prvom izbornom krugu, optužio je HDZ za kupovinu glasova birača na biračkim mjestima, za što će, protiv odgovornih osoba podnijeti kaznene prijave općinskom državnom odvjetništvu.

Raspolažem materijalnim dokazima da su neki HDZ-ovci za glasove nudili i do stotinu eura. Obitelji kojima je to ponuđeno spremne su svjedočiti, kazao je Jambo koji se zahvalio biračima Metkovića, te posebno Hercegovine na ukazanom povjerenju.

- Hvala Metkoviću i Hercegovini, Dračevu, Doljanima, Višićima, Šuškovu i Bobanovu koji su došli u Metković i glasovali za mene na ovim izborima. Bez obzira na pritiske oni su rekli ne anonimnim pismima i teroru ulice kojima je Metković bio izložen prošlih dana - kazao je gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić Jambo, koji ostaje gradonačelnik.

Njegova koalicijska lista HSS-HSLS-HSS-HSU-HU-HNS, osvojila je devet vijećničkih mandata u Gradskom vijeću dok je HDZ-u pripalo sedam, a SDP jedan mandat.

Međutim, Žaklina Marević, kandidatkinja HDZ-a, odbacuje te tvrdnje navodeći da HDZ nikoga nije potkupljivao.

- Optužbe su adresirane na krivo mjesto, jer se ja, kao i mnogi stanovnici Metkovića pitaju, tko su onih tisuću glasača, koje nitko nije prepoznao, a koji su pred zatvaranje birališta glasovali. Valjda je svima jasno da nisu glasovali za HDZ.

Gradonačelnik Gabrić, optužujući na ovakav način HDZ, kompenzira izborni neuspjeh u Županiji Dubrovačko-neretvanskoj. To nimalo ne čudi kada se zna koliko mu je županija značila za dosadašnje vladanje gradom Metkoviću. Iz županije su izvučeni veliki novci, a baš se i ne vidi gdje su potrošeni. Gradonačelnikove optužbe su smiješne.

Da smo mi kupovali glasove, kako on tvrdi, valjda bi HDZ bio pobjednik, a ja gradonačelnica. Iako nismo pobijedili, ja i moji suradnici, posebno središnjica HDZ-a u Zagrebu, smo zadovoljni postignutim rezultatom za Gradsko vijeće, gdje smo dobili samo osam stotina glasova manje od gradonačelnika Stipe Gabrića Jambe, što nam osigurava sedam vijećnika - rekla je Marevićeva.

Osim HSS sa 9 i HDZ sa sedam vijećnika u Gradsko vijeće Metkovića prošao je i Dado Obradović (SDP), pa su socijaldemokrati ponovno postali parlamentarna stranka u Metkoviću.

Stanislav SOLDO / EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 20.05.09 9:24

19.05.2009. | 18:20

Ploče

Ime za pamćenje: posmrtna pripomoć ‘Mrtav-hladan’

Ime privlači pažnju Pločana i njihovih gostiju jer se nalazi u blizini trajektne luke
Foto: Ante Šunjić

Posmrtna pripomoć u Pločama čudnoga imena “Mrtav-hladan”, u vlasništvu Mira Zubca, privlači pažnju kako samih Pločana, tako i brojnih turista, jer se nalazi u blizini trajektne luke.

Zubac se, inače, tim poslom bavi dugi niz godina i poznat je po svojoj profesionalnosti. On ima zanimljivo objašnjenje zbog čega se odlučio na ime koje privlači pažnju.

- Moj posao je vrlo stresan i često puta krajnjim naporima potiskujem osjećaje kako bih mogao raditi. Naravno da iskreno suosjećam s ožalošćenima kada se dogodi tragedija, ali da bih posao mogao korektno obaviti, moram biti mrtav-hladan, odnosno isključiti osjećaje.

Jednom prigodom jedna mi je gospođa uznemireno prigovorila kako sam se mogao odlučiti za takvo ime, a ja sam joj odgovorio:

“Vidite gospođo, vi ste se uzrujali, a ja sam mrtav-hladan”, rekao je Zubac.

