Iz dnevnog tiska

Stranica 3 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 26.05.09 21:29

25.05.2009. | 22:27

u udruzi ‘lijepa naša’ zabrinuti za budućnost ušća neretve
Ekouzbuna na Neretvi: surferi i kiteri rastjerali kupače

Surferi i kiteri, kojih je sve više na ušću Neretve, prijetnja su za
sigurnost kupača Denis Jerković / CROPIX


Ne može se doći s malenom djecom i, kao nekada, biti bez brige zbog sigurnih uvjeta, odnosno plitkoga mora. Sada se stalno mora gledati u more da neka od tih silnih šarenih letjelica ne bubne kome u glavu, tvrdi ekologinja Ana Musa

“Krajnje je vrijeme da se i šira javnost upozna s problemima ušća Neretve, toga jedinstvenog hrvatskoga bisera”, upozorava pločanska ekologinja i predsjednica Udruge “Lijepa naša” Ana Musa.

Ona ističe da se u “hladovini stoljetne borovine”, na području nekadašnjega kampa, nalazi desetak kamp-prikolica koje su vlasnici potpuno napustili, pa su u međuvremenu postale staništa narkomana i sada su potpuno devastirane i uništene, bez prozora i vrata, nekima čak nedostaju i cijele stranice.

- Te se olupine namjerno ne uklanjaju kako bi stanovništvo zaključilo da je bolje da bilo tko preuzme ušće nego da tako stoji. Naravno, i da mu se u nadolazećem vremenu pri koncesiji umanji cijena, a cijena ušća je iznimno velika, upozorava Musa.

Osim toga ona upozorava da od prošloga ljeta ušćem vladaju kiteri i surferi. Ima tu i wakeboarda, iako je to ekstremni sport.

- Kupači, uglavnom domaće stanovništvo, koje se tu kupalo godinama, zbog njih sve manje odlaze na ušće i svi su ljuti i razočarani. Ne može se doći s malenom djecom i, kao nekada, biti bez brige zbog sigurnih uvjeta, odnosno plitkoga mora. Sada se stalno mora gledati u more da neka od tih silnih šarenih letjelica ne bubne kome u glavu. Jedna očajna majka mi je rekla kako se bavi mišlju da od doma ponese zašiljene kolce i stavi ih oko sebe i djeteta, kaže Musa.

- Uz obale Neretve i mora neki su tuđi ljudi, tuđi auti, čuju se tuđi jezici. Kažu da neki Mađar čak i školu surfanja tamo ima, toliko je bahat da mu je čak i registracija “SURF”. Lete uokolo kao ptice ili avioni, a naši se kupači uvukli u mišje rupe, ogorčena je Musa.

- Neka oni lete kad vole, to su odreda mladi ljudi, i sport i vratolomija su im u krvi. Ali kao i svaka normalna zemlja, moramo imati pravila za takve. Neka plate, neka plate svaki zalet, kao što im naplaćuju Bračani.

Neka im se odredi prostor, imamo kanal, imamo još onaj jedan preostali škanj, odredimo im mjesto, pravila i cijenu, naplatimo im i za parkirane automobile i za spavanje na ušću i neka lete do mile volje. Vjerujem da bi i oni bili sretni, jer neprijateljstvo domaćih ljudi prema njima je veliko. Pravo ljeto tek dolazi, a u uzavreloj atmosferi svašta se može dogoditi, zaključila je Musa.

piše Stanislav SOLDO / EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 11.06.09 21:51

07.06.2009. | 20:53

U Pločama započela Liga mladih lađara


Započelo je ovogodišnje natjecanje Lige mladih lađara „Delta Neretve“, koju je osmislio i vodi Mirko Vlahović Jablan iz Komina. Prvo od deset kola održano je u Rogotinu. Od ove godine natjecanje mladih lađara odvija se u dvije kategorije, do 18 godina i od 18 do 25 godina.

U mlađoj kategoriji prvo mjesto pripalo je mladićima iz kominskoga „Gusara“, drugi su u cilj stigli mladi lađari Rogotina, a nakon njih Stablina i Baćina. U starijoj konkurenciji pobijedili su momci iz Staševice, za koju je nastupilo i nekoliko članova aktualnoga prvaka ‘‘Maratona lađa’’. Drugo mjesto osvojila je ekipa Stabline, prošlogodišnji pobjednik ovoga natjecanja, dok je treća u cilj stigla ekipa ‘‘Marko Markota’’ iz Rogotina. Drugo kolo na rasporedu je u petak u Kominu
.


Ante Šunjić/EPEHA08.06.2009. | 12:48

Ploče: primopredaja vlasti bez bivšeg gradonačelnika Karamatića
Krešimir Vejić preuzeo je u ponedjeljak dužnost gradonačelnika Grada Ploča. Na primopredaju je novi gradonačelnik došao s dvojicom dogradonačelnika, Goranom Kovačem i Zdenkom Mateljkom, te s Matkom Radonićem predsjednikom HSLS-a, koalicijskog partnera HDZ-a.

Bivšu vlast predstavljala je dosadašnja dogradonačelnica Slavenka Mušan koja je Vejiću podnijela pismeno izvješće o stanju u gradu.

- Grad Ploče predajemo u dobrom stanju, stojim vam na raspolaganju ukoliko vam moje znanje i iskustvo budu potrebni, rekla je Mušan.

Vejić je naglasio kako će nadležne institucije snimiti stanje u Gradu Pločama i o nalazu obavijestiti građane. Na primopredaji se nije pojavio bivši gradonačelnik Ploča Ante Karamatić.

Ante Šunjić/ EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

osvrt na temu:
Oliver · 09.06.2009
PRIMOPREDAJA VLASTI U PLOČAMA
Vejić preuzeo funkciju, Karamatić se nije pojavio
Krešimir Vejić (HDZ) preuzeo je funkciju gradonačelnika Ploča. Primopredaju je obavila bivša dogradonačelnica Slavenka Mušan, budući se Ante Karamatić nije pojavio. Sve je proteklo u iznimno tolerantnoj atmosferi, a uz novog gradonačelnika, Vejića i njegove zamjenike, Zdenka Mateljka i Gorana Kovača, bio je nazočan i koalicijski partner, Matko Radnić iz HSLS-a. Novi gradonačelnik, Vejić istaknuo je kako će se za početak upoznati sa funkcioniranjem gradskih službi i poduzeća i ustanova u vlasništu grada, gdje je već evidentiran višak zaposlenika.S.S.

Fotograf: dv
preuzeto sa stranice Dubrovački VijesnikOliver · 09.06.2009. 09:50
U PLOČAMA POKLON KONCERT GRADU 14. LIPNJA
Thompson, Bulić, Zečić i grupa „Delta“

Fotograf: dv
Kao što je i obećao Don Petar Mikić organizira koncert na trgu ispred crkve u nedjelju 14. Lipnja s početkom u 20,30 sati. Na koncertu nastupa grupa „Delta“ s prijateljima Thompsonom, Draženom Zečićem i Matom Bulićem.

preuzeto sa stranice Dubrovački vijesnik


Zadnja promjena: Gurija; 11.06.09 22:29; ukupno mijenjano 3 put/a.

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 11.06.09 21:58

10.06.2009. | 21:20

16 veslača, dva parića i bubnjar svakodnevno treniraju
Neretvanski lađari osvajaju La Manche

Ekipa računa da će 36 kilometara
od Dovera do Calaisa - što je 10 km duže
od utrke lađara na Neretvi - izveslati
za pet sati


Denis Jerković / CROPIX

Neretvanski lađari spremaju novi pothvat - preveslati u lađi kanal La Manche, 25. lipnja na Dan hrvatske državnosti, ako bude lijepo vrijeme. Kako bi uspješno odradili ovu ekspediciju, svakodnevno treniraju na Neretvi pod vodstvom profesora Marija Sršena.

Ekipu čini 16 veslača, dva parića i bubnjar, koji će izveslati rutu od Dovera u Velikoj Britaniji do Calaisa u Francuskoj u dužini od 36 kilometara. U borbi s ćudljivim morem potporu će im davati desetci znatiželjnika, među kojima i Thierry Paull, Francuz čija je majka iz Komina, koji je pomogao oko organizacije ekspedicije. Novi podvig neretvanskih gusara „La Manche 2009“, organizira se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića i predsjednika Hrvatskog Sabora Luke Bebića.

- Skupinu veslača koji se pripremaju za La Manche čine predstavnici ekipa prema poretku s prošlogodišnjeg maratona lađa - kaže predsjednik Udruge lađara Neretve Marko Marušić.
Osim njih, u ekspediciji sudjeluju i neki od članova Uprave Udruge lađara Neretve. Što znači veslati maraton lađa, najbolje znaju veslači, neretvanski gusari, koji svojom snagom i izdržljivošću s lakoćom svladaju Neretvu i Crnu rijeku na putu od Metkovića do Ploča. Ipak, situacija na La Mancheu je nešto drugačija, jer nije isto veslati na rijeci i moru. Stoga se o tome brine profesor kineziologije Mario Sršen koji priprema lađare.

