Iz dnevnog tiska

Stranica 4 / 4. Previous  1, 2, 3, 4

Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Clark on 03.10.09 7:23

Zbog katastrofalnog stanja prometnice mještani Stabline blokiraju magistralu?


[/img]Zbog katastrofalnog stanja prometnice mještani Stabline blokiraju magistralu?

Dario · 02.10.2009. 22:45

Pošalji na mail·Ispiši

Fotograf: www.stablina.netfirms.com
http://dubrovacki.hr/clanak/11569/krece-novi-tjedan

Ako se hitno ne sanira glavna ulica kroz Stablinu, zatvorit ćemo Jadransku magistalu i obustaviti promet - zaprijetio je, u očaju i nemoći, glavar Mjesnog odbora Stablina Joze Žderić.

Dva kilometra dugačka Stablinska ulica u katastrofalnom je stanju i, kako stvari stoje, tako će biti još dugo. Sve je počelo prije otprilike godinu dana, prigodom gradnje čvora Čeveljuša i novoga ulaza u Ploče, kad se Jadranska magistrala „izmještala“ iznad tada postojeće, a kompletan promet se odvijao kroz Stablinu. Život u tome mjestu postao je gotovo nemoguć, uskom i neuvjetnom ulicom, osim tisuća manjih automobila, mjesecima su prometovale stotine autobusa i kamiona, čak unatoč zabranama, što je rezultiralo potpunom devastacijom prometnice. Stablinsku ulicu tada su zvali „Cesta spasa“, što dovoljno govori o njenom značaju.

U međuvremenu je ulica dodatno raskopana kako bi su položile vodovodne cijevi od Ploča prema Kominu i kabeli za energetsko napajanje objekata na autocesti. Na tadašnjim sastancima odgovornih osoba dogovoreno je kako će se, nakon završetka radova, izvršiti asfaltiranje ulice, izgraditi nogostupi gdje je to potrebno, odvodi za vodu i drugi potrebni sadržaji. U zabilješkama i zapisnicima, napravljenim za vrijeme izvođenja radova, stoji da izvođači radova, „Konstruktor inženjering“ i „Viadukt“, uz financijsku potporu „Hrvatskih autocesta“ moraju sanirati i asfaltirati prometnicu kroz Stablinu. Danas te firme ne „stanuju“ u Stablini, a mještanima je, kao podsjetnik, ostao samo makadamski sloj, umjesto nekadašnjega asfalta. „Najgore od svega je što smo tim ljudima vjerovali na riječ, pa danas, osim zapisnika, ne postoje nikakvi ugovori, a samim tim ni garancija da će problem biti riješen“, rekao je Žderić, koji se i sam nalazi pod strahovitim pritiskom sumještana.

ZATVORIT ĆE I VODU!

- Asfalt kroz Stablinu financirali su mještani, nije nam poklonjen. Sada kad je uništen, nitko ne želi postaviti novi. Situacija je očajna i mi nećemo samo blokirati magistralu nego ćemo zatvoriti vodu Rogotinu i Kominu! Valjda ćemo tada prisiliti nekoga da reagira - rekao je Tonći Zmijarević iz Stabline.

Ante Šunjić / EPEHA
Preuzeto iz Dubrovačkog Vijesnika[img]

Clark
Mlatimudan/ica
Mlatimudan/ica

Broj postova : 568
Registration date : 27.03.2008

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 19.09.10 17:25

19.09.2010. | 13:25
Vijećnik SDP-a Ante Ćopo upozorava da je gradska uprava ploča Za održavanje informatičke opreme angažirala dvije firme

KAJMANSKI OTOK
Ploče dale posao "off shore" tvrtki


Unatoč besparici, koja je pogodila sve jedinice lokalne uprave, Grad Ploče je za održavanje informatičke opreme u gradskom upravnom odijelu angažirao čak dvije specijalizirane tvrtke.
Jedna od njih, koja je dobila posao, uopće nema zaposlenika pa oporba u Gradskom vijeću sumnja da se radi o namještanju poslova, koje u konačnici plaćaju porezni obveznici.


Krešimir Vejić / Foto: Denis Jerković / CROPIX

Kako doznajemo, Grad je raskinuo ugovor sa tvrtkom “Lukoč“, koja je servisirala računalnu i telekomunikacijsku opremu i na čiji rad nije bilo primjedbi, da bi nakon toga potpisao ugovor sa “Infocentrom“ iz Komina, koji nema niti jednog zaposlenika.
Uslijedili su pritisci javnosti i gradskih vijećnika, pa je zatim sklopljen ugovor sa obje tvrtke, koje su, uz svu potrebnu dokumentaciju, morale priložiti i pisanu izjavu da su zadovoljne dosadašnjom suradnjom sa Gradom.
Tako su nepotrebno povećani troškovi za održavanje informatičke opreme čime je izravno oštećen gradski proračun, na što je upozorio vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Ploča Ante Ćopo.
- Zanimljivo je napomenuti da se Lukoč, nakon što je potpisao ugovor u pismenom obliku zahvalio kroz jedan ”sladostrasni izraz“ u kojem uz ostalo stoji da su “zadovoljni kvalitetom novca “ - kazao je Ćopo, naglašavajući da je kao stanovnik Komina iznenađen da je ovo mjesto postalo “Kajmanski otok“ u kojem uz sve još posluje djeluje “off-shore“ kompanija bez nijednog zaposlenog.
Unatoč tomu, za usluge održavanja telekomunikacijske i računalne opreme dobiva novac iz gradskog proračuna.
Vijećnik Ante Ćopo siguran je da se radi o protuzakonitim poslovima za koje bi netko u gradskoj vlasti trebao odgovarati.
- Stoga javno želim pitati gradonačelnika i vladajuće u Pločama, kako je moguće da računalnu opremu u gradskoj upravi servisiraju dvije tvrtke - ističe Ćopo, pozivajući policiju i nadležna državna tijela da detaljno ispitaju način raskidanja i sklapanja ugovora sa spomenutim poduzećima za održavanje informatičke opreme u upravnom odijelu grada Ploča.