Ante Šunjić / EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 21.05.09 9:13

20.05.2009. | 21:08

pločanski župnik izazvao burnu raspravu sugrađana
Don Petru Mikiću prijete na internetu


Pločanski župnik izazvao je burnu raspravu
nakon što je u predizbornom obraćanju javnosti
prozvao SDP. Sada ga neki nazivaju sotonom,
on uzvraća istom mjerom


CROPIX

Predizborno obraćanje javnosti don Petra Mikića izazvalo je burne reakcije, a pločanska javnost podijelila se za i protiv župnika.

Don Petar je optužio aktualnu SDP-ovu vlast da je uložila sramotno malo novca u izgradnju crkve, te podsjetio kako su ga u bivšoj državi 16 godina držali u staroj, trošnoj baraci, sa zmijama i miševima, a punih 36 godina nisu mu dopustili izgradnju božjega hrama.

Na pojedinim internetskim portalima u Pločama, vodi se pravi mali rat, u kojemu se ne biraju riječi, a koliko je situacija naelektrizirana, govori činjenica da je jedan od posjetitelja pozvao “drage sugrađane” da “sakupe 30 tisuća eura i plate nekome da makne Satana Pločanskog kako bi se riješili briga”.

“Oni koji anonimno prijete nisu ništa drugo nego ništarije, kukavice, lažovi i mutikaše. Udari iza busije, stara je to partizanska taktika, već toliko puta viđena. Ovo je klasični poziv na linč i smaknuće čovjeka koji se bori za očuvanje hrvatskog i vjerskog identiteta u gradu.

Podcijenili su me, moja glava ipak vrijedi više od 30 tisuća eura. Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Napadaju me od moga dolaska, samo mijenjaju metode”, rekao je don Petar ne skrivajući razočaranje ponašanjem pločanske policije.

- Ne smatram je svojom policijom, nekoliko su puta pokazali neprijateljski stav prema svećeniku i crkvi. I ovaj put se oglušuju, iako su ih branitelji upozorili na prijetnje. Oni bi došli kada bi vidjeli krv, tvrdi pločanski župnik.

Ono u čemu se slaže don Petar i njegovi oponenti jest činjenica da u Pločama postoji sotona. Tako jedan od posjetitelja optužuje don Petra da ne zna praštati niti treba očekivati praštanja za sva zla koja je u Pločama učinio.

“Sotona si sam, sotona je u tebi, sotonstvo činiš oko sebe, a sotoni je mjesto u paklu. Zato Petre, gori u paklu, a gorjet ćeš sigurno”, poručio mu je netko tko se predstavlja vjernikom, kojega je upravo don Petar, kako kaže, odbio od odlaska u pločansku crkvu.

Ovakve tvrdnje don Petar je ocijenio “đavolskim riganjem”.

- Tko ne vjeruje u vraga, neka pročita ove izjave i uvjerit će se da je vrag živ i da djeluje u našemu gradu. Mogu me ušutkati jedino kako je Herod ušutkao Ivana Krstitelja, ali neće uspjeti, zaključio je pločanski župnik.

piše Ante Šunjić / EPEHA
preuzezo sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 23.05.09 21:34

21.05.2009. | 13:27

predsjednica hdz-a žaklina marević odgovara gradonačelniku stipi gabriću
Jambu su izabrali - Hercegovci


Žana Marević, predsjednica HDZ-a Metković
Denis Jerković / CROPIX

- Gradonačelnika Metkovića Stipu Gabrića Jambu izabrali su glasači iz Hercegovine s dvostrukim prebivalištem. Oni nisu prepoznali naše projekte, niti ih je briga za budućnost ovoga grada - istaknula je predsjednica HDZ-a Žaklina Marević.

- Za razliku od gradonačelnika Gabrića i njegove liste, za nas su glasovali pravi Metkovci iz središta grada i oni Hercegovci koji u ovom gradu plaćaju porez, na što sam ja i moj tim iznimno ponosni- kazala je.

- Posebno sam ponosna jer smo dobili glasove građana željnih promjena na bolje o čemu svjedoči naša pobjeda na biralištu na Kladi, dijelu grada gdje naš gradonačelnik živi - istaknula je Žana Marević.

Što se tiče optužbi Stipe Gabrića Jambe o kupovanju glasova, u HDZ-u tvrde da nitko od njihovih članova i suradnika ništa nije kupovao. - Da smo kupovali, valjda bih ja bila gradonačelnica - rezolutna je Žana.

