Naftni Terminali Federacije u Pločama

Go down

New Naftni Terminali Federacije u Pločama

Postaj  Guriš on 30.04.10 16:37

Naftni terminali u Pločama: Zaštita imovine i imovinskih interesa Federacije BiH

Srijeda, 14 Oktobar 2009 00:48
http://www.islambosna.ba/images/stories/Bosna/ploce.jpg

Naftni terminal u Pločama / 24sata.info 24SI - Nastavljajući danas u Sarajevu 119. sjednicu, započetu jučer, Vlada Federacije BiH je donijela zaključke koji se odnose na aktualno stanje u Naftnim terminalima Federacije (NTF) d.o.o. Ploče.

Zaduženo je Federalno pravobranilaštvo da, sukladno zakonskim ovlastima, žurno poduzme sve nužne mjere i pravne radnje s ciljem zaštite imovine i imovinskih interesa Federacije BiH u postupku uknjižbe prava na nekretnini u Kominu (Republika Hrvatska).

Pravobranilaštvo je dužno u roku od 15 dana izvijestiti Federalnu vladu o pouzetim radnjama i dostaviti prijedlog mjera za prevazilaženje stanja, uključivši i angažovanje renomirane advokatske kuće iz oblasti pomorskog prava.

Prema Vijeću ministara BiH Vlada Federacije BiH pokreće dvije inicijative koje zahtijevaju uspostavu kontakta s nadležnim institucijama Republike Hrvatske.

U prvom slučaju, zahtijeva se zaštita imovinskih interesa FBiH i BiH u Hrvatskoj, a druga inicijativa odnosi se na regulisanje carinskih i poreznih statusa provozne robe, smještene u slobodnoj zoni Luke Ploče, a isključivo namijenjene tržištu Bosne i Hercegovine. Od Hrvatske se traži i obustava neutemeljenog utvrđivanja i naplate carinskog duga na teret NTF-a.

Za provedbu ova dva zaključka zaduženo je Glavni sekretarijat Vlade FBiH, koje će u roku od 15 dana dostaviti prvo izviještaj, a sljedeća jednomjesečno.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije da, u roku od 30 dana, predloži plan sanacije i aktivnosti koje bi omogućile pozitivno poslovanje NTF-a, uključujući i rekonstrukciju ako se to ocijeni nužnim.

Fena
www.islambosna.ba

_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

New Re: Naftni Terminali Federacije u Pločama

Postaj  Guriš on 30.04.10 16:44

Rat u Pločama: Barba Lukina uprava otima naftni terminal BiH

Čelnici Lučke uprave u Pločama namjeravaju objaviti natječaj za dodjelu koncesije na tamošnji naftni terminal, iako on pripada Bosni i Hercegovini

IVICA PAVLOVIĆ, direktor Luke Ploče, jedan je od glavnih zagovornika stava da terminal pripada Hrvatskoj, iako je to pravno vrlo upitnoIVICA PAVLOVIĆ, direktor Luke Ploče, jedan je od glavnih zagovornika stava da terminal pripada Hrvatskoj, iako je to pravno vrlo upitnoIako je hrvatska premijerka Jadranka Kosor tijekom svog prošlotjednog posjeta Bosni i Hercegovini tamošnjem premijeru Nikoli Špiriću obećala kako neće dopustiti da BiH ostane bez naftnog terminala u Pločama, čini se da su čelnici Lučke uprave u tom gradu nastavili sa svojim pokušajima da Terminal stave pod svoju kontrolu.
Bez uporišta u zakonu

Tako je Nacional iz povjerljivih izvora doznao kako bi uskoro mogao biti objavljen natječaj za dodjelu koncesije. Tvrtka koja pobijedi na tom natječaju dobit će pravo da za financijsku naknadu obavlja usluge transporta i skladištenja nafte u Terminalu. Značajnu zaradu tako bi trebala ostvariti Luka Ploče, čiji se čelni ljudi Ivica Pavlović i Ivica Miličević smatraju glavnim zagovornicima stajališta da terminal pripada Hrvatskoj. Ipak, postoje sumnje da taj stav nema uporišta u hrvatskim zakonima, kao i nedavna odluka zemljišnoknjižne referentice općinskog suda u Metkoviću da kao formalni korisnik terminala bude određena Luka Ploče.
Šuker blokirao Naftne terminale