Stanislav SOLDO


Vejić: Neka policija sve ispita

Gradonačelnik Ploča Krešimir Vejić primjedbe vijećnika Ante Ćope vezane uz održavanje informatičke opreme kao izjave o nenamjenskom trošenju doniranog novca nazvao je političkim frustracijama. Naglasio je da se ne boji policije jer je u gradskoj upravi sve rađeno po zakonu. Volio bih da policija sve ispita, zaključio je Vejić.

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 24.09.10 13:01

22.09.2010. | 19:44

Stipe Gabrić-Jambo: Metković je od Vlade RH dobio 3,5 milijuna kuna

Na sjednici Gradskog vijeća Metkovića održanoj u srijedu gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo, podnoseći izvještaj o svom radu je kazao da će se svi započeti gradski projekti realizirati unatoč krizi i recesiji.

Naglasio je da je Metković zahvaljujući Vladi RH i premijerki Jadrankom Kosor, Metković dobio dosta novca u ovoj proračunskoj godini godine, ističući da je grad izravno od Vlade dobio 3,5 milijuna kuna.

Među kapitalnim investicija posebno je istaknuo projekt obrane od poplava. Rekao je da se radi glavni projekt te da sve ide svojim tijekom bez ubiranja političkih bodova.

-Neće to biti lažna obećanja kao što je 1971. dao „Barba Luka“ i obećavao narednih 40 godina da će riješiti obranu od poplava taj gorući problem Metkovića, a nije. Postoji politička volja da se taj projekt dovrši i to nitko neće zaustaviti, zaključio je Jambo.


Stanislav SOLDO

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 24.09.10 13:12

22.09.2010. | 21:29

Nakon što je kontejnerski terminal u luci svečano otvorila premijerka Jadranka Kosor, ostali su nezatvoreni računi
IZA MENE POTOP ‘Konstruktor’ Pločama ostao dužan milijune

Državni vrh svojom je nazočnošću pozdravio modernizaciju luke, ali što je s likvidnošću?
Denis Jerković / Cropix


Iza izgradnje lučkoga kontejnerskog terminala u Pločama, koji je prije mjesec dana otvorila premijerka Jadranka Kosor, ipak su ostali “repovi”, jer je splitska tvrtka “Konstruktor inženjering”, po svemu sudeći, ostala dužna nekoliko milijuna kuna pojedinim podizvođačima radova, ali i lokalnim ugostiteljima kod kojih su radnici spavali i hranili se.
Luka sve platila

Iz pouzdanih izvora doznali smo kako je Lučka uprava Ploče, kao investitor izgradnje terminala, platila sve dospjele obveze prema splitskoj građevinskoj tvrtki.

Državna lučka ustanova još nije platila oko pet milijuna kuna iz projekta vrijednog oko 250 milijuna kuna, ali riječ je o obvezama za koje račun još nije ni ispostavljen. Iako je u gradu na ušću Neretve bilo teško naći sugovornika koji bi iznio svoje poslovne probleme s “Konstruktor inženjeringom”, glavnim izvođačem projekta modernizacije luke, o ozbiljnosti situacije svjedoči i nedavna rasprava na Gradskom vijeću tijekom koje su vijećnici zabrinuto raspravljali o mogućnosti da splitska tvrtka “zavije u crno” cijele Ploče zbog višemilijunskih dugova prema pojedinim tvrtkama, ugostiteljima i iznajmljivačima soba.

Grad ‘u crnom’

Pločanski obrtnici ne žele javno govoriti o teškoćama u vezi s već obavljenim poslom, ponajviše zbog straha da će u slučaju medijskog istupa izgubiti sve šanse za naplatu potraživanja od splitske tvrtke.

Lokalni političari su raspravom na Gradskom vijeću očito željeli “pritisnuti” glavnog izvođača radova da ispuni svoje obveze prema poslovnim partnerima, a čini se da su u tome posredno i uspjeli jer smo u tvrtki “Luka Ploče Gradnja”, koja je za “Konstruktor inženjering” obavljala poslove podmorskih iskopa te isporuke betona i armatura za pilote, doznali kako su im plaćena sva potraživanja od nekoliko desetaka milijuna kuna.