- Kako nazvati dijeljenje maslina na dan izborne šutnje i asfaltiranje putova i igrališta, što je radio Stipe Gabrić Jambo. Kako nazvati cjelodnevno dovoženje ljudi iz Bosne i Hercegovine na glasovanje u Metković. Je li to kupovanje glasova? - upitala se Marevićeva.

Napravili smo projekte za naš grad, koje smo htjeli realizirati u iduće četiri godine. Glasači koji ne žive, a glasuju u našem gradu, nažalost, odlučili su da ti projekti ne budu realizirani. Tu smo izgubili jedan dio glasova, a drugi dio glasova koji je otišao suprotnoj strani, dali su ljudi koji su od HDZ-a dobili sve što imaju, a danas su nas zbog “sujete” i sitnog interesa izdali.

Nama na ponos što smo im pomogli, a njima na sramotu što su nas izdali. “Pomozi sirotu na svoju sramotu”, zaključila je predsjednica GO HDZ-a Žana Marević.

Stanislav SOLDO / EPEHA
preuzeto sa portala
slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 23.05.09 21:38

23.05.2009.
RUžNA SLIKA NA UšćU NERETVE - RUZINAVI BROD

Čiji je ruzinavi brod na ušću ? - pita se Ana Musa na svom blogu Lijepa naša Neretva. - Već dugo vremena, kada idem na ušće Neretve, na samome skretanju s magistrale, vidim jednu ružnu sliku. Uz obalu Neretve vezan je ruzinavi brod bez imena, a kraj njega hrpa pržine, potpuno razrušena kamp-prikolica i neka stara, drvena baraka. Ne znam tko je vlasnik ovoga rugla, ali krajnje je vrijeme da se to makne! Naime, po svemu sudeći, taj brod nekad je vadio pržinu iz Neretve, a u ruševnim prostorima vjerojatno su boravili radnici. Zašto to ruglo tako napušteno stoji godinama, čije je to i kada će se maknuti? - ogorčena je Ana Musa.
Pišući o brodu na svome blogu, Musa ističe kako je krajnje vrijeme da se prije ljetne turističke sezone maknu te čudnovate ruševine i da se konačno oslobodi taj prostor. Ne znam kako Hrvatske vode, koje sada stalno nešto rovare i kopaju uz Neretvu, to ne vide i ne uklone? Ili je to nadležnost Grada Ploča? - pita se na kraju Ana Musa.

S.S.
preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 23.05.09 21:41

23.05.2009.
VRUćE VRIJEME DONIJELO NOVE OPASNOSTI - LEPTOSPIROZA PRIJETI

Županijski Zavod za javno zdravstvo pozvao je stanovništvo doline Neretve na oprez s obzirom da zbog velikog močvarnog područja postoji opasnost od širenja zarazne bolesti leptospiroze koja nastaje kontaktom ljudi s ustajalom močvarnom vodom. Najugroženiji su lovci, ribari, poljoprivrednici i stočari jer su u stalnom kontaktu s kontaminiranom ustajalom vodom. Glavni prijenosnici bolesti su štakori koji urinom u močvaru izlučuju bakteriju leptospiru. Kod zaražene osobe bakterija napada i razora bubrege i jetru pa se liječenje provodi ovisno o općem stanju pacijenta, a u najvećem broju slučajeva završava smrću.

Ne dirati golim rukama ustajalu vodu
- Leptospire prodiru kroz manje ozljede na koži ili kroz sluznice, u izravnom kontaktu sa životinjom ili s kontaminiranim vlažnim tlom ili vodom, pojašnjava epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Miljenko Ljubić. Čini se, glavni problem je što se ljudi ne znaju zaštiti na odgovarajući način pa golim rukama dodiruju ustajalu vodu koju su ranije kontaminirali glodavci. Nakon inkubacije koja najčešće traje dva tjedna, nastupa opća slabost zaražene osobe, popraćena visokom tjelesnom temperaturom i bolovima u mišićima. Kasnije se javlja osip po tijelu te počinju simptomi žutice, upale moždanih ovojnica i bubrega pa zaraženi leptospirozom u pravilu završavaju na hemodijalizi.