- Trening se isključivo temelji na povećanju izdržljivosti, jer svi veslači već su dobro izvježbani sa svojim lađarskim ekipama na prethodnim maratonima - otkriva Sršen ističući da su do sada odrađeni desetci specijalnih treninga.

– Želim veslače pripremiti na petosatno veslanje, toliko pretpostavljam da će nam trebati za odraditi rutu - kazao je Sršen.

Veslajući preko La Manchea, neretvanskim gusarima neće biti nimalo lako. Natjecat će se sa samim sobom, vjetrom i valovima za što im je potrebna iznimna fizička i psihička kondicija. Ipak nitko od njih ne dvoji da će izveslati 36 kilometarsku rutu, što je desetak kilometara duže od one uobičajene od Metkovića do Ploča, te da će tako pronijeti slavu neretvanskih gusara i neretvanske lađe, za koju je Denis Batinović-Pekma skladao proročke stihove „Plovit će lađa ploviti mnogo lita, čut će se za nju i na kraju svita".


Piše: Stanislav SOLDO/EPEHA
pruzeto sa portala slobodnadalmacija.hr


Zadnja promjena: Gurija; 11.06.09 22:16; ukupno mijenjano 1 put.

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 11.06.09 22:13

11.06.2009. 11:30
U ORGANIZACIJI TZ GRADA PLOČA
Izronili ručnu bombu

Fotograf: Branko Kulidžan

U organizaciji Turističke zajednice grada Ploča te amaterskih ronilaca grada Ploča, Pomorskog servisa Luke Ploče, Komunalnog održavanja d.o.o. i Mjesnog odbora Ploča, održana je akcija čišćenja podmorja od Hotela Bebić do mosta na kanalu Crna rijeka-more i gradske plaže. U cjelodnevnom čišćenju podmorja sudjelovao je i neznatan broj vlasnika brodica i građana koji su podržali ovu akciju tijekom koje su iz podmorja izvađene limene bačve, automobilske gume, sajle te mnogi drugi otpad, a među njima je i bomba, na veliko iznenađenje svih prisutnih. B.K.

preuzeto sa stranice Dubrovački vijesnik

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 15.06.09 22:45

14.06.2009. | 18:30

branitelj iz baćine tužio ministarstvu stručnu referEnticu županije zbog kršenja zakona o prostornom uređenju
Baćinska jezera: Karamatići dopustili bespravnu gradnju?

Sandra Karamatić je pripremila,
a v.d. pročelnika županijskog Upravnog odjela
Sena Martinčević potpisala rješenje o uvjetima građenja,
kojim se investitoru Ivi Marinoviću dopušta
dogradnja obiteljske kuće u Baćini, tvrdi Barbir

Baćinska jezera - ministarstva će morati proučiti gradnju investitora Ive Marinovića /Denis JERKOVIĆ/CROPIX

Neven Barbir iz Baćine tužio je Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja Sandru Karamatić, stručnu referenticu županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, zbog kršenja Zakona o prostornom uređenju i gradnji te Prostornog plana uređenja grada Ploča.

Karamatić je pripremila, a v.d. pročelnika županijskog Upravnog odjela Sena Martinčević potpisala rješenje o uvjetima građenja, kojim se investitoru Ivi Marinoviću dopušta dogradnja obiteljske kuće u Baćini, čime je oštećena obitelj Barbir.

Naime, Marinovićeva bi kuća, ako se dogradi prema izdanom rješenju, potpuno nadvisila i zaklonila drugi red kuća, a najlošije bi prošao upravo Neven Barbir, koji se, kao i ostali susjedi, u Uredu državne uprave izjasnio protiv takve gradnje. Međutim, unatoč njihovu protivljenju, Sandra Karamatić je izdala Rješenje o uvjetima građenja, u čemu Barbir vidi izravan utjecaj politike.

On dovodi u vezu Sandru Karamatić, njezina muža, bivšeg dožupana, Ivu Karamatića, i svekra, bivšega gradonačelnika Ploča Antu Karamatića, s investitorom Ivom Marinovićem. O ovom problemu Barbir je obavijestio USKOK i Ministarstvo branitelja, jer su mu, kaže, ovakvim ponašanjem državnih institucija ugrožena braniteljska prava.

Ipak, najviše očekuje od Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja i graditeljstva te se nada da će uvažiti njegovu žalbu. Ističe da investitor Marinović također nije dokazao vlasništvo u smislu članka 214. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, jer se građevna čestica formira na dijelu čestice zemlje koja je po svom smislu javna površina, dakle prometnica, što je u suprotnosti sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji.

Osim što je krivo vođen postupak te je doneseno Rješenje o uvjetima građenja prije Rješenja o izvedenom stanju, samo Rješenje o uvjetima građenja nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i gradnji niti sa Prostornim planom grada Ploča, upozorava Barbir u žalbi upućenoj Ministarstvu zaštite okoliša.

Postojeće stanje stambene zgrade Ive Marinovića, prikazano u Rješenju o uvjetima građenja, ne odgovara stvarnom stanju na terenu, što je jasno vidljivo iz dokumentacije ovlaštenog arhitekta, zaključuje Neven Barbir.
piše Stanislav SOLDO/EPEHA


Neven Barbir iz Baćine obavijestio je USKOK i Ministarstvo branitelja o nedopuštenoj gradnji /Denis Jerković/Cropix

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 15.06.09 22:50

5.06.2009. | 21:51

Metković: Doktorica na čelu Gradskog vijeća

Unatoč nesuglasicama iz nedavne predizborne kampanje, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Metkovića protekla je u iznimno mirnoj i tolerantnoj atmosferi vijećnika HDZ-a i vijećnika koalicije HSS-HSLS-HNS-HSU na čelu sa Stipom Gabrićem Jambom.
Uz potporu svih sedamnaest vijećnika (sedam HDZ-a, jednog SDP-a te devet vijećnika koalicije), za predsjednicu Gradskog vijeća izabrana je dr. Darka Volarević, inače pulmologinja u Domu zdravlja Metković.
Dr. Darka Volarević

Čestitajući vijećnicima na preuzetoj dužnosti, gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo kazao je da se nada dobrom nastavku suradnje vladajuće koalicije i oporbe u vijeću.
Predsjednica HDZ-a i gradska vijećnica Žana Marević izrazila je zadovoljstvo konstituirajućom sjednicom, istaknuvši da je HDZ nakon dvanaest godina postao pojedinačno najjača stranka u Metkoviću sa sedam vijećnika u Gradskom vijeću.
Stanislav Soldo / EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 18.06.09 20:51

7.06.2009. | 21:20

Stipi Gabriću ozbiljno je poljuljan ugled među ‘seljacima’
Jambu zbog izleta u nezavisne brišu iz članstva u HSS-u?


Denis Jerković / CROPIX
Predsjednik ŽO HSS-a Ivo Mujo
izjavio je da je ‘Statut HSS-a jasan te da se
članovi stranke koji se kandidiraju na nezavisnim listama
automatski brišu iz članstva’.
Jambo, međutim, odgovara da je njegov doprinos
obnovi HSS-a u dolini Neretve i županiji nemjerljiv

Nakon što je ostao bez vlasti u Županiji dubrovačko-neretvanskoj, Stipe Gabrić Jambo mogao bi ostati i bez članske iskaznice HSS-a. To se iščitava iz izjava predsjednika ŽO HSS-a Ive Muje, koji je javno ustvrdio “da se Jambo više neće pitati u HSS-u”. Kako je poznato, Stipe Gabrić je na nedavne županijske izbore izašao sa svojom nezavisnom listom, dok se njegova matična stranka HSS opredijelila za koaliranje s HDZ-om, što se poslije pokazalo ispravnom odlukom.

Jambina Nezavisna županijska lista osvojila je osam skupštinskih mandata, što on osobno smatra velikim uspjehom, dok je kandidatkinja za županicu Mira Buconić prikupila 25 tisuća glasova, koji joj nisu bili dovoljni u borbi s HDZ-ovcem Nikolom Dobroslavićem.
Zbog ovakvog “izleta” u nezavisne, Stipi Gabriću Jambi ozbiljno je poljuljan ugled među seljacima, a upitno mu je i buduće članstvo u HSS-u, koji, čini se, ipak kažnjava neposlušne. - Statut HSS-a je jasan. Članovi stranke koji se kandidiraju na nezavisnim listama automatski se brišu iz članstva - rekao je Ivo Mujo, donedavni bliski suradnik Stipe Gabrića Jambe i bivše županice Mire Buconić.