Taj terminal izgrađen sredinom 80-ih sredstvima bosanskohercegovačkog poduzeća Energoinvest od raspada Jugoslavije bio je pod kontrolom poduzeća u vlasništvu Bosne i Hercegovine. Lokalne vlasti i Luka Ploče više su puta uzalud sudskim putem pokušali steći kontrolu nad terminalom, tvrdeći da im pripada jer se nalazi na pomorskom dobru. Sad im je to i uspjelo, a unatoč žalbama bosanskohercegovačke strane čini se kako će uskoro biti raspisan i natječaj za koncesiju. Dodatno nezadovoljstvo vlade Federacije BiH izazvala je činjenica da je još do prije dva tjedna njihova tvrtka Naftni terminali Federacije, koja je dosad upravljala Terminalom, bila blokirana zbog duga hrvatskoj carinskoj upravi.
Koncesija za hercegovačkog tajkuna

Da je blokada potrajala još samo tjedan dana, tvrtka bi otišla u stečaj pa ne bi mogla sudjelovati u natječaju za koncesiju. Tako bi potpuno ostali bez terminala, a u pločanskim kuloarima pojavile su se glasine kako bi koncesija mogla pripasti tvrtki Interšped, u vlasništvu hercegovačkog tajkuna Mate Stojića, brata nekadašnjeg ministra obrane “Herceg Bosne” Brune Stojića. Za tu tvrtku navodno je jako lobirao i Nikola Štula, smijenjeni predsjednik uprave NTF-a.

Ipak, budući da je račun NTF-a na kraju odblokiran, koncesija bi mogla ipak pripasti toj tvrtki, kao što je zakonski i predviđeno pri izvlaštenju. Problem je u tome što zakon pri izvlaštenju predviđa i isplatu pravične naknade bivšim vlasnicima, što znači da bi Luka Ploče NTF-u morala isplatiti oko 150 milijuna eura, na koliko je procijenjena vrijednost terminala. Ako se to ne dogodi, ne treba sumnjati da će bosanskohercegovačka kompanija podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske.
[/size]www.nacional.hr[u]

_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

New Re: Naftni Terminali Federacije u Pločama

Postaj  Guriš on 30.04.10 16:51

http://www.index.hr/images2/Ploce9V-PloceOnLineHRFOTO-W.jpg
ZIJAD DŽEMIĆ, generalni direktor BH Terminala, u petak je smijenio Josipa Tomića, direktora poduzeća Naftni terminali Federacije BiH u Pločama. U izjavi za Dnevni avaz je Džemić to potvrdio, optužujući pritom Tomića za kriminal težak više od dva milijuna dolara, štetno poslovanje i prikrivanje podataka o poslovanju.

Prema Džemićevim riječima, Tomić je u zadnjih šest ili sedam mjeseci odbijao nadležnim organima predati izvještaj o utrošku sredstava, kao i davanje redovnih 15-dnevnih financijskih izvještaja. Također, odbijao je i reviziju poslovanja.

"Nakon toga, došli smo do izvještaja financijskog direktora koji otkriva katastrofalne činjenice. Naime, kredit koji je dodijeljen ovom poduzeću iznosio je 3 milijuna američkih dolara. Iz te mase vraćeno je samo 600 tisuća dolara namjenskog kredita. Međutim, umjesto 2,4 milijuna dolara, prošlog tjedna smo utvrdili da na računu ima samo 200.000 dolara. Sada istražujemo u koje je svrhe potrošeno čak 2,2 milijuna dolara. Ta razlika je dakle na neki način bez ičijeg znanja potrošena", rekao je Džemić za Dnevni avaz, dodajući kako se trenutno "ne zna gdje je potrošen sporni novac".

Džemić: Nemamo pravo zatvarati oči pred ovolikim kriminalom

Džemić je rekao kako je Nadzorni odbor Naftnih terminala napravio opširan izvještaj o raznim nezakonitostima koje se vežu uz direktora Tomića. Na teret mu je stavljeno čak devet teških optužbi, a između ostalog i to da je sebi duplo povećao plaću. Također, Džemić je najavio da će protiv Tomića biti podnesena kaznena prijava kod nadležnih hrvatskih organa te da će on biti procesuiran i "odgovarati za nedjela".