Deratizacija kao prevencija
- U dolini Neretve do sada nije bilo veće zaraze, ali s obzirom na svakodnevne navike i život stanovništva uz kanale i močvare, opreza nikada dosta. Riječ je o sporadičnim slučajevima kakvih imamo desetak godišnje, uglavnom u ljeto i jesen. Bolest ima nepredvidiv tijek, a konačan ishod ovisi o mnogim čimbenicima poput općeg stanja pacijenta, rekao nam je dr. Ljubić, naglašavajući da se radi o iznimno opasnoj bolesti koja se teško prepoznaje i dijagnosticira. Dakle, leptospiroze su bolesti životinja, koje nerijetko pređu na čovjeka, a uzrokovane su spirohetama iz roda leptospira. Zaražene životinje urinom izlučuju leptospire koje u vlažnoj okolini mogu preživjeti i nekoliko tjedana. Kao jedinu moguću zaštitu dr. Ljubić navodi korištenje zaštitnih rukavica u kontaktima s vodom iz močvara te sustavnu deratizaciju kako bi se smanjio broj glodavaca, glavnih prijenosnika leptopsiroze.S.SOLDO
Snimio: Denis JERKOVIĆ
preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 23.05.09 21:44

23.05.2009.
NAKON PRVOG KRUGA LOKALNIH IZBORA - PLOčE VIšE NISU SDP-OVA UTVRDA

Potpuno neočekivano, protekli izbori donijeli su politički obrat u gradu na ušću Neretve. Ploče, koje su godinama slovile kao neosvojiva utvrda SDP-a, pale su u ruke HDZ-a. Iako će Krešo Vejić (HDZ) i Ante Karamatić (SDP) snagu odmjeravati u drugom izbornom krugu, raspored mandata u Gradskom vijeću potvrđuje da je osmogodišnja vlast iskliznula iz ruku SDP-a. HDZ-ovi „mladi lavovi“, Krešo Vejić i Marija Vučković, uspjeli su ustrojiti stranku, koja je, svjedoci smo, postala dostojan protivnik vlasti SDP-a. Aktualni gradonačelnik Ante Karamatić, sa samo 150 glasova više prešao je Vejića pa će biti iznimno zanimljiva „mrtva utrka“ 31. svibnja.

Gradsko vijeće u rukama HDZ-a i HSLS-a
Prema neslužbenim rezultatima za Gradsko vijeće Ploča, uvjerljivo vodi koalicija HDZ-HSLS, kojoj je povjerenje ukazalo 38 posto birača, što im u Gradskom vijeću osigurava većinu od šest mandata. SDP je osvojio četiri vijećnika, HSS 1, Nezavisna lista Mate Dugandžić 1, te Nezavisna lista Dina Doboša, jedno mjesto.
Sigurno je da će većinu u Gradskom vijeću formirati HDZ-HSLS s nezavisnim Matom Dugandžićem, dok će SDP-u nedostajati dvije ruke, unatoč ranije postignutom dogovoru s HSS-om. - Iznimno sam zadovoljan postignutim uspjehom koji je rezultat našega dobroga rada tijekom ove kampanje. Nismo bili bahati niti je u našim kampanjama bilo teških riječi. Trud i angažman se isplatio jer je HDZ u Pločama od gubitnika postao pobjednik - rekao je Krešo Vejić, predsjednik GO HDZ-a i gradonačelnički kandidat te stranke. Rezultatima je zadovoljan i HDZ-ov koalicijski partner HSLS koji će zbog suradnje s HDZ-om biti parlamentarna stranka u Pločama.

Ništa, ništa neću govoriti
Gradonačelnički kandidat SDP-a Ante Karamatić nije želio komentirati postignuti izborni rezultat niti je želio govoriti o drugom izbornom krugu. Nakon što smo se predstavili kao novinari Dubrovačkog vjesnika, brzo je prekinuo razgovor uz obrazloženje riječima „Ništa…. Ništa neću govoriti“. Ako je suditi po nervozi SDP-ovca Ante Karamatića, drugi krug očekuje grčevita borba između njega i Vejića. Presudnu ulogu u izboru gradonačelnika zasigurno će odigrati birači Dragana Čupića-Žune, njih 489, te glasači Zdravka Srzentića koji je imao 623 glas. Prema neslužbenim informacijama, ovi bi glasovi mogli u konačnici otići Kreši Vejiću koji bi tako stekao popriličnu prednost pred konkurentom Karamatićem. Za razliku od izbora za Gradsko vijeće i gradonačelnika, glasovanje za župana i Županijsku skupštinu u Pločama donijelo je najviše iznenađenja kad je u pitanju Nezavisna lista Stipe Gabrića-Jambe, koji je osvojio čak 200 glasova više od SDP-a.Stanislav SOLDO
Foto: Denis JERKOVIĆ
preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 23.05.09 21:49