Upućeniji u zbivanja unutar HSS-a kažu da bi se ovakvi Jambini postupci mogli rehabilitirati jedino izmjenom stranačkog statuta, ali to nitko u ovom trenutku nije spreman učiniti. Međutim, najave o mogućim sankcijama, pa i isključenju iz HSS-a, koji se sve češće mogu čuti u javnosti, ne zabrinjavaju previše prvog čovjeka Metkovića Stipu Gabrića Jambu. On ističe da je predsjednik najbrojnije gradske organizacije HSS-a u Hrvatskoj, te da ova stranka u Metkoviću broji 1700 članova.

- Moj doprinos obnovi HSS-a u dolini Neretve i Dubrovačko-neretvanskoj županiji je nemjerljiv. Na ovim lokalnim izborima u gradskim i općinskim vijećima u Neretvi HSS je osvojio trideset mandata, što potvrđuje našu snagu na terenu - kazao je Jambo.

Ističući da je njegova pozicija u HSS-u stabilna i sigurna, Jambo je dodao da intenzivno radi na HSS-ovoj infrastrukturi u Dubrovačko-neretvanskoj i dijelu Splitsko-dalmatinske županije, koje kao zastupnik predstavlja u Saboru.
Piše: Stanislav Soldo /EPEHA

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 25.06.09 12:01

19.06.2009.

KONSTITUIRANO GRADSKO VIJEĆE PLOČA
Predsjednik Gradskog vijeća Mate Dugandžić


Novo Gradsko vijeće Ploča

Baldo Pušić, predstojnik Ureda državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije, sazvao je prvu konstituirajuću jednicu Gradskog vijeća Grada Ploča koja s održala u gradskoj dvorani za sastanke. Nakon izbora i izvješća Mandatnog odbora te verifikacije mandata svih 13 članova Gradskog vijeća, sjednicu je vodio najstariji vijećnik,kapetan Ivan Pavlović, direktor Luke Ploče. Nakon prisege, vijećnici su glasovali za izbor novog predsjednika Gradskog vijeća između nezavisnog vijećnika Mate Dugandžića i SDP-ovca prof.Ante Čope. Najviše glasova je dobio Mate Dugandžić koji je uz svoj dobio pet glasova HDZ i jedan HSLS-a. (J.Brajlović)

preuzeto sa stranice Dubrovački Vijesnik22.06.2009.

SJEĆANJE NA ANTIFAŠISTIČKU BORBU
"Lijeve stranke nas se sjete samo kad su izbori"


Fotograf: Jasmin Brajlović

Povodom Dana antifašističke borbe predstavnici Udruge antifaštičkih boraca i antifašista Ploča i predstavnici pločanskog SDP-a položili su vijence u gradskom Spomen parku te u svim mjesnim odborima gdje takva obilježja postoje. Prije polaganja održana je godišnja skupština pločanskog UABA koju je vodio njen predsjednik Vitko Tomašević. Kao gosti nazočni su bili Branko Gošeta, potpresjednik Zajednice udruga antifašista i antifašističkih boraca Hrvatske i predsjednik zajednice udruga županijskog UABA, zatim Marinko Vlašić, predsjednik dubrovačkog UABA te Ante Gavranić, predsjednik dubrovačke udruge „Josip Broz Tito". Vitko Tomašević je naglasio da je obnavljanje članstva udruga jedna od najvažnijih zadaća hrvatskih antifašista dok je Branko Grošeta izrazio nezadovoljstvo suradnjom lijevo orijentiranih stranaka „koji ih se sjete pretežito kada dođu izbori“.
J.Brajlović
preuzeto sa stranice Dubrovački Vijesnik


22.06.2009. | 09:54

REPUBLIKA SRPSKA NE ODUSTAJE OD IZGRADNJE NIZA ELEKTRANA U HERCEGOVINI
Slana pustinja: ‘Gornji horizonti’ prijete donjoj Neretvi

Iako su ekolozi iz Hrvatske i BiH više puta tražili obustavu projekta “Gornji horizonti”, Elektroprivreda Republike Srpske nastavila je izgradnju hidroelektrana u jugoistočnoj Hercegovini.

“Gornji horizonti” naziv je megaprojekta gradnje energetskih objekata, umjetnih akumulacija i sustava tunela kojim bi se vode iz slijeva Neretve prevodile u slijev rijeke Trebišnjice.

Prva etapa projekta, započetog još 1960. godine, završena je prije rata gradnjom velike akumulacije Bileća, te hidroelektrana Trebinje I i II, Dubrovnik i Čapljina.

Upravo bi zbog umjetne promjene režima voda, pitoma i plodna dolina Neretve, od ušća do Čapljine u BiH, mogla postati beživotna slana pustara. Pritoke Neretve će nestati, a više od 700 hektara mandarinskih polja moglo bi se potpuno osušiti zbog prodora mora u podzemne vodotoke i zaslanjenja tla.

Kako bi upozorili na negativne učinke projekta “Gornji horizonti” na deltu Neretve, Regionalni centar zaštite okoliša za Srednju i jugoistočnu Europu (REC) organizirao je nekoliko radionica na kojima su se okupljali ekolozi i ljubitelji prirode iz doline Neretve i Hercegovine.

− Projekt “Gornji horizonti”, kojim se pritoke Neretve u gornjem toku planira preusmjeriti u rijeku Trebišnjicu, kao i izgradnja niza hidroelektrana na prostoru Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, moglo bi imati nesagledive posljedice na gospodarstvo i zaštićenu prirodu donjeg toka Neretve, koja bi uskoro trebala biti proglašena parkom prirode − mišljenja je ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Davorin Marković.

Od promjene režima voda rijeke Neretve strahuju i malostonski školjkari i ribari. Ako se smanji dotok Neretve u more, proizvodnja kamenica bila bi upitna. Naime, tako se mijenjaju temperatura, salinitet i količina hranjivih soli koje dolaze ulijevanjem slatke vode u more, a što je presudno za intenzivan uzgoj kamenica i dagnji.

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr23.06.2009. | 10:25

IAKO SU NERETVANSKI VOĆARI OVE JESENI REKORDNU GODINU
Velike vrućine prepolovit će urod mandarina


Lani je u dolini Neretve ubrano pedesetak tisuća tona mandarina / Denis JERKOVIĆ / CROPIX

Zbog visokih temperatura u svibnju, dok su mandarine cvjetale, urod toa voća mogao bi biti znatno manji u odnosu na proteklu godinu, kad je na plantažama doline Neretve ubrano pedesetak tisuća tona mandarina. Ovakve slutnje predviđaju neretvanski voćari iz vlastitog višegodišnjeg iskustva u proizvodnji mandarina.

− Realno je očekivati manji urod mandarina upravo zbog visokih temperatura, ali o brojčanim podacima još je prerano govoriti − rekao je direktor “Neretva Fructusa“ u Opuzenu Niko Kapović, koji je najveći otkupljivač mandarina u dolini Neretve.

- Mandarina je tijekom svibnja i početkom lipnja odbacila dio cvjetova jer su temperature bile previsoke, neuobičajene za ovo podneblje u to doba godine. Stvarno stanje plantaža znat će se u srpnju, kad se očekuje drugo odbacivanje cvjetova − objasnio je Kapović.

Neretvanski plantažeri ove su jeseni predviđali urod od 60 tisuća tona, budući da na rod dolaze novi nasadi. Ipak, mandarina će biti dovoljno za hrvatsko tržište. Prošle jeseni, koja je bila rekordna po urodu, mandarine su se izvozile na tržište zemlja Europske unije.

To je, uz ostalo, omogućio certifikat “Global gap Fruit“. Najveći otkupljivač mandarina u dolini Neretve, “Neretva Fructus“, prošle je jeseni od svojih kooperanata otkupio 23 tisuće tona mandarina, koje su se izvozile na zahtjevna tržišta Velike Britanije, Njemačke, Austrije te skandinavskih zemalja.

Certifikat “Global” jamči da je proizvod siguran za konzumiranje, proizveden u kontroliranim uvjetima, te da je u procesu proizvodnje posebna pažnja posvećena zaštiti okoliša.

Certifikatom se također potvrđuje da se u procesu proizvodnje poljoprivrednih proizvoda poštuju higijenski standardi i da zaposlenici rade u adekvatnim uvjetima.

Stanislav SOLDO / EPEHA

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr


Zadnja promjena: Gurija; 25.06.09 12:22; ukupno mijenjano 2 put/a.

