Tradicija štandova duž magistrale

Go down

Tradicija štandova duž magistrale

Postaj  Gurija on 21.04.09 19:07

Mislim da se sve već zna o uvjetima za izgradnju štanda i da je to u neku ruku ispravno.
HC same sebe osiguravaju od mogućih nezgoda(ko da su do sad malo iskesali na privatne tužbe), a i štanderi su, nadan se, namireni.
Gledajući unazad nekih godina sićan se da Nera Feliksova umalo nije stradala kad joj je neki lik uletija autom u štand(strada moj suncobran).
Sićan se i kad je Jadranka Mišova umalo nije stradala isprid svoga štanda.Prošla je lišo, šta se nije moglo reć i za njezino tadašnje auto...
Ovako bi tribalo bit sigurnije...teže za ispunit uvjete, ali sigurnije.
Neki se, čujem, bune kako ovome nije srušen, meni je...U to ne ulazim, jer i nisan toliko u tim vodama, samo znam da su neki štandovi boli u oči, a ritki su bili uređeni i uredni.
Vidija sam štandove koji su proizvodili smeće koje se nije nosilo doma pa u kontejner nego se bacalo niz riku po onoj prokušanoj "Nije moga posla".
Ne govorin iza glave, jer sam uzduž i nizduž rike prolazija i vidija.
Nadan se da ovaj novi početak rada štandova će dovest do poboljšanja standarda i svijesti o svom zavičaju.
Nije mi se jednon dogodilo da me švabo, ovaj ili onaj pitaju kako to da ovako lip i živopisni kraj ima toliko smeća??? Imamo li mi službu za odvoz?
A ja, tukac ko tukac, nisam moga svoju(našu) sramotu objasnit ni opravdat pa bi samo slega ramenima, ko...ne razumin te rodijače...pričaj naški da te cili svit razumi!
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

Re: Tradicija štandova duž magistrale

Postaj  Gurija on 26.04.09 17:48

Zapisnik sa Zbora građana održanog 18.travnja

Komin, 18. travanj 2009. godine
Mjesni odbor Komin sazvao je zbor građana, kako bi se iznašlo rješenje za nastavak prodaje poljoprivrednih proizvoda na štandovima uz magistralu.

Predložen je slijedeći dnevni red:

1.Izviješće o prijedlogu Hrvatskih cesta o prijedlogu načina prodaje poljoprivrednih proizvoda na štandovima uz magistralu

2.Razno

Zbor građana otvorio je predsjednik Zbora građana Velibor Šuman i dao dnevni red na usvajanje. Dnevni red usvojen je jednoglasno.
Velibor Šuman predao je riječ predsjedniku Mjesnog odbora Komin Jurici Kraljeviću, koji je iznio prijedlog Hrvatskih cesta za izgradnju odmorišta uz magistralu, na više mjesta, na kojima bi se moglo organizirati prodaju. Otoci bi trebali biti dugi 300 do 400 m, sa razdjelnim pojasom prema prometnici, voznim i zaustavnim trakom, te pojasom na kojem bi bili štandovi. Ostavljena je mogućnost i da se izgradi ugibalište za 1 do 2 štanda, pri čemu ne bi se morao izvoditi zaustavni trak. Pojasnio je da bi ta odmorišta dijelom financirale Hrvatske ceste, a dijelom bi se financirala iz drugih izvora. Jedan od mogućih izvora financija bila bi sredstva iz natječaja Ministarstva poljoprivrede, namijenjena, između ostalog, financiranju uređenja prodajnih mjesta za prodaju vlastitih poljoprivrednih izvora. Ministarstvo je raspisalo natječaj za sufinanciranje troškova u visini 75% investicije, a najveći iznos tako dobivenih nepovratnih sredstava je 35.000,00 kn. Na taj bi se natječaj zainteresirani trebali javiti sa određenom dokumentacijom, a prijave bi pomogla popuniti razvojna agencija DNŽ DUNEA.

Ovi prijedlozi izazvali su nezadovoljstvo dijela sudionika. Marija Vlahović Vojka primijetila je da HC nemaju ni uporabnu ni građevinsku dozvolu, da nisu do kraja riješili pitanja vezana uz oduzimanje zemlje ni za izgradnju magistrale, a sad bi se opet širili na privatne zemlje.
Nadalje, izloženi su problemi sa izgradnjom ugibališta s južne strane magistrale, jer bi se tako zatvorili pristupi na parcele svima čije bi parcele bile iza tih ugibališta.
Ujedno, većina sudionika ustrajala je da se ispoštuje zaključak s prethodnog zbora građana održanog na temu prodaje uz magistralu:
Stanje u svezi prodaje poljoprivrednih proizvoda uz prometnicu D8 od Rogotinskog mosta do Opuzena bilo je neodrživo. Ipak, ljudi koji prodaju svoje proizvode uz magistralu, rade to nesmetano već gotovo 40 godina. Prilagodili su i poljoprivrednu proizvodnju potrebama takve prodaje, tako da umjesto većih nasada, imaju manje, raznovrsne nasade i voća i povrća. Prostorni planovi DNŽ i Vlada RH najavljuju da će u skoroj budućnosti neretvanskom dolinom proći autoput, te će se drastično smanjiti promet magistralom, što će najvjerojatnije dovesti do spontanog gašenja prodaje uz magistralu. Kako bi se, zbog teške materijalne situacije koja je većinu prodavača i navela da prodaju poljoprivredne proizvode uz cestu, premostilo ovo razdoblje bez opsežnih radova na uređenju ugibališta, zatražit će se od MO Komin od Grada Ploča zatražit će da se pokuša iznaći rješenje u dogovoru sa HC, koje bi poštivalo i želje mještana da prodaju na mjestima na kojima su i do sada prodavali, a da se ujedno ispoštuju i uvjeti za nesmetano i sigurno odvijanje prometa magistralom. Hrvatske ceste trebale bi predložiti sigurnosni razmak kolnika od prodajnog mjesta, a prodavači se trebaju obvezati na poštivanje uvjeta, uz prijetnju zabrane prodaje za prekršitelje dogovorenih uvjeta. Ovo će prodavatelji prisnažiti potpisivanjem ovog zapisnika. Uz to, ponudit će se i tipsko prodajno mjesto u skladu sa neretvanskom tradicijom, te će se iznaći način za održavanje čistoće.
Zbog ovih razloga dogovoreno je da se, radi dodatnih pojašnjenja, na razgovor pozovu predstavnici HC i Hrvatskih voda, a izabrano je i predstavništvo zainteresiranih građana u sastavu:

Marija Vlahović Vojka
Dalibor Vujević Peca
Radenko Burić
Mate Maleta
Ivica Ćopo Fap.

Kraljević je na sebe preuzeo zadatak da se sastanak organizira.

Zapisnik sastavio: Zapisnik ovjerio:
Ante Vuković Jurica Kraljević
U Kominu, 18.04.2009.
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.