Apsurdi na Hrvatski način

Go down

Apsurdi na Hrvatski način

Postaj  Gurija on 09.03.09 13:57

07.03.2009. | 21:43

Bivši sudac Damir Primorac o suđenju mrtvoj osobi: Krivo je Državno odvjetništvo
Namučio sam se da provedem sve potrebno za obustavu postupka, a rješenje ne bi moglo biti pravomoćno da ga nisu zaprimile sve strane SEnD napominje bivši sudac Damir PrimoracSudac Primorac tvrdi da propuste treba tražiti kod tužitelja
Nikako da se razjasne okolnosti koje su dovele do situacije da splitsko tužiteljstvo godinu i pol dana od obustave postupka nad sada pokojnim pilotom bivše JNA Borivojem Brkićem nema evidentirano da je optuženi već 18 godina mrtav i da je spis zaključen.

Kao sudac koji je vodio i riješio predmet, Damir Primorac, sada odvjetnik, ističe da je nemoguće da Županijsko državno odvjetništvo u Splitu nije obaviješteno o obustavi postupka.

- Kao sudac, nisam bio osobno zadužen za otpremu pismena, ali ponavljam da rješenje o obustavi postupka ne bi postalo pravomoćno da ga nisu zaprimile sve stranke u postupku, pa tako i ŽDO. U spisu koji je arhiviran sigurno postoji i dostavnica koju su morali potpisati. Ako u njihovoj evidenciji zaista nije zabilježeno da je predmet okončan zbog smrti optuženoga, do propusta je moralo doći kod njih. Namučio sam se da provedem sve potrebno za obustavu postupka, pa ne bih želio da se na kraju moje ime veže za eventualne propuste, kazao je odvjetnik Primorac.

Borivoje Brkić, pilot JNA, optužen je 1992. godine da je nekoliko mjeseci ranije, u rujnu 1991., podmetnuo bombu na vrata svog stana u Splitu, od čega je poginula jedna osoba, a druga je ranjena. Poginuo je nekoliko dana kasnije u helikopteru iznad Knina tijekom vojne operacije.

Tek 2007. godine, dakle 15 godina nakon tih zbivanja, na Županijskom sudu u Splitu zakazano je prvo ročište po optužnici koja je podignuta kada je optuženi već bio mrtav. Spis se 15 godina “gubio” po sudu, prvo po Vojnom sudu, a kada je on ukinut, po Županijskom sudu.

Na kraju, kada je započelo suđenje, dokazano je da je optuženi Brkić mrtav i obustavljen je postupak. ŽDO do prošlog tjedna nije imao evidentiran taj podatak. Gdje se izgubilo rješenje o obustavi tijekom dostave sa suda u ŽDO, nije jasno. Obje institucije su u istoj zgradi, dijeli ih tek jedan kat.

Piše katarina marić banje

1991. Borivoje Brkić, pilot JRZ-a, bježi u Knin, a stan u Splitu minira. Jedna je osoba poginula, a druga je ranjena.

1992. Podignuta optužnica, iako je Brkić poginuo pokraj Knina u rujnu 1991.

2009. Državno odvjetništvo, dvije godine nakon suda, napokon zatvara spis.

preuzeto sa potrala SD-Crna kronika

_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

Re: Apsurdi na Hrvatski način

Postaj  Gurija on 03.05.09 10:39

02.05.2009. | 19:13

ŠOKANTNO Četvrtina anketiranih splitskih srednjoškolaca već je dala mito
Kada se već ne mogu pronaći dovoljno jaki dokazi za “virtuoze” iz aktualnih korupcijskih afera “Kamioni”, “Index” ili “Maestro”, Vladini dužnosnici odlučili su suzbiti rak-ranu društva u samom korijenu i pokrenuli najnoviju kampanju “Korupcija, to nisam ja”, koja je usmjerena prema djeci od vrtićke do srednjoškolske dobi.

Naime, prije dva tjedna, resorno ministarstvo je uputilo naputak na adrese svih odgojno-obrazovnih ustanova, dakle dječjih vrtića, škola i đačkih domova, da u svojim ustanovama provedu aktivnosti kojima će se poticati sprječavanje korupcije u Hrvatskoj. Takva odluka je u profesorskim krugovima izazvala dosta nedoumica, što nam je eksplicitno potvrdilo više ravnatelja s kojima smo kontaktirali.

Kako objasniti 4-godišnjaku?

- Kad smo dobili naputak, nismo bili sigurni na koga se odnosi, jer ako je riječ o profesorima međusobno, to je uvreda za struku. Uostalom, od nas se inače očekuje moralan odnos prema poslu i djeci kojoj predajemo.

S druge strane, mislim da je učenicima kontraproduktivno govoriti o tome da ne smiju davati ili primati mito. Ako ipak budemo morali izvršiti takve obveze, vidjet ćemo kako će učenici reagirati. Vrhunac apsurda je što sami ne znamo koja je nakana te kampanje.


Paun Paunović / CROPIX

Mislim kako bi bilo korisnije da nas se dodatno uputilo u probleme na koje možemo direktno utjecati kao što je, primjerice, ovisnost o kockanju - rezolutan je Srećko Zelić, ravnatelj Srednje škole Jure Kaštelana iz Omiša.

Njegovo mišljenje dijeli i prof. dr. Mirjana Nazor, psihologinja, koja je čak u otvorenom pismu kritizirala antikorupcijsku kampanju.