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 25.06.09 12:07

23.06.2009. | 22:49

Predsjednica Gradskog vijeća Metkovića nakon jednoglasnog izbora
Dr. Darka Volarević: Vjerujem u partnere
Nemam pravo misliti da bi bilo koji vijećnik,
bez obzira kojoj opciji pripadao, bio protiv dobrih projekata,
kvalitetnih rješenja i odluka. Oporba ne znači opstrukciju,
priželjkujem i vjerujem u partnere u radu Gradskog vijeća,
gdje ćemo zajednički odlučivati o budućnosti građana


Dr. Darka Volarević, novoizabrana predsjednica Gradskog
vijeća grada Metkovića Denis Jerković / CROPIX


Ugledna metkovska liječnica, dr. Darka Volarević, nedavno je jednoglasno izabrana za predsjednicu Gradskog vijeća. Dr. Volarević (kandidatkinja koalicije HSS-HSLS-HNS-HSU) nije nova u političkom životu grada. U prethodnom sazivu obnašala je dužnost vijećnice, a 2004. godine nakon izvanrednih gradskih izbora kratko je bila predsjednica GV-a.

- Jednoglasno ste izabrani za predsjednicu Gradskoga vijeća Metkovića. To je sigurno priznanje vama i vašem radu?

- Osobno priznanje doživjela sam već isticanjem prijedloga moga imena kao kandidata za predsjednicu Vijeća ispred koalicijskih vijećnika, što su i ostali prihvatili. Mislim da smo jedni drugima poslali uzajamnu poruku da želimo raditi zajedno samo u svrhu dobra naših građana, opravdati njihovo povjerenje u lokalnu vlast i konačno, da ne smijemo žrtvovati budućnost ostajući u prošlosti.

- Možete li nam pojasniti „izgled“ Vijeća u novom sazivu?

- Vijeće je jasno i stabilno s većinom iz pobjedničke koalicije, te s respektabilnom oporbom. Vijeće je raznoliko, i to ne samo prema odnosu pozicije i oporbe, već i činjenicom da su unutar koalicije vijećnički mandati povjereni ljudima, a ne isključivo članovima HSS-a, i upravo to držim velikim iskorakom. Upravo u toj raznolikosti vidim polazište za kvalitetno i konstruktivno Vijeće.
Za dobra rješenja
- Kakav rad očekujete i čemu se nadate iz oporbenih klupa?

- Nemam pravo misliti da bi bilo koji vijećnik, bez obzira kojoj opciji pripadao, bio protiv dobrih projekta, kvalitetnih rješenja i odluka. Oporba ne znači opstrukciju, priželjkujem i vjerujem u partnere u radu Gradskog vijeća, gdje ćemo zajednički odlučivati o budućnosti građana.

- Uspjeli ste okupiti vijećnike za zajedničko fotografiranje?

- Nadam se da i ona nosi poruku u prilog prije navedenoga. Uistinu, htjela bih da se i za četiri godine ponosno fotografiramo zajedno, zadovoljni radom u proteklome razdoblju u kojemu ćemo služiti građanima; bit će to potvrda da nisam pogriješila u procjeni.

- Dolina Neretve u javnosti se često spominje kao područje povećanog obolijevanja karcinoma. Hoćete li kao političarka preventivno djelovati i na tom planu?

- Naravno, najbliže je području moje struke. Kada je riječ o dolini Neretve, u javnosti se često spominju maligne bolesti i dovođenja u vezu s određenim čimbenicima ovoga područja. Kao liječnica ne mogu stati iza tvrdnji koje se temelje na paušalnim procjenama, jer znanstvene studije ovdje nisu provedene.

Na žalost, Neretva se uklapa u zabrinjavajuću i poraznu situaciju RH, u kojoj svake godine 12 i pol tisuća stanovnika umire od raka i ta smrtnost raste. Naša je obveza uključiti se u borbu protiv karcinoma preko državnih institucija prema Rezoluciji o zloćudnim tumorima, koju je Sabor donio prema uzoru na Europski parlament.
Piše: Stanislav SOLDO/EPEHA
Snimio: Denis JERKOVIĆ/CROPIX

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 28.06.09 13:21

26.06.2009. | 17:15

Neretvanski lađari preveslali kanal La Manche


Neretvanski lađari danas su preveslali kanal La Manche između britanske i francuske obale u dužini od 36 kilometara.

Lađari su ovaj pothvat prvotno planirali za 25. lipnja i Dan hrvatske državnosti, no zbog loših vremenskih uvjeta to im je uspjelo tek danas. Usprkos velikim valovima, jakom vjetru i snažnim morskim strujama lađari su dionicu od Dovera u Velikoj Britaniji do francuskog Calaisa prošli za tri sata i 42 minute.

Rutu je izveslalo deset veslača uz dva kormirala i bubnjara. Zanimljivo, kanal La Manche je desetak kilometara duži od uobičajene rute od Metkovića do Ploča koju lađari svake godine prođu tijekom utrke lađara na Neretvi.

Neretvanske lađare sutra će na prigodnoj svečanosti u Parizu primiti veleposlanik Hrvatske u Francuskoj Mirko Galić, a svečani doček lađara u delti Neretve bit će u nedjelju.

(H)
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 28.06.09 13:30

27.06.2009. | 09:27

Proglašenje zaštićenog parka kasni zbog protivljenja dijela lokalne zajednice
Park prirode dolina Neretve na čekanjuIako se očekivalo da će dolina Neretve postati zaštićeni park prirode, od proglašenja u ovoj godini najvjerojatnije neće biti ništa. Stručne rasprave na terenu odgođene su do daljnjega, najvjerojatnije zbog nedavnih lokalnih izbora i formiranja vlasti u gradovima i općinama.

Kako doznajemo, vladajuća stranka HDZ izbornoj godini nije bila spremna uhvatiti se u koštac sa zahtjevima lokalne zajednice koja se u najvećem broju slučajeva protivila parku prirode. Za park prirode bili su čelnici Ploča i Metkovića, dok se Opuzen protivio obrazlažući da bi takvo rješenje unazadilo dolinu Neretve za pedeset godina.

Ekološki aktivisti iz doline Neretve slažu se da se parkom prirode neće ograničavati aktivnosti lokalne zajednice na terenu. Lovci i poljoprivrednici će morati poštovati zakonska rješenja, koja već postoje u RH, ali ih se vrlo rijetko pridržavaju.

Tu se prije svega misli na nekontroliranu upotrebu pesticida u poljoprivredi, te lov nedopuštenim sredstvima izvan sezone, što je i do sada bilo kažnjavano. Mandarina postaje HR brend Proglašenjem doline Neretve parkom prirode, zaštitni znak ovog područja - mandarina postat će hrvatski izvozni brend. Već je u tijeku kontrola proizvodnje mandarina u okviru certifikata „Global gap“, koji omogućuje izvoz ekološki proizvedenih mandarina na tržište Europske unije, što je dugoročni cilj budućeg parka prirode.

Jedinstvenu prirodnu cjelinu budućeg parka prirode činilo bi, 25 kilometara dugačka dolina Neretve od Hutova blata u BIH, do Ušća razgranatog u prostranu deltu, ukupno oko 20 tisuća hektara. Iako je veliki dio nekad nepreglednih močvarnih prostora danas izmijenjen, u donjem toku Neretve još su uvijek očuvane velike površine močvarnih staništa, pa je tako kompletno područje delte Neretve označeno kao stanište, odmorište ili pak zimovalište brojnih ptičjih vrsta.

Stanislav SOLDO/EPEHA
Snimio: Denis JERKOVIĆ/CROPIX

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 28.06.09 13:34

26.06.2009. | 21:09

S dalekog istoka pokazuju zanimanje za izgradnju terminala
Kinezi ulažu u Luku Ploče


Investicija u novi terminal vrijedna je 160 milijuna eura/ Cropix


U izgradnji 160 milijuna eura vrijednoga terminala za rasute terete u Luci Ploče mogli bi sudjelovati kineski partneri.

Iako se u javnosti pojavila informacija da bi kineski investitori participirali u nabavi 80 milijuna eura vrijedne opreme (dizalice, stekeri, ukrcajne i iskrcajne stanice za vagone i sl.), manje je poznato da su Kinezi iskazali interes i za izgradnju infrastrukture na budućem terminalu, što obuhvaća obalu, skladišne prostore, energetiku i slično. Stoga se u Pločama sa zanimanjem prati model kojim bi kineski investitori ušli u Luku.

- Za nas je najprihvatljivije da jedan dio potrebnih sredstava za nabavu opreme osiguramo dokapitalizacijom, drugi iz vlastitih sredstava, a ostatak dugoročnim kreditom. S Kineskom razvojnom bankom - kazao je kap. Ivan Pavlović, direktor Luke Ploče d.d., već su obavljeni pregovori, iako ta institucija u trenutku vođenja razgovora nije Hrvatskoj dala odgovarajući kreditni rejting.