"Nemamo pravo zatvarati oči pred ovolikim kriminalom. A direktor Tomić je sigurno zatečen u kriminalu", rekao je Džemić. Prema Džemićevim riječima, najvažnije je da je spriječeno daljnje pljačkanje i uništavanje kompanije.

S cijelim slučajem su upoznati premijer Nedžad Branković, ministar energije, industrije i rudarstva Vahid Hećo i predsjednica F BiH Borjana Krišto. Vlada se još nije pismeno očitovala o smjenjivanju Tomića.

"Vlada bi trebala biti zadovoljna našim potezom, jer je otkrivena pljačka i spriječen negativan utjecaj na poslovanje Naftnih terminala", rekao je Džemić napominjući da se "u mnogim državnim tvrtkama, kojima je osnivač u Sarajevu, a koje se nalaze van `teritorijalnog dometa` osnivača, događaju sumnjive stvari".

Tomić: Džemićeve optužbe su obična laž

Josip Tomić, smijenjeni direktor Naftnog terminala, rekao je kako su optužbe Zijada Džemića "obična laž". "Nisu nigdje iznijeli argumente i dokaze protiv mene. Financijska policija F BiH je obavila detaljan pregled poslovanja Terminala i nije našla ništa. U prošloj godini smo pozitivno poslovali. Čak sam od Nadzornog odbora nagrađen za svoj rad. Nije bilo ničeg protuzakonitog. Osim toga, i sada se sve može provjeriti", rekao je Tomić.

Prema Tomićevim riječima, on je smijenjen samo zato što je "smetao kriminalnim radnjama koje je obavljao sam Džemić". "Ja sam spriječio i poremetio Džemićeve interese. Za to ću dostaviti dokaze. Očekujem da Vlada F BiH napravi Komisiju koja će sve ispitati. Samo neka se ispita. Neka se vidi tko laže", izjavio je Tomić.

_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

New Re: Naftni Terminali Federacije u Pločama

Postaj  Guriš on 30.04.10 16:57

Naftni terminali: Deltagrip pokrenuo prinudnu naplatu duga
Autor/izvor: SEEbiz / Avaz

SARAJEVO - Londonska firma Deltragrip podnijela je zahtjev za prinudnu naplatu svojih potraživanja od Naftnih terminala FBiH (NTF) Ploče jer je aktuelna uprava, s Nikolom Štulom na čelu, jednostrano prekinula važeće ugovore o skladištenju goriva i ne plaća kredit od 2,2 miliona dolara uzet još 2006. godine za rekonstrukciju spremnika, saznaje Dnevni avaz.

Osim što je zbog nastalih šteta najavljeno podizanje tužbe protiv NTF-a, a time i FBiH, vlasnika kompanije, pred Međunarodnim trgovačkim sudom u Cirihu, i to u iznosu od čak 60 miliona dolara, posljednji potez Deltagripa za epilog bi mogao imati još veće posljedice.

Kako se, naime, navodi u već obrađenom notarskom zahtjevu, londonska firma zahtijeva isplatu oko devet miliona kuna (skoro 2,5 miliona KM), zajedno sa zateznom kamatom

No, kako su računi NTF-a već blokirani, kompanija uopće ne posluje normalnim kapacitetima, a nije izvjesna bilo kakva nova uplata novca iz budžeta FBiH, Deltagrip traži da se dug namiri imovinom!

Mada su na sve te probleme još prije skoro mjesec upozoreni dopisom "Deltagripa", koji je potpisao predsjednik Uprave Felice Ansaldi, federalni premijer Mustafa Mujezinović i ministar industrije Vahid Hećo uporno šute, bez obzira na moguće višemilionske štete, a na kraju i mogućnost da dio imovine NTF-a jednostavno bude izgubljen!

Problem s "Deltragripom", koji je skladištio gorivo i uz to kreditirao NTF, nastali su nakon što nova uprava NTF-a po svaku cijenu u biznis želi uvesti rusku grupaciju "Optima", uprkos važećim ugovorima.[quote]

_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

New Re: Naftni Terminali Federacije u Pločama

Postaj  Guriš on 30.04.10 17:01

Hoće li FBiH ostati bez "Terminala": Londonska firma pokrenula prinudnu naplatu duga
Sporna otplata kredita od 2,5 miliona KM

Autor: A. HADŽIARAPOVIĆ
26.04.2010. 08:00
"Naftni terminali FBiH"

Londonska firma "Deltragrip" podnijela je zahtjev za prinudnu naplatu svojih potraživanja od "Naftnih terminala FBiH" (NTF) Ploče jer je aktuelna uprava, s Nikolom Štulom na čelu, jednostrano prekinula važeće ugovore o skladištenju goriva i ne plaća kredit od 2,2 miliona dolara uzet još 2006. godine za rekonstrukciju spremnika, saznaje naš list.