Neretvanski poduzetnici nadaju se skoroj isplati, pa ne žele javno kritizirati glavnog izvođača radova, ali ostaje potvrda da je Lučka uprava Ploče podmirila većinu svojih obveza prema građevinskoj tvrtki koja, čini se, određeni dio novca nije prebacila na račune podizvođača i ugostitelja.
ANTE ŠUNJIĆ / GORDAN ZUBČIĆ


Smanjene plaće

Čini se da su problemi s isplatom podizvođača samo dio teškoća koje trenutačno pogađaju “Konstruktor inženjering”, jer naši izvori tvrde kako su djelatnici te tvrtke primili srpanjske plaće koje su bile manje za 40 posto u odnosu na dotadašnje “bušte”. Informacije o tome dobili smo iz krugova bliskih splitskim građevinarima, ali Bartul Bekavac, predsjednik podružnice Nezavisnog sindikata građevinara Hrvatske u “Konstruktoru”, tvrdi kako to “nije istina”, te da su njegovi kolege “primili plaće u punom iznosu”.

'Platit ćemo kad nam plate'

Iz tvrtke Konstruktor tvrde kako su izveli sve predviđene radove u Pločama na zadovoljstvo svih. Kažu kako Konstruktorova potraživanja, sukladno ugovoru, nisu u potpunosti realizirana. Kada se i taj dio naplati, potraživanja podizvođača, ugostitelja te iznajmljivača soba bit će u cijelosti namirena. A ta potraživanja su višestruko manja od navedenih pet milijuna kuna, tvrdi Pavao Klarić, šef službe financija u Konstruktoru.

D.Z.

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 24.09.10 13:15

23.09.2010. | 16:01

Pločanske udruge zahvalile donatoru Vjekoslavu Miletiću

Zahvaljujemo Diegu Vjekoslavu Miletiću na donaciji za rad naših udruga i Krešimiru Vejiću, gradonačelniku Ploča, koji nam je proslijedio donacije prema dogovoru s Miletićem i pomogao udruge koje djeluju u korist najugroženijih građana našega grada, bolesne djece, osoba s invaliditetom, žena oboljelih od karcinoma dojke, branitelja i invalida Domovinskoga rata, njihovih obitelji, te pomogao rad klubova naših mladih sportaša i sportašica i dao doprinos izgradnji župne crkve.

Miletić je naš dugogodišnji donator i itekako je zaslužio nagradu Grada Ploča, te ga medijski istupi pojedinih političara neće pokolebati u njegovoj čovječnosti i filantropiji. Molimo političare da nas ne koriste u svrhu dnevno političkoga prepucavanja, nego da nam pruže stručnu i financijsku potporu za naše programe - rekli su na konferenciji za novinare predstavnici udruge „Radost“, za osobe s mentalnom retardacijom, udruge „Vita“, za solidarnost među sugrađanima - žene oboljele od karcinoma dojke, udruge „Slatki“, za oboljele od šećerne bolesti, udruge „Leptirić“, za cerebralnu i dječju paralizu i Udruge branitelja Grada Ploča.

Konferencija je održana nakon sumnji koje je, u pogledu Miletićeve zasluženosti dobivanja Nagrade za životno djelo i zakonitosti podjele sredstava, iznio Ante Ćopo, gradski vijećnik SDP-a. Predstavnici udruga podsjetili su i na Miletićevu prijašnju pomoć sportskim, kulturnim, vjerskim i socijalnim organizacijama, te zahvalili i „dosadašnjim posrednicima, uglednim građanima“ koji su proslijeđivali donacije Miletića i drugih humanista.


Ante Šunjić

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 29.11.10 18:45

29.11.2010. | 11:01

ogorčeni su nebrigom nadležnih jer su im ZBOG IZLIJEVANJA NERETVE kuće poplavljene već drugi put ove zime
Stanovnici Metkovića ogorčeni: Zmije nam plivaju po dnevnom boravku


Zbog vodene stihije kuća je postala otok

Iako je vodostaj Neretve stabilan, pred stanovnicima desne strane grada Metkovića i dalje su besane noći. Naime njihove kuće i okućnice ne ugrožava izravno rijeka Neretva već zaobalne vode povezane rječicom Norin, koje zbog kiše i juga nadiru iz močvare. Tako se stanovnici desne strane grada pribojavaju da bi mogli poplaviti dva puta u istoj godini.
Nova katastrofa

Najkritičnije je u naseljima Jerkovac i Glibuša, gdje je već nekoliko dana dvadesetak centimetara vode. Ulicom Neretvanskih gusara nemoguće je prometovati prema graničnom prijelazu Gabela polje II. Kako bi spriječili moguću katastrofu, koja je u siječnju zadesila ovo područje na kojem živi više od pet tisuća stanovnika, vatrogasci pripremaju vreće s pijeskom, koje se dijele u najugroženijim područjima.

- Napunjeno je i podijeljeno oko osamsto vreća pijeska. Zamijećeno je da Norin pomalo otječe, ali je i dalje dotok veći nego odtok, zbog čega raste razina vode u Zagrebačkoj, Marka Marulića i Neretvanskih gusara, pa se nadamo da bi na ovaj način mogli barem malo zadržali podizanje razine vode - kazao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Jure Pilj. Budući da prognostičari najavljuju kišu i jugo narednih dana stanovnici Glibuše se opravdano pribojavaju nove katastrofe.