Pavlović naglašava važnost Kine kao svjetskoga lidera na tome području, koji sudjeluje sa čak 84 posto u proizvodnji kontejnerskih dizalica. Kineska luka Šangaj najveća je svjetska luka po ostvarenom prometu, a među prvih deset luka čak je pet kineskih, dok je kineska brodarska kompanija za prijevoz kontejnera COSCO jedna od najvećih na svijetu.

Radi ilustracije, dvije vodeće hrvatske luke, Rijeka i Ploče, godišnje ostvare promet od 200 tisuća TEU-a, a Šangaj čak 30 milijuna kontejnerskih jedinica! COSCO Pacific pobijedio je na natječaju za koncesiju na postojećem terminalu u grčkoj luci Pirej, usprkos protivljenju tamošnjih radnika, što im je omogućilo povoljne uvjete za razvoz tereta po Mediteranu i Crnome moru.

Ulaskom u Ploče, Kinezi bi stekli uvjete i za izgradnju distributivnih skladišta za njihovu robu široke potrošnje. Inače, za izgradnju opreme za terminal potrebno je 18 mjeseci, te još šest za njenu instalaciju, a kako će se paralelno graditi i infrastruktura, za što je potrebno dvije godine, terminal za rasute terete trebao bi biti gotov 2012. godine.

Jednokratni kapacitet skladišta bit će milijun kubika, što znači da bi godišnji promet rasutih tereta bio veći od šest milijuna tona. Dubina mora bit će veća od 20 metara, a gaz 18,5 metara, pa će u pločansku luku uplovljavati brodovi nosivosti do 200 tisuća tona.

Predviđena dnevna norma iskrcaja je 40 tisuća tona, a dva brodoiskrcivača imat će kapacitet po 2400 tona na sat. Direktor Luke Ploče najavio je zadovoljenje najrigoroznijh ekoloških normi te dislokaciju silosa za glinicu iz centra grada.

Ante Šunjić/EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 28.06.09 13:42

27.06.2009. | 09:57

Mate Dugandžić postao predsjednik Gradskoga vijeća grada Ploča

Održana je konstituirajuća sjednica Gradskoga vijeća grada Ploča, na kojoj je za predsjednika Vijeća izabran Mate Dugandžić (NL Mate Dugandžića). Za Dugandžića je glasovalo sedmero vijećnika (Branka Mateljak - HSLS, Ivan Pavlović - HDZ, Jozo Žderić - HDZ, Tomislav Batur - HDZ, Josip Žderić - HDZ, Ante Vuković - HDZ i Mate Dugandžić - NL), četvorica vijećnika bila su protiv (Ivo Karamatić - SDP, Toni Zmijarević - SDP, Zvonko Jerković - HSS i Dino Doboš – Pločanska stranka), dok su dvojica SDP-ovaca Ante Ćopo i Stipe Dropulić, bila suzdržana

Mate Dugandžić

Dugandžićev protukandidat za predsjednika Gradskoga vijeća bio je profesor Ante Ćopo (SDP), kojeg su predložila četvorica vijećnika SDP-a.
Predsjednik pločanskih socijaldemokrata Ivo Karamatić predložio je da glasovanje o predsjedniku Vijeća bude tajno, ali je taj prijedlog većinom od sedam glasova odbijen.
Dugandžić se zahvalio na ukazanom povjerenju i pozvao vijećnike, bez obzira na stranačku pripadnost, da u svojem djelovanju interese Ploča stave na prvo mjesto.
Na sjednici je imenovan i tročlani Mandatni odbor i Odbor za izbor i imenovanja. Predsjednik je Mandatnog odbora Jozo Žderić (HDZ), a članovi su Branka Mateljak (HSLS) i Dino Doboš (Pločanska stranka).
Čelni čovjek Odbora za izbor i imenovanja je Josip Žderić (HDZ), a članovi su Mate Dugandžić (NL) i Ivo Karamatić (SDP).
Tekst i slika: Ante Šunjić/EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 28.06.09 13:59

27.06.2009. | 18:55

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO NADZIRE ZARAŽENA STADA U PREDJELU LUKE, GDJE JE EUTANIZIRANO PEDESETAK KOZA
Q-groznica: teško iskorjenjiva bolest pojavila se u dolini Neretve

Nalazi pokazuju da se
broj zaraženih jedinki koza smanjio,
ali bolest je još prisutna
i teško će je biti iskorijeniti,
s obzirom na način uzgoja,
kaže državni veterinarski inspektor
Milivoj Dominiković
Premda se smanjio broj zaraženih koza i ovaca Q-groznicom, ova opasna bolest, od koje mogu oboljeti i ljudi, još je prisutna u dolini Neretve. Veterinarska inspekcija do sada je eutanizirala pedesetak koza zaraženih Q-groznicom u dolini Neretve, a najkritičnije je području Luke, između Opuzena i Kule Norinske, gdje na državnom poljoprivrednom zemljištu vlasnici “na divlje“ drže svoja stada.

Kako doznajemo u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, do sada je od Q-groznice oboljelo desetak ljudi, uglavnom vlasnika stada ili onih koji su bili u neposrednom kontaktu sa zaraženim životinjama.
Broj zaraženih koza sve manji

- Stalno obavljamo kontrolu zaraženih stada na terenu. Nalazi trenutačno pokazuju da se broj zaraženih jedinki koza smanjio, ali bolest je još prisutna i teško će je biti iskorijeniti, s obzirom na način uzgoja - kazao je državni veterinarski inspektor Milivoj Dominiković.

Budući da je Q-groznica i službeno potvrđena među ovcama i kozama, na predjelu Luke, veterinarske službe i nadležne inspekcije donijele su odluke o zabrani prometa žive stoke, klanju, prodaji mlijeka i mesa te stajskoga gnojiva sa zaraženog područja Luke i Krvavac, koji su stavljeni u karantenu.

Zbog pojave Q-groznice, na predjelu Luke između Opuzena i Kule Norinske zabranjena je prodaja ovčjeg i kozjeg mlijeka, mesa i stajskoga gnojiva, koje je i najčešći prijenosnik Q-groznice / Denis JERKOVIĆ / CROPIX

Naime, ovčiji stajnjak označen je kao najčešći prenositelj virusa Q-groznice u kojem se on zadržava i po nekoliko mjeseci, čime su ugroženi poljoprivrednici koji nemaju vlastitu stoku ali gnojivo bacaju na svoje poljoprivredne površine. Q-groznica je akutna zarazna bolest životinja i ljudi koja u životinja najčešće dolazi u latentnom obliku, dok ljudi obolijevaju sa znacima atipične upale pluća.

Uzročnik bolesti je rikecija (mikroorganizam) Coxiella burnetii. To je relativno rijetka bolest kod ljudi, no većem riziku su izloženi oni koji su u češćem kontaktu sa životinjama, a najčešće obolijevaju u proljeće, u sezoni janjenja.

Među životinjama od Q-groznice najčešće obolijevaju ovce, koze, goveda, psi i mačke te divlje životinje i ptice. Liječnici ističu da su simptomi bolesti Q-groznice kod ljudi slični početnim simptomima gripe, bronhitis, malaksalost povišena temperatura, a nerijetko se znade pojaviti i jaka upala pluća i bubrega.

Bolest se uglavnom prenosi inhalatornim putem, dok je po mišljenju stručnjaka, prenošenje bolesti konzumacijom zaraženog mesa isključeno jer se virus uzročnik bolesti uništava na visokim temperatura pečenja ili kuhanja.
Piše STANISLAV SOLDO / EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 01.07.09 19:46

29.06.2009. | 20:35

Isplata poticaja za mandarine
Dva milijuna kuna izravno na račune poljoprivrednika

Poljoprivrednici već deset mjeseci pokušavaju od propalog poduzeća Vrni d.o.o. naplatiti jesenas predane mandarine foto / Denis Jerković / Cropix

Ministarstvo poljoprivrede uskoro će isplatiti dva milijuna kuna poticaja za mandarine izravno na račune neretvanskih poljoprivrednika, koji već deset mjeseci pokušavaju od propalog poduzeća Vrni d.o.o., naplatiti jesenas predane mandarine.

Kako doznajemo, resorno ministarstvo se za ovakav oblik isplate odlučilo jer Vrni nije ispoštovao uvjete iz sklopljenog ugovora, niti je podmirio obveze prema državi i prema kooperantima. Podsjetimo, neretvanski poljodjelci do sada su neuspješno prosvjedovali tražeći svoj teško zarađeni novac.

Prema neslužbenim kalkulacijama, Vrni u dolini Neretve duguje oko šest milijuna kuna, uglavnom za otkupljene, a neplaćene mandarine, te drugo voće i povrće tijekom prošlogodišnje sezone. Stoga su dva milijuna kuna poticaja samo jedna od interventnih mjera kojima država nastoji ublažiti teško stanje među neretvanskim poljoprivrednicima.