Sud u Cirihu

http://www.dnevniavaz.ba/img/content/slike/thumb_faksimil-treminali.jpg
Osim što je zbog nastalih šteta najavljeno podizanje tužbe protiv NTF-a, a time i FBiH, vlasnika kompanije, pred Međunarodnim trgovačkim sudom u Cirihu, i to u iznosu od čak 60 miliona dolara, posljednji potez "Deltagripa" za epilog bi mogao imati još veće posljedice.

Kako se, naime, navodi u već obrađenom notarskom zahtjevu, londonska firma zahtijeva isplatu oko devet miliona kuna (skoro 2,5 miliona KM), zajedno sa zateznom kamatom.

Faksimil rješenja o prinudnoj naplati: Traži se imovina

Faksimil rješenja o prinudnoj naplati: Traži se imovina


No, kako su računi NTF-a već blokirani, kompanija uopće ne posluje normalnim kapacitetima, a nije izvjesna bilo kakva nova uplata novca iz budžeta FBiH, "Deltagrip" traži da se dug namiri imovinom!

Rusi po svaku cijenu

Mada su na sve te probleme još prije skoro mjesec upozoreni dopisom "Deltagripa", koji je potpisao predsjednik Uprave Felice Ansaldi, federalni premijer Mustafa Mujezinović i ministar industrije Vahid Hećo uporno šute, bez obzira na moguće višemilionske štete, a na kraju i mogućnost da dio imovine NTF-a jednostavno bude izgubljen!

Problem s "Deltragripom", koji je skladištio gorivo i uz to kreditirao NTF, nastali su nakon što nova uprava NTF-a po svaku cijenu u biznis želi uvesti rusku grupaciju "Optima", uprkos važećim ugovorima.

_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

New Re: Naftni Terminali Federacije u Pločama

Postaj  Guriš on 05.10.11 23:42

Podrška Upravi Terminala i NTF Ploče Evil or Very Mad

Srijeda, 05 Listopad 2011 17:04
www.indikator.ba

[Terminali u Pločama]

Terminali u Pločama

U sjedišu Vlade Federacije u Sarajevu danas je održan sastanak posvećen analizi trenutnog stanja u kompanijama Terminali FBiH i Naftni terminali Federacije Ploče.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj, predstavnici Uprave i Nadzornog odbora Terminala FBiH i Naftnih terminala Federacije Ploče, te predstavnici Odvjetničkog društva "Grubeša i partneri“ Gordana Grubeša i Andriana Vukoja, koji zastupaju NTF Ploče u arbitražnom postupku koji se vodi pred Međunarodnim arbitražnim sudom.
Tokom rasprave data je puna podrška Vlade FBiH upravama obje kompanije, kao i pravnim zastupnicima, u daljnjim aktivnostima u postupku arbitraže.
Vlada FBiH, istaknuto je danas, odlučna je u nastojanju da sačuva državnu imovinu u ovim kompanijama i osigura njihov što brži razvoj, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

New Turkoil u utrci za najam spremnika u Luci Ploče

Postaj  Guriš on 10.04.12 18:18

Turkoil u utrci za najam spremnika u Luci Ploče


Uskoro bi trebalo biti poznato ime kompanije koja je prošla na javnom pozivu raspisanom od strane Naftnih terminala Poče za najam skladišnog prostora i manipulaciju naftnim derivatima u skladištu Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče, smještenog u slobodnoj zoni Luke Ploče.

Radi se o dva spremnika i to: spremnik T-02 kapaciteta 10.000 m3 za skladištenje EDG (eurodiesel) i spremnik T-07 5.000 m3 za skladištenje EDG (eurodiesel).

Spremnici se daju na najam u trajanju od jedne godine.

Rok za dostavljanje ponuda je istekao, a komisija Naftnih terminala Ploče je 04. aprila pristupila otvaranju ponuda za najam tankova, među kojima se nalazi i ponuda Turkoil Terminala za koju u ovoj komaniji smatraju da je ubjedljivo najpovoljnija za zakupodavca.