Ni automobilom nije lakše

- Nama ništa ne znači što je Neretva opala kada nas guši voda iz močvare - kaže Tina Krstičević, koja još nije zaboravila siječanjske poplave, koje su joj pričinile velike štete u prizemlju kuće. Sjeća se da su joj tada zmije plivale po dnevnom boravku. Imala je dvanaest tisuća kuna štete.
Propala salata

– Voda se ulila u kuću, bili smo potpuno nemoćni pred njom. Promijenili smo parket i sve u prizemlju - pripovijeda nam. Nažalost voda je i ovih dana doprla samo nekoliko metara od njezina kućnog praga. U kuću ne može bez dubokih čizama. Do kuće Ilke Volarević se, također, ne može bez čizama.

Ona se nada da joj voda neće u kuću jer je malo povišenija. Slična je situacija i kod njezinih susjeda koji se također teško nose s poplavama. Radojki Uženiji je propao pun plastenik mlade salate koja je uskoro trebala dospjeti za berbu. Šteta je prevelika jer osim salate propao joj je i drugi rasad, koji je namjeravala posaditi.


Poplavljeno metkovsko naselje Glibuša na lijevoj strani Neretve

- Ovo je sramota. O nama se nitko ne brine, ni Grad ni država. Poplavili smo dva puta u istoj godini, a štete nam niko neće platiti - kazala je Radojka, dok nam je pokazivala potopljenu salatu. Premda je najava gradnje sustava obrane od poplava slaba utjeha za ugrožene stanovnike Metkovića, doznajemo da je ovaj projekt ipak uvršten u državne prioritete.

Hrvatska Vlada za ovu kapitalnu investiciju osigurala je šezdeset milijuna kuna, a radovi na terenu trebali bi započeti najkasnije na proljeće naredne godine.


Piše: Stanislav Soldo
Snimio: Denis Jerković / cropix

preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 01.12.10 22:52

NERETVA RUŠI REKORDE
Vodeni val prijeti središtu Metkovića

01.12.2010. 20:50


Stožer za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije održao je večeras u Opuzenu sjednicu na kojoj se raspravljalo o stanju u dolini Neretve uzrokovanom velikom količinom oborina i poplavom te o planovima za daljnje postupanje.

Na sjednici, na kojoj su uz članove Stožera bili i načelnici stožera općina i gradova iz doline Neretve, načelnik Stožera, zamjenik župana Frano Skokandić ustvrdio je kako je najteža situacija na području Metkovića. Stoga je zaključeno kako se Metkoviću, u kojemu se između 23 i 24 sata očekuje veliki val vode koji će Neretvom doći iz pravca BiH, trebaju dostaviti vreće s pijeskom, betonski i cigleni blokovi, kako je potrebno angažirati dodatni broj ljudi, građevinske tvrtke s mehanizacijom te osigurati da nepokretni bolesnici mogu biti prevezeni u dubrovačku bolnicu.

Načelnik stožera u Metkoviću Mate Mustapić naveo je kako su u Metkoviću, u kojemu su ulice na desnoj strani poplavljene od 30 centimetara do jednog metra te da, zbog najava velikih količina vode iz Neretve, postoji bojazan i za lijevu stranu Neretve. Mustapić je naveo kako je poplavljeno desetak kuća te da je na devet punktova raspoređeno oko 10 tisuća vreća s pijeskom. Tijekom noći bi u Metković trebalo stići još 20 tisuća vreća s pijeskom.

Načelnik Stožera Skokandić zaključio je kako se treba poduzeti sve što je u moći Stožera kako bi se umanjila šteta te je dodao kako će, ukoliko do toga dođe, biti zatražena i dodatna pomoć.

U Pločama poplava je najviše ugrozila Komin, Rogotin i Šarić Strugu. U Kominu je 30-ak objekata poplavljena, a riječ je o 7 stambenih prostora dok je u ostalim slučajevima riječ o pomoćnim objektima.

Stožer za zaštitu i spašavanje DNŽ biti će preseljen u Metković gdje će biti organizirano stalno dežurstvo. Jednako tako, dežurstva će biti organizirana i u ostalim općinama i gradovima u dolini Neretve.

Kako neslužbeno saznajemo, uskoro bi se moglo proglasiti izvanredno stanje u Metkoviću jer se procjenjuje da će zbog vodenog vala koji će donijeti i do 2.300 kubika vode u sekundi ugroziti lijeva obala i središte Metkovića te da bi se vodostaj mogao podignuti na rekordnih 450 cm. dv

preuzeto sa portala Dubrovački Vijesnik


Zadnja promjena: Gurija; 01.12.10 23:03; ukupno mijenjano 1 put.

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 01.12.10 23:02

NEIZVJESNA NOĆ PUNA STREPNJE
Alarmantno stanje u Metkoviću, Krvavcu i Kominu

01.12.2010.

Vodostaj Neretve u Metkoviću dosegnuo je 355 centimetara, desna strana grada je na većem dijelu pokrivena vodom, a na lijevoj izbija kroz šahtove. Norin koji se zaobilazno izlijeva, ispuštanje iz hidrocentrala uzvodno od Metkovića i jako jugo čine situaciju sve bližu proglašenju elementarne nepogode. Ipak, o tome će ovisiti visina vodostaja, a konačnu će odluku donijeti župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić.