Oni ističu da Ministarstvo poljoprivrede nije ni trebalo sklapati ugovor o otkupu mandarina s poduzećem Vrni bez prethodne provjere poslovanja i likvidnosti tvrtke. Jer da se o tome na vrijeme vodilo računa, poljoprivrednici danas ne bi potraživali svoj novac.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo javni natječaj za otkupljivače u subvencioniranom otkupu mandarina s precizno utvrđenim pravima i obvezama otkupljivačkog poduzeća, kooperanata i države, pa stoga dodatno iznenađuju problemi u kojima su se našli neretvanski poljoprivrednici.

Dva milijuna kuna državnih subvencija raspodijelit će se među kooperantima sukladno visini postojećeg duga, a kako se očekuje, na ovakav način bi trebali naplatiti trideset posto svojih potraživanja od poduzeća Vrni d.o.o.

Stanislav SOLDO/EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 05.07.09 16:39

02.07.2009. | 12:43

blato i mulj korisni za liječenje različitih oboljenja
Pješčane plaže na ušću Neretve čekaju kupače


Pješčana plaža na ušću Neretve idealna je za odbojku na pijesku
Denis Jerković/CROPIX


Za razliku od prošle godine kada kvaliteta more na ušću Neretve nije udovoljavala strogim propisima o kvaliteti za kupanje, ovogodišnja mjerenja Zavoda za javno zdravstvo potvrdila su da je more iznimne kakvoće, pa kupači iz doline Neretve nemaju razloga za brigu.

Tako bi nepregledna pješčana plaža ušća Neretve, koja je od prošle godine poprimila sasvim novi izgled, tijekom ovoga ljeta mogla biti prepuna djece, kojima je ovo područje zbog plićine i pijeska idealno za uživanje u ljetnim radostima.

Nažalost, ova jedinstvena plaža na hrvatskom jugu do sada je bila poprilično zapuštena, nitko je nije čistio niti održavao, a nikada nije zaživio dogovor Ploča i Opuzena o uređenju i održavanju tog prostora.
Safari izleti

Unatoč iznimnim turističkim potencijalima, pješčane plaže neretvanskog ušća nikada nisu postale atraktivna turistička destinacija, premda u Neretvi odavno postoje organizirani safari izleti kroz močvarna područja, te posjeti Ornitološkoj zbirci u Metkoviću i Arheološkom muzeju u Vidu.

Dodatni poticaj uređenju ušća daju uglavnom ekolozi i ljubitelji prirode, koji su se nedavno usprotivili gradnji hotela i apartmana, što je dopustio novi Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije. Ekolozi ističu da će područje ušća vrijediti puno više ostane li netaknuto.

Osim nepreglednih pješčanih plaža za kupanje i organiziranje sportskih natjecanja na pijesku, na ušću Neretve moguće je razvijati i lječilišni turizam, jer se blato i mulj što ga Neretva godinama nanosi može koristiti za liječenje različitih oboljenja.

Iako dolina Neretve ima sve preduvjete za razvoj turizma, nedostatak financijskih sredstava lokalne uprave, te interesi pojedinaca, glavni su razlog što turistička ponuda Neretve nije ni približno valorizirana na hrvatskom turističkom tržištu.

Nepostojanje zajedničke strategije uvjetovalo je da se zahtjevnom inozemnom turistu ne može ponuditi niti jedan turistički vodič ili brošura, koja bi sadržavala kompletnu neretvansku turističku ponudu.

Stanislav SOLDO/EPEHA

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 05.07.09 16:48

03.07.2009. | 09:59

DOLINA NERETVE
Usprkos lošem vremenu, lubenice dobro rodile


Denis JERKOVIĆ/CROPIX

Loše vrijeme neuobičajeno za ovo doba godine usporava zriobu i berbu lubenica na neretvanskim poljima. Ovoga ljeta na području od Metkovića do Ploča zasađeno je oko 200 hektara površina, a urod se procjenjuje na osam tisuća tona.

Zasađeno je tridesetak posto manje površina u usporedbi s prošlom godinom, budući da u donjem Poneretvlju prevladavaju nasadi mandarina.

Trenutačna prodajna cijena lubenica u Neretvi je od 1,5 do 1,8 kuna, što se smatra zadovoljavajućom cijenom s obzirom na visoke troškove sadnje i početna ulaganja. Naime, da bi se zasadio hektar lubenica, poljoprivrednik mora uložiti do četrdeset tisuća kuna početnoga kapitala, što je iznimno skupa investicija imajući na umu velike rizike proizvodnje i prodaje.
Cijepljena lubenica

− Proizvođači lubenica primorani su saditi cijepljenu lubenicu zbog štetočina u tlu. Lubenica se proizvodi na površinama prekrivenima folijom ili agrotekstilom, što povećava troškove proizvodnje − ističe poljoprivredni savjetnik u opuzenskoj ispostavi HZPSS-a Jure Lubina.

Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, lubenica je dobro rodila pa bi se, osim na hrvatskom tržištu, mogla naći i na tržnicama zemalja Europske unije. Poduzeće “Neretva Fructus” iz Opuzena namjerava od poljoprivrednika otkupiti oko pet tisuća tona ovogodišnjeg uroda lubenica, a trenutačna cijena za kilogram iznosi 1,80 kuna.

Osim što će neretvanskim lubenicama opskrbljivati domaće tržnice i trgovačke lance, “Neretva Fructus” će oko tisuću tona kvalitetne lubenice izvesti u Sloveniju, rekao je direktor Niko Kapović.

Čini se da ove godine neretvanskim proizvođačima lubenica na ruku ide odluka Vlade RH kojom se od 1. srpnja uvode prelevmani za uvoz lubenica u Hrvatsku.

Tako se domaća proizvodnja štiti od nelojalne uvozne konkurencije, zbog koje su prošlih godina neretvanske lubenice i dinje ostale neobrane na poljima.

Stanislav SOLDO/EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

opaska administratora:

Osvrćem se na naslov članka oliti napisa i ukazujem autoru i lektorima u Slobodnoj Dalmaciji kako se ne piše i ne izgovara "usprkos" već "uprkos".
04.07.2009.
NOVČANE NAKNADE NE STIŽU U PLOČE
Oboljeli od azbestoze postali žrtve recesijeFotograf: Denis Jerković / CropixIako im pripada pravo na novčanu nadoknadu za teško narušeno zdravlje, oboljeli od azbestoze na području Ploča još nisu vidjeli svoj novac. Službeno objašnjenje je da će novac stići te da će svi oni koji imaju pravomoćna rješenja biti obeštećeni, a neslužbeno se može čuti da su i oboljeli od azbestoze žrtve recesije i opće besparice koja je pogodila državnu blagajnu.

Gotovo deset posto stanovnika Ploča oboljelo je od azbestoze. Do sada ih je više od 300 umrlo od zloćudnog mezotelioma-karcinoma pleure, a crne statistike bilježe nove smrti bivših radnika Azbesta (Plobesta) uglavnom zbog malignih bolesti pluća prouzročenih udisanjem azbestnih čestica.

Još 20 godina s azbestom u zraku

U Pločama i čitavoj dolini Neretve nije nikakva tajna da je tvornica "Plobest" tijekom četrdesetogodišnje proizvodnje kočionih obloga i drugih brtvenih proizvoda na bazi azbestnih vlakana, osim u krugu tvornice, nekontrolirano odlagala opasni otpad na deponiju Lovornik, bacala ga u more ili ventilirala u atmosferu. – I za to nitko nije i neće odgovarati. Ljudi u pločama umiru, i to svima treba biti jasno. Tone azbestne prašine trovale su nas u proizvodnim halama gdje su nam tadašnji direktori govorili da je azbest neotrovan „ da se na kruh može mazati“, kazuju bivši radnici Azbesta. Njihove strahove dodatno pojačavaju riječi stručnjaka da će opasne azbestne čestice u zraku kružiti još najmanje dvadesetak godina ugrožavajući živote i zdravlje ljudi Ploča i doline Neretve. U Pločama je trenutačno registrirano oko 700 oboljelih koju su učlanjeni u udrugu pod nazivom „Žrtve azbesta Ploče“ i koji svakodnevno mogu očekivati pojavu zloćudnih bolesti. - Tu opasnu bolest zaradili smo godinama radeći u "Azbestu", a danas se moramo povlačiti po sudovima kako bismo dokazali da to nije naša izmišljotina, nego teško profesionalno oboljenje, kaže Smiljan Batinović-Crni, predsjednik društva „Žrtve azbesta“.