"Turkoil je ponudio plaćanje zakupnine unaprijed za vrijeme trajanja Ugovora", kažu za ekapija.ba u Turkoilu, nadajući se da se neće pojaviti prepreke te da će se što prije pristupiti potpisivanju Ugovora o najmu 15.000 m3 spremnika u NTF, Slobodna Zona Ploče.
www.ekapija.ba
E. Ko.

_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

New Re: Naftni Terminali Federacije u Pločama

Postaj  Guriš on 10.04.12 18:24

09. 04. 2012. | 10:34 [Verzija za štampu]
(HR) IZDAVANJE POD ZAKUP SPREMNIKA T-02 10.000 M3 ZA SKLADIŠTENJE EDG (EURODIESEL) I SPREMNIKA T-07 5.000 M3 ZA SKLADIŠTENJE EDG (EURODIESEL) - Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče

Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče
Neretljanskih gusara b.b.
20340 Ploče

Na temelju suglasnosti Skupštine i odluke Nadzornog odbora Društva, broj: 439/12, od 20.03. 2012.godine, Društvo NTF - Naftni Terminali Federacije d.o.o. Ploče, Neretljanskih gusara bb, Ploče. Republika Hrvatska,

OGLAŠAVAJU JAVNI POZIV

Za prikupljanje ponuda za davanje u najam skladišnog prostora i manipulaciju naftnim derivatima u skladištu Naftnih terminala Federacije d.o.o. Ploče, smještenog u slobodnoj zoni Luke Ploče i to :
LOT br 1: SPREMNIK T-02 10.000 m3 za skladištenje EDG (eurodiesel) SPREMNIK T-07 5.000 m3 za skladištenje EDG (eurodiesel)

1. Podaci o terminalu u Pločama:
kapacitet autopunilišta: 400 t/h
kapacitet punilišta željezničkih cisterni: 1200 t/h, 20 vagona brodoprivez: max gaz tankera: 10,5 m max širina tankera: 28 m uplovljenje - isplovijenje tankera: 24 h brodske ruke: 2x6" i 2x8" kapaciteti pumpnih stanica
1. PS 4x360 m3/h
2. PS 4x200 m3/h
3. PS 4x140 m3/h
4. PS 1x180 m3/h
Pakovana roba: kapacitet 400 bačava

2. Uvjeti za učešće:
Izvod iz sudskog registra za tvrtku, ne starije od 30 dana - ovjerena fotokopija, Uvjerenje o poreskom broju, PDV broju i statistici - ovjerene fotokopije, Potvrda poslovne banke/ka Najmoprimatelja o solventnosti Najmoprimatelja.

3. Sadržaj ponude:
Ponuda treba da sadrži slijedeće elemente:
• Cijenu mjesečnog najma skladišnog prostora u EUR/m3, po principu prazno za puno",
• Cijenu za izlaznu manipulaciju uskladištene robe u EUR/m3
• Broj izlaznih manipulacija godišnje, s tim daje minimalan broj manipulacija 3 (tri) na godinu, u odnosu na zakupljene skladišne kapacitete,
• Način osiguranja plaćanja - bankovna garancija za tromjesečni nivo obaveza prema Najmodavcu ili depozit u uskladištenim robama u vrijednosti tromjesečnih obaveza prema Najmodavcu sa pravom raspolaganja Najmodavca tim robama u svoju korist devedeseti dan nakon izdavanja depozita za slučaj da Najmoprimac iz bilo kog razloga nije izvršio svoje obaveze prema ovom ugovoru..
• Način i rokovi plaćanja cijene najma i manipulacije.

4. Dodatni uvjeti za dobivanje ugovora o najmu:
• Trajanje najma: 1 (jedna) godina;
• Otkazni rok: tri mjeseca od prvog izostanka uplate obaveza po ugovoru.
• Izjava Najmoprimatelja da će poštivati pozitivne propise Republike Hrvatske, a koji reguliraju tehničke, tehnološke, protu-eksplozivne, protu-požarne, metrološke i ekološke standarde, te odluke i preporuke koje su u vezi ispunjavanja relevantnih Evropskih direktiva u oblastima: energija, tehnička sigurnost, skladištenje, transport, distribucija derivata, ekologija, fiskalni sistem, i druge multi- i interdisciplinarne oblasti.
• Izjava Najmoprimatelja da će djelovati u skladu sa važećim normama, odnosno, regulativi Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja RH.
• Izjava Najmoprimatelja da neće davati u podzakup trećim licima ovdje ugovorene kapacitete bez prethodne saglasnosti Najmodavca.
Sve navedene izjave Najmoprimatelja biti će sadržane u Ugovoru o najmu.