Brojne prometnice su zatvorene pa su prigradska naselja Vid i Prud odsječena od Metkovića zbog velike vode na cesti. Sutra neće biti nastave u Osnovnoj školi don Mihovil Pavlinović koja se nalazi na desnoj strani grada kao i u područnim školama u Vidu i Prudu.

Metkovskim vatrogascima koji su neprekidno uz građane u pomoć dolaze kolege iz Konavala, Mljeta, Pelješca , Slanog, Slivna, Opuzena i Kule Norinske. Na 5 punktova pune se vreće sa pijeskom i razvoze po pozivu građana na kritična mjesta. Ona su večeras brojna, a već je podijeljeno preko 10 tisuća vreća.

Noć je neizvjesna i puna strepnje, u trgovinama su gumene čizme danas bile najtraženija roba a dok ovo javljamo neslužbeno doznajemo da u Opuzenu zasjeda županijski krizni stožer .

Dok dobijemo njihove informacije možemo reći da je stanje alarmantno u Metkoviću, Krvavcu i Kominu gdje je zatvorena županijska cesta .

Jadranka Bulić

Preuzeto sa portala ploce.com.hr


Zadnja promjena: Gurija; 01.12.10 23:12; ukupno mijenjano 1 put.

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Gurija on 01.12.10 23:12

01.12.2010. | 23:20

PROGLAŠENO IZVANREDNO STANJE Metković pred plimnim udarom; alarmantno stanje u Krvavcu i Kominu (FOTO)


Denis Jerković / CROPIX

NAJNOVIJE
Proglašeno izvanredno stanje
Zbog opasnosti od poplave zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje
Dubrovačko-neretvanske županije župan Nikola Dobroslavić u srijedu navečer je proglasio izvanredno stanje za područje Metkovića, Opuzena, Kule Norinske i Ploča.
Naime, Hrvatske vode donijele su rješenje o uspostavi izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama obrane od poplava na području Dubrovačko- neretvanske županije, slivno područje Neretva-Korčula.
Zamjenik rukovoditelja obrane od poplava vodnog područja Hrvatskih voda Branko Pejaković kazao je kako će se najavljeno povećanje na dotoku od 1650 metara kubnih, obzirom da su trenutačni vodostaji na rijeci Neretvi prouzročeni propuštanjem protoka od 1150 metra kubnih sa vodomjerne postaje Mostar, očitovati u značajnom porastu vodostaja na teritoriju RH. Naveo je i kako se, unatoč transformaciji vodnog vala, značajno povećanje očekuje 2. prosinca 2010. godine oko 1.30 sati, prvo u Metkoviću, a potom i Opuzenu.

D. Kovač / Dubrovački vjesnik

Metković na nogama
Veliki plimni val nakon ispuštanja vode iz hidroakumulacije Jablanica primiče se dolini Neretve. Navodno se tijekom noći očekuje vodostaj od preko 450 centimetara i izlijevanje vode iz korita.
Pred Metkovcima je neizvjesna noć. Osim desne strane grada ugrožena je i lijeva strana te uže središte grada. Vatrogasci pune vreće pijeska i dijele ugroženom stanovništvu koje postavlja zečje nasipe oko svojih kuća.
Usporedbe radi, u siječanjskim poplavama najveći vodostaj bio je manji od četiri metra.

Stanislav SOLDO

Alarmantno stanje u Krvavcu i Kominu
Brojne prometnice su zatvorene pa su prigradska naselja Vid i Prud odsječena od
Metkovića zbog velike vode na cesti. Sutra neće biti nastave u Osnovnoj školi don
Mihovil Pavlinović koja se nalazi na desnoj strani grada kao i u područnim školama u Vidu i Prudu.
Metkovskim vatrogascima koji su neprekidno uz građane u pomoć dolaze kolege iz
Konavala, Mljeta, Pelješca , Slanog, Slivna, Opuzena i Kule Norinske. Na 5 punktova pune se vreće sa pijeskom i razvoze po pozivu građana na kritična mjesta.
Ona su večeras brojna, a već je podijeljeno preko 10 tisuća vreća. Noć je neizvjesna i puna strepnje, u trgovinama su gumene čizme danas bile najtraženija roba a dok ovo javljamo neslužbeno doznajemo da u Opuzenu zasjeda županijski krizni stožer .
Dok dobijemo njihove informacije možemo reći da je stanje alarmantno u Metkoviću, Krvavcu i Kominu gdje je zatvorena županijska cesta .