Poštuje Ustav RH

Glavni znak azbestoze je zaduha, zatim slijedi kašalj. Ljudi su iskašljavali krv, a službena dijagnoza je bila bronhitis. Vrlo brzo nakon prave dijagnoze oboljeli od azbestoze umiru, naglašava Batinović, koji podsjeća da su još u bivšem sustavu zataškavali rezultate mjerenja kvalitete zraka onečišćenog azbestom. -Naši članovi umiru, a kako se prema nama ponašaju, čini se da je nekome to i u interesu, ogorčen je Smiljan Batinović. Oboljeli od azbestoze puno očekuju od predsjednika Sabora Luke Bebića, vjerujući da bi on kao čovjek iz Neretve mogao znati njihove muke i probleme. – Izmijenite zakonske propise i poštujte Ustav RH koji kaže da je Hrvatska socijalna država. Kozmetičke promjene Zakona koji regulira problematiku azbestoze nikako ne mogu doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu oboljelih, zaključio je tajnik društva 'Žrtava azbesta', Braco Gradac.

Stanislav SOLDO
preuzeto sa stranice Dubrovački Vijesnik


Zadnja promjena: Gurija; 05.07.09 17:09; ukupno mijenjano 1 put.

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 10.07.09 14:28

07.07.2009. | 16:15

KULA NORINSKA
Solidarnosti u neretvanskim općinama: Pomoć u kući, prozor u svijet!

U ovaj projekt za sada je uključeno 200 korisnika,
uglavnom starijih od 65 godina.
Riječ je o osobama smanjenih sposobnosti i teško narušenog zdravlja,
koje do sada nisu bile obuhvaćene posebnim oblicima socijalne skrbi,
a imaju nizak životni standard, kazala je Matija Vukušić.


Metkovska udruga za pomoć starijim osobama liči kuću starici u mjestu Borovci
Denis Jerković / CROPIX


Suradnja s Udrugom

Kupnja i opremanje kućanskim aparatima, izrada vodovodne instalacije, ličenje zidova te sitni popravci obavljeni su kod Radmile (66) i Petra Musulina (74) iz Kobiljače, a kod Vidoslava (58) i Božice Glavinić (60) iz Misline učinjeni su popravci, soboslikarski radovi te ugradnja novih prozora i namještaja.

Tim za pomoć i njegu u kući surađuje i s Gradskom organizacijom Crvenog križa iz Metkovića, te su zajednički dijelili pakete s kućanskim potrepštinama socijalno ugroženim korisnicima obiteljima s područja tih triju općina od posebne državne skrbi.

Također surađuju i s Udrugom osoba s invaliditetom “Prijatelj“ iz Metkovića, koja je ustupila na korištenje kolica teže pokretnoj 87-godišnjoj Milici Zloić iz Otrić Seoca. Svi korisnici ovog programa, koji financira resorno ministarstvo zaduženo za međugeneracijsku solidarnost, nisu krili zadovoljstvo pomoći koju im svakodnevno pruža tim za pomoć i njegu u kući.

Gerontodomaćice, koje im skuhaju ručak ili pospreme kuću, mnogima od njih zapravo su prozor u svijet i kontakt s civilizacijom, jer žive na slabo naseljenim brdskim područjima doline Neretve.
Piše Stanislav SOLDO / EPEHA

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 10.07.09 14:31

08.07.2009. | 20:04

TEMELJITA OBNOVA GRADSKOG PARKA
Metković: gradi se fontana s vodoskocima


Metkovski gradski park temeljito se obnavlja. Prema idejno-projektnom rješenju, koje je izradila tvrtka “Studio perivoj“ iz Malinske, preuredit će se stara okrugla pozornica u sredini, na kojoj će se moći održavati razne kulturno-zabavne manifestacije. Nakon obnove, park bi trebao dobiti i fontanu s nekoliko malih vodoskoka.

U sjeverozapadnom dijelu parka predviđen je lapidarij, a po projektu ostavljeno je mjesto i za javni zahod. Nakon obnove u parku ostaje većina postojećih stabala, te dosadašnje staze i šetnice, koje će dobiti novi izgled.

Uz zadržane staze kroz park dodaju se i manje, kraće staze kojima se ulazi u zelene površine uz koje će biti postavljene klupe. Budući da je park zaštićeni spomenik kulture, projekt obnove načinjen je prema preporukama Ministarstva kulture i Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.
Stanislav SOLDO / EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 10.07.09 14:46

09.07.2009. | 22:19

u srcu vatrogasne sezone, postrojba ostala bez gasitelja i zapovjednika
Jambo dao otkaze šestorici vatrogasaca

Trojica vatrogasaca su prestala raditi
istekom ugovora na određeno vrijeme,
a trojica zaposlena na neodređeno vrijeme
su pred otkazom, jer za njihove plaće nema novca.


Tko će gasiti požare? Denis Jerković / CROPIX

Javna vatrogasna postrojba Metković ovih je dana ostala bez šest profesionalnih vatrogasaca. Službeno objašnjenje, koje je potpisao gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo, u ime osnivača i vlasnika, Grada Metkovića, glasio je da „zbog recesije i krize, te slabog punjenja proračuna“, Grad nije u mogućnosti nastaviti s ranije preuzetom obvezom financiranja šest vatrogasaca.

Budući je u postrojbi, nakon otkaza, ostalo samo trinaest ljudi, metkovski vatrogasci će teško moći kvalitetno djelovati u požarnoj sezoni, poglavito kada se zna da pokriva područje čitave doline Neretve, osim Ploča.

Uza stalne protupožarne aktivnosti, tu su i različite tehničke intervencije na cestama u slučaju većih prometnih nezgoda. Zbog straha da će izgubiti posao, većina vatrogasaca je u iznimno teškom stanju, i nitko od njih za sada ne želi javno govoriti. Neki su zbog stresa otvorili bolovanje i piju sedative, a u dnevno-operativnom centru dežuraju samo trojica.

Zbog toga je zapovjednik postrojbe Jure Pilj podnio ostavku na dužnost, pa je postrojba ostala i bez zapovjednika. - Ne znam što bih vam rekao. Trojica vatrogasaca su prestala raditi istekom ugovora na određeno vrijeme, a trojica, inače, zaposlena na neodređeno vrijeme su pred otkazom, jer za njihove plaće nema sredstava - kazuje Pilj.

Između čekića i nakovnja


Naglašavajući da je ostavku podnio iz osobnih razloga, jer se nalazi u nezavidnom položaju „između čekića i nakovnja“, zapovjednik Pilj ističe da u ovakvim uvjetima ne može nikako preuzeti odgovornost za funkcioniranje Javne vatrogasne postrojbe.

- Nisam u mogućnosti snositi odgovornost i rizike koje ovaj posao donosi. Sjetite se samo nedavne tragedije na Kornatima - zaključio je Jure Pilj.

U tijeku je sređivanje nove sistematizacije radnih mjesta u Javnoj vatrogasnoj postrojbi, nakon čega će se i formalno-pravno steći uvjeti za uručivanje otkaza djelatnim vatrogascima, koji će, pravno rečeno, postati tehnološki višak.
Piše: Stanislav Soldo/EPEHA


Podrška na Facebooku

Stop otkazima u JVP Metković,
naziv je grupe za podršku metkovskim vatrogascima,
koja je već sakupila popriličan broj članova.
Vatrogasci su tako potvrdili da se za svoja prava
i radna mjesta te sprječavanje ugroze građana,
osim na terenu, mogu boriti i u virtualnom svijetu interneta.

Magdić o slučaju Metković

Predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca
Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika
Mladen Magdić rekao nam je, da je takav razvoj situacije
bio očekivan čim su se u JVP-u Metković ljudi počeli zapošljavati
mimo plana zaštite od požara i procjena ugroženosti.
‘Problem je u nedostatku novca i kresanju proračuna JVP-ima.
Situacija će biti još gora na jesen kada će novim rebalansom i sredstva
za vatrogastvo biti drastično smanjena“, upozorava Magdić.
S.Du.


preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 07.08.09 20:00

04.08.2009. | 18:09

FOTOGALERIJA BIJESA PRIRODE
Traži se proglašenje elementarne nepogode u najjužnijoj županiji

Olujno nevrijeme, vjetar i kiša praćena sporadičnom tučom pogodili su u utorak u jutro dolinu Neretve. Prema informacijama motritelja meterolološke postaje u Metkoviću Dragana Tolića u nepuni stat vremena, koliko je oluja potrajala, palo je 29,3 litra kiša po metru kubičnom, a temperatura se sa 27 stupnjeva naglo spustila na 15,5.
Sporadična tuča veličine golubijeg jajeta padala je na području naselja Krvavac, te grada Opuzena. Stradali su deseci automobila na kojima su polomljena vjetrobrabska stakla, a tuča je također pričinila štete na nasadima mandarina u okolici Opuzena.

U samom gradu Opuzenu poplavljeno je nekliko podrumskih prostora i nižih dijelova stambenih i gospodarskih objekata. Visina materijalne štete utvrditi će se naknadno, a stradala područja obići će i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

U utorak ujutro poluotok Pelješac zahvatilo je jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i tučom.