23.05.2009.
GUžVA U PLOčANSKOJ LUCI - UPLOVIO CRUISER „ARION“

Putnički brod "Arion" s tristotinjak putnika, najviše američkih turista, uplovio je u luku Ploče u organizaciji međunarodne Pomorske agencije Jadroagent. Riječ je o međunarodnom cruiseru, poput luksuznog plovećeg hotela, na kojem se na više brodskih paluba nalaze razni sadržaji. Brojni turisti s "Ariona" otišli su na jednodnevni izlet autobusima kako bi obišli povijesne, turističke i vjerske znamenitosti Međugorja te druge predjele susjedne Hercegovine i doline Neretve. "Arion" plovi na kružnim putovanjima po Jadranu i Sredozemlju.

S.S.
Snimio: Denis JERKOVIĆ
preuzeto sa stranice DubrovačkiVijesnik/PločanskiVijesnik

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 26.05.09 21:24

24.05.2009. | 18:52

U metkoviću održana 25. smotra folklora “Niz Neretvu misečina pala”
Čuvari pučke tradicije i običaja hrvatskog sela

Na otvorenju smotre u Metkoviću folklorne skupine vozile su se u tradicionalnim neretvanskim lađama / Denis Jerković / CROPIX
Jubilarna smotra je na Neretvi okupila nekoliko tisuća folkloraša iz Hrvatske i BiH otimajući zaboravu ono što su naši stari stoljećima pomno njegovali i čuvali

Pjesme iz tisuću grla folkloraša, sa smotre folklora “Na Neretvu misečina pala”, što se 25. put za redom proteklog vikenda održavala u Metkoviću, potekle su niz Neretvu, hercegovačko-dalmatinsku ljepoticu o kojoj su brojne pjesme spjevane i priče ispričane.

Veličina hrvatskog narodnog blaga došla je do izražaja u gradu na Neretvi upravo kroz spoj običaja dalmatinskog krša, slavonske ravnice, naših otoka i priobalja.

Zagudile su gusle, zasvirale diple, kao i prije stotinu godina po našim selima, koja ostaju prazna i napuštena. Ova jubilarna smotra okupila je nekoliko tisuća folkloraša iz Hrvatske te folklorne skupine iz BiH, a bio je zanimljiv nastup pjevača u crkvi svetog Ilije, koji su izveli marijanske pjesme.

Izvodeći tradicionalne plesove svog zavičaja, 37 folklornih skupina potvrdile su se kao čuvari izvorne tradicije i narodnih običaja, koji se, nažalost, u novije doba gase, a s njima i sve ono što su naši stari stoljećima pomno njegovali i čuvali.

Zahvaljujući naporima profesora Vide Bagura, na smotru u Metković dolaze folklorne skupine, koje se kao feniks iz pepela ponovno rađaju i oživljavaju narodnu tradiciju i običaje hrvatskog sela.
Njeguju izvornost, bez primjesa i tuđica

- Od ove godine smo izmijenili organizaciju smotre, koja sve više poprima regionalni karakter. Došli su nam izabrani predstavnici pojedinih županija, koji su na najbolji način prezentirali svoje narodno blago, kazao je umjetnički voditelj smotre, profesor Bagur.

Osim u Metkoviću, neke od folklornih skupina nastupale su po neretvanskim mjestima a neke su pak posjetile i županijsko središte Dubrovnik, gdje su se upoznale s kulturno-povijesnim znamenitostima Dubrovačko-neretvanske županije.

Sama manifestacija se održavala pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a organizatori smotre su, kao i dosad, Gradsko kulturno središte i KUD “Metković”. Svi sudionici smotre nisu krili zadovoljstvo zbog dobrog prijama u Metkoviću, a njihove je nastupe publika nagrađivala gromoglasnim pljeskom.

Smotra folklora u Metkoviću prezentira autentičan folklor njegujući izvornost bez ikakvih primjesa i tuđica upravo kakav je nekada bio u malim seoskim sredinama i dalmatinskim gradićima.

Piše stanislav soldo/epeha
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 2 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.