Jadranka Bulić / Dubrovački vjesnik

Preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Guriš on 23.02.11 8:04

ZLOČINI BEZ KAZNE: U PARTIZANSKIM LOGORIMA OD GLADI I BOLESTI UMRLO JE GOTOVO 70 TISUĆA FOLKSDOJČERA
Zloglasni plan OZNE: Mučiti, silovati, ubiti, protjerati!
Objavljeno: 19.2.2011 GLAS SLAVONIJE

Proljeće 1945. godine nagovještavalo je kraj dugog i krvavog Drugog svjetskog rata u kojemu je poginulo između 55 i 70 milijuna ljudi. Na prostoru bivše Jugoslavije nova zvjerstva tek će uslijediti. Brojne izbjeglice, među njima i dijelovi poraženih vojski, krenut će prema Austriji bježeći pred partizanima i Crvenom armijom.
Jedan dio uspjet će se probiti i pronaći sigurnost izvan granica Jugoslavije,no neki nisu bili te sreće. Vlast već odavno ima plan. Sve Nijemce ili likvidirati ili protjerati iz zemlje kako bi se otvorila mogućnost provođenja agrarne reforme i kolonizacije, te radikalne


Žene su bile okrutnije
Većina logora bila je ograđena visokom bodljikavom žicom i kulama stražarama. Dr.Geiger u svojim istraživanjima navodi da su u Valpovu folksdojčeri bili smješteni u barakama, muškarci i žene odvojeno. Barake nisu imale rasvjetu i grijanje, nisu imale stakla na prozorima, te su oni zatvoreni daskama. Ljudi su ležali na drvenim krevetima ili podovima bez slame (često u brojnim logorima i bez pokrivača). Tko nije mogao pronaći mjesta, morao je spavati vani, u unutarnjem logorskom dvorištu. Logorska uprava i straža postoje u napuštenom njemačkom selu Krndija kod Đakova. Ondje je logoraše čuvalo 14 pripadnika jugoslavenske Narodne milicije od kojih su četiri žene, koje su, prema iskazima i sjećanjima logoraša bile najokrutnije. Kroz logor je prošlo približno 4.000 ljudi, a približno 1.500 ondje je smrtno stradalo.

Andrija je likvidirao 22 žene
U logorima je bilo i otvorenih umorstava. O tome svjedoči i postupak komandanta upravitelja logora Pusta Podunavlje u Baranji, koji je bio neki Andrija, Srbin iz Bijelog Brda, nedaleko od Osijeka. Prema iskazima svjedoka, koje navodi povjesničar dr.Geiger, upravitelj logora vatrenim oružjem usmrtio je najmanje 22 osobe, uglavnom nemoćne i žene. Posljednji veći logor za folksdojčere u Hrvatskoj bio je logor Tenja/Tenjska Mitnica kod Osijeka. Kada je raspušten u siječnju 1947., logoraši su prebačeni u logor Knićanin u Banatu, koji je postojao do ožujka 1948., a koji mnogi zbog bolesti i gladi nisu preživjeli. Brojni grobovi folksdojčera preminulih u logorima Hrvatske nisu nikada označeni. Ukoliko su imali oznaku tada su to bili jednostavni drveni križevi. Kod logora Šipovac, nedaleko od Našica, 60-ih godina 20. stoljeća, križevi su s grobova uklonjeni. Zemljište na kojem se nalaze grobovi danas je obradivo, bez ikakvih grobnih oznaka.

Najveći i naokrutniji logori
Najveći logori za pripadnike njemačke manjine na području Hrvatske bili su tijekom 1945./46. Josipovac kod Osijeka, Velika Pisanica kod Bjelovara, Krndija kod Đakova, Šipovac kod Našica, Pusta Podunavlje u Baranji i Tenja/Tenjska Mitnica kod Osijeka, te Valpovo. Prema podacima Njemačkog crvenog križa, te njemačkim Zemaljskim podunavskošvapskim povijesnim izvorima uz već nabrojane, logori su također bili: Antunovac kod Pakraca, Bjelovar, Borovo kod Vukovara, Beli Manastir, zatim Branjih Vrh i Kozarac kod B.Manastira, pustare Mitvar, Mirkovac i Sokolovac kod Darde, zatim Čeminac također kod Darde, Popovac kod B.Manasira, Čakovec, Daruvar, Golinci kod Donjeg Miholjca, Karlovac, Lepoglava, Ogulin, Osijek, Požega, Vinkovci, Virovitica, Vukovar, Slavonski Brod, Soljani kod Županje, Zagreb (Jankomir i Prečko).
240.000
folksdojčera bilo je pred naletom Crvene armije i partizana evakuirano, te se nikada više nisu vratili na svoja ognjišta
170.000
ljudi internirano je u logore na prostoru Jugoslavije
70.000
folksdojčera umrlo je u logorima, uglavnom od bolesti, gladi, hladnoće i premorenosti
26.000
tisuća žena izgubilo je živote
6.000
djece do 14 godina starosti umrlo je u logorima
30.000 jugoslavenskih folksdojčera deportirano je potkraj 1944. prema zahtjevu Sovjeta na prisilan rad u SSSR,i to uglavnom žena

promjene demografske/etičke slike Jugoslavije.