U manje od sat vremena na poluotoku je palo 47 litara kiše po metru četvornom, a uz obilnu kišu padala je tuča veličine zrna graška. Pelješki vinogradari s velikom su mukom pogledavali u nebo bojeći se kakvu će dodatnu štetu prouzročiti ovo nevrijeme.

Naime, velika količina kiše tijekom lipnja i srpnja uzrokovala je bolest vinove loze, peronosporu, koja je u nekim vinogradima doslovce “pokosila” ovogodišnji urod grožđa. Kolika je nastala šteta od tuče znat će se za koji dan, no u svakom slučaju, vrijeme ove godine ne ide u korist pelješkim težacima.

Biljana Okmažić/ EPEHA
Stanislav SOLDO/ EPEHA
foto: ADMIR BULJUBAŠIĆ / denis jerković / željko tutnjević / cropix

Više na portalu slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 07.08.09 20:03

05.08.2009. | 18:41

Bebić u pogođenoj dolini Neretve:
Pomoć za nasade unatoč krizi
Predsjednik Sabora RH Luka Bebić posjetio je u srijedu poslijepodne od tuče postradale nasade mandarina na području grada Opuzena. Istaknuo je da je o velikim štetama u dolini Neretve izvijestio premijerku Jadranku Kosor i predsjednika Republike Stjepana Mesića, te je izrazio uvjerenje da će hrvatska vlast unatoč recesiji i krizi pomoći ugroženim neretvanskim poljoprivrednicima.

- Kriza je velika nema dvojbe, ali velike su i štete na nasadima, stoga treba pomoći u ublažavanju ovakvog stanja koje će se, siguran sam, negativno odraziti na berbu mandarina i narednih godina – kazao je Bebić.

Govoreći zatim o mogućnosti protugradne obrane u dolini Neretve Bebić je rekao da će se založiti za uvođenje sustava protugradnih raketa koje su se do sada pokazale učinkovitima u drugim područjima Republike Hrvatske.

Stanislav SOLDO/EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 07.08.09 20:05

06.08.2009. | 12:08

Proglašena elementarna nepogoda za područje Opuzena, Ploča, Metkovića...


Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić donio je odluku o proglašenju elementarne nepogode tuče za područje gradova Opuzena, Ploče i Metković te općine Slivno, Kula Norinska i Zažablje nakon olujnog nevremena koje je pogodilo to područje u utorak, 4. kolovoza.

Elementarna nepogoda nastala je uslijed jakog grmljavinskog nevremena praćenog obilnom kišom i tučom koja je prouzročila goleme štete na dugogodišnjim nasadima, poljoprivrednim kulturama, staklenicima, plastenicima, stambenim i gospodarskim objektima, vozilima i ostaloj imovini.

Spomenuti gradovi i općine dužni su najkasnije u roku 8 dana podnijeti izvješće o elementarnoj nepogodi županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda.
(H)

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 07.08.09 20:08

06.08.2009. | 21:44

gradska uprava ploča ponovo raspisuje natječaj za zakup državnih poljoprivrednih hektara
Uvodi se red: Nova podjela zemlje u Neretvi


Grad Ploče raspisat će novi natječaj za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države do kraja ove godine.

To je još jedan pokušaj da se dovede u red situacija oko poljoprivrednoga zemljišta kojega na području grada ima 888 hektara i najvećim dijelom je protupravno zauzeto.

Istina, odlukom Županijske komisije za davanje u zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u županiji, 1996. godine dana su u zakup 64 hektara zemljišta na lokalitetu Modrič na deset godina.

Rok je odavno istekao, a zemljište se i dalje radi. Ugovorom o uređivanju odnosa u vezi s korištenjem zemljišta, sklopljenog u ožujku 1998. godine između Ministarstva poljoprivrede i “Vrgorke-Vinarije” d.d. Vrgorac dano je u zakup 170 hektara zemljišta vrgoračkoj tvrtki na neodređeno vrijeme.

Zbog neplaćanja, Grad Ploče je podnio tužbu na Trgovačkom sudu u Splitu, a zemlja se i dalje koristi. Velik dio poljoprivrednoga zemljišta koristi se bez ugovora o zakupu, prodaji ili koncesiji.

Zbog zgrtačko-egzistencijalnih motiva, kako stoji u Strategiji Grada Ploča, poljoprivredno zemljište iskorištava se na neprimjeren način, samovoljno se devastira kanalska mreža te se događaju sukobi oko zauzimanja pojedinih tabli.

Nova katastarska izmjera i sređivanje zemljišne knjige bitno će olakšati raspolaganje poljoprivrednim zemljištem, jer do sada važeća katastarska izmjera iz 1876. ne odgovara stvarnom stanju na terenu.

Dodatni problemi vezani su uz neriješeni granični spor između k.o. Komin i k.o. Opuzen, jer granica cijepa pojedine table i komplicira “nadležnost” nad poljoprivrednim zemljištem između gradova Ploča i Opuzena.

Županijsko povjerenstvo za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH raspisalo je javni natječaj u veljači 2001. godine, a dio zemljišta koje je bilo predmet natječaja nalazi se na području k.o. Komin, na lokalitetu Modrič, Jesenska i Luke, oko 400 hektara.

Povjerenstvo je donijelo odluke o izboru najpovoljnijih ponuditelja za zakup zemljišta, ali natječajni postupak nije okončan i nisu zaključeni ugovori o zakupu. Zadnji pokušaj Grada Ploča datira iz 2007. godine, ali i on je neslavno propao.

Sada su okolnosti ponešto izmijenjene zbog promjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Naime, za raspisivanje natječaja gradovi i općine više ne moraju tražiti suglasnost Miniostarstva poljoprivrede, iako će to ministarstvo dati suglasnost na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja.

Bitna novost je da početnu cijenu zemljišta neće više definirati Porezna uprava nego ministar poljoprivrede pravilnikom, a gradovi i općine određivat će maksimum koji će moći biti prodan jednom obiteljskom gospodarstvu, dok za najam to mogu, ali i moraju učiniti.

U Gradu Ploče ozbiljno razmišljaju da maksimalna površina zemljišta za zakup ili prodaju više ne bude dva nego najmanje pet hektara.

Ante Šunjić/EPEHA
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 07.08.09 20:13

07.08.2009. | 13:58

Na 12. utrci lađa na Neretvi sudjeluje 738 veslača
U subotu 22 kilometra maratona na vesla

Start Maratona je u 17 sati / Denis Jerković / CROPIX

Pripreme za dvanaesti Maraton lađa “Neretva 2009.”, koji će se u subotu veslati od Metkovića do Ploča u dužini od oko 22,5 kilometra, privode se kraju.

U ovom jedinstvenom natjecanju sudjeluje 40 lađarskih ekipa (32 iz neretvanskih mjesta, dvije iz inozemstva, a četiri iz kontinentalnog dijela Hrvatske) sa 738 prijavljenih veslača. Inače, organizatori spektakla su Udruga lađara Neretve, neretvanski gradovi, Dubrovačko-neretvanska županija, uz visoko pokroviteljstvo predsjednika RH Stjepana Mesića i predsjednika Sabora Luke Bebića.

Prema najavama, start Maratona je u 17 sati ispod mosta u Metkoviću, a službeni program na cilju u Pločama dogovoren je za 20 sati. Nakon predstavljanja ekipa i prigodne svečanosti u Metkoviću, slijedi lađarska ruta Neretvom nizvodno, kroz Kulu Norinsku, Krvavac i Opuzen, gdje će najbolje ekipe stići za oko 50 minuta.

U Opuzenu će neke od ekipa izvršiti zamjenu pa se Maraton nastavlja dalje prema Kominu, a zatim se s rijeke Neretve ulazi u Crnu Rijeku (oko 1 km prije ušća Neretve) te dalje kroz mjesta Rogotin, Čeveljušu, Stablinu, i ulazi u Ploče.

Prvoplasirane ekipe stignu za minimalno dva sata neprestane vožnje, dok posljednje plasirani “rekreativci” doveslaju za nekoliko sati iza pobjednika. Kako se očekuje, Maraton lađa okupit će u subotu i do pedeset tisuća gledatelja, a dolazak su najavili predsjednik Stjepan Mesić, te gotovi svi aktualni ministri, kao i predstavnici gospodarskog, kulturnog i političkog života Hrvatske.

Na dan Maratona zabranjena je plovidba svim plovilima bez posebnog odobrenja, koje izdaje Udruga lađara. Organizatori Maratona također upozoravaju vlasnike i korisnike plovila na Neretvi, kao i vlasnike vrši, tratuna i parangala, da su ih u subotu dužni ukloniti s rute Maratona lađa.

Stanislav SOLDO / EPEHA

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 3 / 4. Previous  1, 2, 3, 4  Next

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.