- Ne treba učiti o korupciji, nego o pozitivnim vrijednostima. Ako imamo vjeronauk, u sklopu kojega se uče zapovijedi poput one da se ne smije krasti, što će nam antikorupcijska kampanja?

Ili je i vjeronauk pričanje priče? Đacima ne trebaju parole i teške riječi, njima je dovoljan pozitivan primjer, model koji mogu oponašati - upozorava prof. dr. Nazor.

Osim teoretskih problema, u praksi se javljaju nedoumice kako izvršiti obveze, primjerice kako 4-godišnjaku objasniti da korupcija nije dobra! Nakon medijskih pritisaka iz Ministarstva su ublažili svoje stavove pa tako odgojiteljima u vrtiću savjetuju da “ne trebaju ništa drugo činiti osim provoditi svakodnevne aktivnosti, koje se i inače s djecom provode”.

No prije samo 15-ak dana ravnatelji su dobili drukčije upute:
“Molimo sve ravnatelje da u svojim ustanovama provedu aktivnosti na temu suzbijanja korupcije sukladno dobi djece, odnosno učenika i učenica. To uključuje pisanje sastavaka, predavanja, radionice, parlaonice, okrugle stolove ili razgovore kojima će se poticati sprječavanje korupcije”, pisalo je u obavijesti koju su uputili prof. dr. Dijana Vican i prof. Želimir Janjić, državni tajnici u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa.

Milijana Kovačević, dugogodišnja školska psihologinja, ne predviđa velik uspjeh, kako kaže, “antikorupcijskog promašaja”.

- Preko mojih leđa prošle su mnoge kampanje, koje su redovito završavale neuspjehom. Sad se traži igla u plastu sijena i skreće pozornost sa glavnih aktera korupcijskih priča. Neće nas spasiti jedna kampanja, koja je trenutačno bilježenje pluseva za pojedinca, nego moramo težiti kontinuiranom odgoju za najviše moralne vrijednosti - ističe Kovačević.

Koliko je taj put zapravo zahtjevan, najbolje svjedoče podaci našeg istraživanja prema kojima je svaki treći srednjoškolac na vlastitoj koži osjetio korupciju, njih 23 posto dalo je mito, dok ih je više od 60 posto uvjereno da pojedinci “kupuju” znanje, barem na papiru!

Naime, na uzorku sto srednjoškolaca koji su odgovarali na većinom strukturirana pitanja, uz mogućnost vlastitih interpretacija otvorenog tipa, došli smo do zanimljivih podataka, u nekim situacijama i vrlo zabrinjavajućih.
Primjerice, prema mišljenju učenika hrvatsko društvo je izrazito korumpirano, odnosno na ljestvici od jedan do pet, srednja ocjena je 4,26!

Parcijalno gledajući, najpodložniji mitu i korupciji su političari, zatim predstavnici sudbene vlasti pa medicinari i policijski djelatnici, dok su najmanje korumpirani, prema stavovima ispitanika, prosvjetni radnici, usprkos aferi “Index”.
Na pitanje: “Jeste li ikada na vlastitoj koži osjetili korupcijsko ponašanje?”, 32 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno.

U objašnjenju su naveli primjere kao: pokušaj potkupljivanja za rješenje testa, upis u školu preko veze, pregled kod doktora bez čekanja, izbjegavanje kazne za prometni prekršaj…

Međutim, treba uočiti da još uvijek nisu svi srednjoškolci izgradili konačno mišljenje u pogledu davanja mita kao društveno i moralno prihvatljivog čina.
Naime, po 25 posto ispitanika iskazalo je izričito pozitivan, odnosno negativan stav na pitanje: “Smatraš li opravdanim dati mito, 'podmazati’, u slučajevima iznimne važnosti?”, dok je polovica preostalih izabrala opciju “nisam siguran”.
Prema mišljenju psihologinje Milijane Kovačević, upravo je ova skupina izrazito podložna modelu oponašanja pa je, stoga, važno kakav će primjer dobiti u okolini: od roditelja, profesora, ali i pripadnika društvenih elita.
Dar ili topla riječ
- Kampanja bi bila učinkovitija kada bi gospoda iz Ministarstva svojim primjerom pokazala kakvo je ponašanje pozitivno.

Nadalje, ako se roditelji ne uključe, opet nema koristi, jer djeca kući dobivaju pogrešnu sliku. I učitelji u školi mogu pokazati da umjesto dara postoje drugi oblici zahvale kao što su pohvala ili topla riječ. Zaboravljamo da sve polazi od nas, odraslih - objašnjava Kovačević.

Koliko je korupcija ušla u svaku poru društva, svjedoče i podaci “Transparency Internationala”, po kojima je Hrvatska na 62. mjestu prema percepciji raširenosti korupcije među političarima i državnim službenicima. Slovenija je, primjerice, na 26. mjestu, dok smo mi u razini sa državama kao što su Tunis i Samoa!

- 'Udruga Hrvatska’ nikad nije provodila posebna istraživanja vezana isključivo uz mlade, nego opća istraživanja o stavu građana, koji su uvijek kao najkorumpiranije sfere života u Hrvatskoj isticali pravosuđe, političke stranke i predstavnička tijela poput Sabora ili skupština lokalnih tijela javne vlasti te zdravstvo.

Međutim, s priličnom sigurnošću možemo pretpostaviti da se mladi ipak nastoje prilagoditi postojećem sustavu - ističe Zorislav Antun Petrović, predsjednik “Transparencyja”.


Jure Jerić
preuzeto sa portala slobodnadalmacija.hr
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.