U Jugoslaviji živjelo 500.000 Nijemaca
Prema znanstvenim radovima dr.sc.Vladimira Geigera, iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, koji više od 20 godina proučava poratna zbivanja na ovim prostorima, a posebno stradanja folksdojčera, procjenjuje se da je od njih 500.000, koliko ih je živjelo na području Jugoslavije do kraja Drugog svjetskog rata, približno 240.000 bilo evakuirano pred naletom Crvene armije i partizana, te se nikada više nisu vratili na svoja ognjišta. Izuzmemo li one koji su bili mobilizirani u postrojbe Wehrmachta i Waffen-SS, gotovo 200.000 jugoslavenskih Nijemaca civila potpalo je pod komunističku vlast u Jugoslaviji, a od toga njih približno 70.000 izgubilo je živote u logorima. Ostatak je nestao tijekom etničkog čišćenja ili je, pak morao izbjeći. Ovome treba pridodati i približno 10.000 slovenskih folksdojčera vojnika i civila koji su stradali za rata i poraća. “Prema svim proračunima proizlazi da je broj stvarnih ljudskih gubitaka jugoslavenskih Nijemaca iznosio gotovo 100.000 osoba, navodi se u jednoj od Geigerovih studija. U isto vrijeme prema njemačkim/folksdojčerskim zapisima između 1944. do početka 1948., u logore je internirano približno 170.000 ljudi. U logore su upućivane cjelokupne obitelji, starije osobe, žene s djecom, bez obzira na dob. Ondje je od posljedica zlostavljanja, zime, gladi, tifusa i dizenterije umrlo približno 70.000 pripadnika njemačke manjine. Broj žena i djece koji su umrli bio je vrlo velik; čak 26.000 Njemica, te 6.000 djece (od kojih je 5.582 poimenično identificirano). “Logori nisu zatvoreni ni 1947.godine, a tada su ukinuti samo logori za folksdojčere na području Hrvatske. Oni koji u međuvremenu nisu stradali u logoru ili pak pušteni, prebačeni su u logore u Vojvodini. U Jugoslaviji su logori za folksdojčere ukinuti tek u ožujku 1948.”, potvrdio nam je dr. Geiger.

Sve su im uzeli
Politički okvir za etničko čišnjenje Folksdojčera stvoren je 21. studenoga 1944., kada je donesen akt na zasjedanju AVNOJ-a o prijelazu u državno vlasništvo neprijateljske imovine. Pod udar je došla svaka osoba njemačke narodnosti koja se nije izravno suprotstavila nacizmu. Iako je jedan manji dio folksdojčera sudjelovao u oružanom otporu nacistima, to se nije uzimalo previše u obzir. Slijedila je za golemu većinu konfiskacija imovine i protjerivanje, odnosno upućivanje u logore. Njihova sudbina bila je vezana uz propast Trećeg Reicha. Do potkraj Drugoga svjetskog rata jugoslavenski folksdojčeri, muškarci, uglavnom su bili dragovoljno ili prisilno mobilizirani u njemačke vojne i poluvojne postrojbe i u kućama su ostali starci, žene i djeca. Njemačko stanovništvo koje nije izbjeglo ili bilo do tada protjerano, bilo je tijekom i nakon ratnih djelovanja prepušteno samovolji pobjednika, ističe u studijama dr.Geiger. Bezakonje, pljačke, maltretiranja, ubojstva, silovanja žena, postali su potkraj rata i neposredno nakon njega folksdojčerska svakodnevnica, ali i ne samo njih, nego svih potencijalnih političkih protivnika iz svih nacionalnih/etničkih skupina. U zavičaju su ostali mahom folksdojčeri koji nisu bili izloženi neposredno ratnoj opasnosti i koji se nisu smatrali odgovornima za događaje u tijeku rata, očekujući da će se nastupom mira vratiti njihova rodbina, susjedi i prijatelji, ne pretpostavljajući da bi im se mogla pripisati kolektivna krivnja. Posao eliminacije preuzeo je Odjel za zaštitu naroda - OZNA. Masovna ubojstva folksdojčera organizirano su provedena u mnogobrojnim mjestima, posebice u Vojvodini (Alibunar, Bačka Palanka, Banatski Despotovac, Bečkerek, Charlevill, Kikinda, Kovin, Mastort, Mramorak, Nemačka Crnja, Omoljica, Pančevo, Ruma, Sarča, Sivac, Srijemska Mitrovica, Stara Pazova, Starčevo, Vrbas, Vršac, Zemun, Zichydorf). “Očito ne bez naređenja, odobrenja i(li), pak, znanja najviših tijela i pojedinaca Jugoslavije, uključujući i Josipa Broza Tita, navodi dr.Geiger.

Priča o Jakobu
Povijest govori: Jakob Sohl-Daxer tada je imao 13 godina, svjedočanstvo je iz knjige N. Stefanović “Jedan svijet na Dunavu”, a opisuje se logor koji se nalazio u Knićaninu (Rudolfsgnad) u Banatu. Od 18 tisuća logoraša ondje je te 1946. godine bilo čak 8.288 djece do 14 godina.
- Najteža je bila zima 1946. Četiri dana oko Božića nije bilo hrane. Počela su masovna umiranja. Rekli su nam da zbog velikog snijega nije moguće dovoziti hranu. Mi nismo imali ništa, sve nam je bilo oduzeto. Ni komad sapuna, ni zdjelu, šalicu... Od ogrjeva ništa, i kad su ljudi trgali plotove ili razvaljivali šupe, onda su stražari pucali i ubijali koga su zatekli; onog tko nije uspio pobjeći. U početku je dnevno umiralo 70, zatim po stotinu, mislim da je granica bila 120 ljudi osoba. Najviše su stradala djeca u logoru. U gostionici su bila smještena djeca pred smrt. Umirala su od gladi. Nekima je lice trunulo, zubi ispadali. Stanovao sam preko puta i cijele noći slušam tihe jecaje, nisu smogli snage ni da plaču. Ostavljeni su bili da umru, i to nekoliko stotina djece”.

Tifus, uši, glad...
U logorima su se zbog pomanjkanja higijene pojavile uši koje izazivaju pjegavi tifus. Povjesničar Vladimir Geiger u svojim znanstvenim radovima navodi iskaze i sjećanja nekih od logoraša u Slavoniji, među njima Hede Schestak rođ. Dibisch: “U samom logoru je bilo strašno. Vladale su bolesti, pretežno pjegavac, para-tifus i dizenterija. Bili smo gladni i iscrpljeni. Raditi smo morali cijeli dan bez hrane... Barake su bile pune stjenica i ušiju”. Drugi logoraši navode da su u početku dnevno umirale dvije, tri osobe, a nakon višemjesečna boravka u logoru, primjerice onom u Valpovu, umiralo je dnevno po 20-30 osoba. Problem s tifusom početkom travnja 1946. postaje toliko velik da se zaraza širi izvan logora Valpovo na okolno stanovništvo, te prijeti epidemijom širih razmjera. Tek tada su uslijedile opširne mjere cijepljenja i tifus je uklonjen. Dr.Geiger s Hrvatskog instituta za povijest ističe da je kroz logor Valpovo prošlo prema svim vrlo pouzdanim navodima i procjenama približno 4.000 logoraša, uglavnom starijih osoba, žena i djece. Do svibnja 1946., kada je logor Valpovo raspušten, stradale su najmanje 1.074 internirane osobe, uglavnom od gladi, dizenterije i tifusa. Ubijanja i smaknuća logoraša, osim u nekoliko slučajeva koji su nedvojbeni, u logoru Valpovo nije bilo. Prema dokumentiranom iskazu upravitelja logora Josipa Globočnika, tek nakon dolaska medicinske ekipe u proljeće 1946. koje su raskužile logor DDT-om (sredstvo za uništavanje gamadi, iznimno djelotvorno protiv ušiju prenosnika tifusa pjegavca), te nakon što se odjeća počela iskuhavati, tifus je postupno nestao. Inače, prašak DDT i tablete pristigle su uz pomoć UNRR-a u Jugoslaviju, te je tifus u Hrvatskoj i Jugoslaviji uglavnom uklonjen.

Marijan MATASOVIĆ


_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Guriš on 06.04.11 13:18

http://www.glas-slavonije.hr
STIGLA JOŠ JEDNA KRITIKA MEGALOMANSKOJ INVESTICIJI
I EU odbija financirati preskupi pelješki most
Objavljeno: 5.4.2011

ZAGREB
- Europska investicijska banka nije zainteresirana financijski
poduprijeti gradnju pelješkog mosta jer ta investicija nema dugoročnu
perspektivu. Za moguće prometne probleme na granici Hrvatske i BiH, zbog
uvođenja šengenskog režima, dvije bi države trebale dogovorom naći neko
jeftinije rješenje, poručeno je jučer iz Europske investicijske banke
(EIB), koja je najavila povećana ulaganja u H

rvatsku.
-
Ako je glavni cilj (gradnje pelješkog mosta) zaobići graničnu vezu
između dviju zemalja, iz europske perspektive bolje je postići sporazum
između dviju vlada kako bi se stvari riješile i kako bi se sagradio puno
jeftiniji put. Ako infrastukturi nije cilj da služi sljedećih 50, 70
ili 100 godina, ona ne bi trebala biti građena, bar ne europskim novcem -
izjavio je potpredsjednik EIB-a Matthias Kollatz Ahnen. Visoki
dužnosnik EIB-a tako je neizravno opovrgao višegodišnje sugestije iz
hrvatske Vlade kako je gradnja pelješkog mosta svojevrsni uvjet
Hrvatskoj za ulazak u EU, jer bi se tako riješio problem šengenskog
graničnog režima i prometni zastoj na granici Hrvatske i BiH kod Neuma,
budući da će BiH ući u EU znatno kasnije od Hrvatske.
- EIB u svom
financiranju nije motiviran graničnim pitanjima nego održivošću
projekata i njihovom važnošću za europski razvoj - zaključio je
potpredsjednik te banke koja je u vlasništvu svih članica EU-a.
Kollatz
Ahnen je naglasio da će EIB ove godine uložiti između 400 i 500
milijuna eura u projekte u Hrvatskoj, a isto toliko i sljedeće.
Prioritet je podupiranje srednjeg i malog poduzetništva te ulaganja u
opskrbu vodom i odvodnju na hrvatskim otocima te u općinama na kopnu. U
prometnoj infrastrukturi prednost će se dati financiranju projekata oko
Zagreba te gradnji transeuropskog koridora 5C, od Budimpešte do Ploča.
Novost je da će EIB odsad Hrvatskoj sufinancirati i pretpristupne
programe IPA i ISPA.B.Podgornik


_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

News Re: Iz dnevnog tiska

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 4 / 4. Previous  1, 2, 3, 4

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.