5. Rangiranje prispjelih ponuda:
Prispjele ponude će se rangirati na osnovu parametara od važnosti za Najmodavatelja, i to
slijedećim vrijednosnim redoslijedom:
1. Ponuđena cijena zakupa skladišnog prostora, po EUR/m3, mjesečno, po
principu „prazno za puno",
2. Ponuđena cijena po EUR/m3 za izlaznu manipulaciju robe,
3. Broj izlaznih manipulacija godišnje, u odnosu na zakupljene skladišne
kapacitete,
4. Kvalitet instrumenta osiguranja plaćanja, odnosno posebne pogodnosti koje
može osigurati Najmoprimatelj u cilju kvalitetnog osiguranja plaćanja,
5. Način i rokovi plaćanja cijene najma i manipulacije.
Napomena:
Ukoliko bude dvije ili više identičnih ponuda, Najmodavatelj zadržava pravo da samostalno odluči kojoj će od ponuda dati prednost, tj. sa kojim će ponuđačem zaključiti ugovor o najmu.
Najmoprimatelj sa kojim Najmodavatelj zaključi ugovor o najmu po ovom Javnom pozivu će imati prednost na produžavaje roka iz ugovora, uz uvjet njegove iskazane volje da zadovolji eventualne nove zahtjeve Najmodavca u poglednu ovdje ugovorenih obaveza, i poslovne korektnosti prema Najmodavatelju.
Ostale informacije
Rok za prijavu je: 02.04.2012.
Otvaranje ponuda: 04.04.2012. u 12,00 sati u prostorijama NTF Ploče. Zaključenje ugovora o najmu: u roku od 10 dana od dana roka za prijavu.
Zainteresirani ponuđači svoje ponude obavezno dostavljaju u zatvorenim kuvertama na adresu:
Naftni terminali Federacije d.o.o., Neretljanskih gusara b.b., 20 340 Ploče, Republika Hrvatska.

UPRAVA:
Nikola Štula, predsjednik
Zoran Prskalo, član

http://www.ekapija.ba

_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

New Re: Naftni Terminali Federacije u Pločama

Postaj  Guriš on 10.04.12 18:40

Odgođena presuda arbitraže DG/NTF


Kategorija: Vijesti
Objavljeno Petak, 23 Ožujak 2012 05:31
Napisao/la Super User


Arbitražno vijeće ICC (Međunarodna trgovinska komora) u sporu između Deltagrip London/Naftni terminali Federacije d.o.o. Ploče donijelo je Odluku o pomjeranju roka za donošenje presude sa 30.3.2012. za 30.4.2012. godine.

Da podsjetimo, spor je pokrenuo Deltagrip London zbog jednostranog raskida ugovora o najmu spremnika od strane NTF d.o.o. Ploče sa odštetnim zahtjevom od 116 milijuna dolara.Prejudicirati presudu po ovom pitanju je nemoguće iz razloga što nijedna strana tijekom postupka ne smije davati nikakve informacije.

Međutim, sama duljina procesa, odnosno odgoda donošenja presude ukazuje na neke činjenice za koje ne moramo biti u pravu, ali ćemo ih iznijeti.

Prvo, da je NTF d.o.o. Ploče u pravu i sa razlogom jednostrano raskinuo ugovor sa Deltagrip London, tada se ne bi razmatrao odštetni zahtjev od 116 milijuna dolara i spor bi sigurno do sada bio riješen.

Drugo, vrijednost odštetnog zahtjeva od 116 milijuna dolara je sigurno prenapuhan, ali to je situacija da kada nekoga tužite, u tužbenom zahtjevu tražite sve navodne štete koje su vam prouzročene, čak svjesni da vam se neće sve odobriti. U tom slučaju, zadatak Arbitražnog vijeća je da razmotri sve stavke odštenog zahtjeva, ocjeni njihovu opravdanost ili ne, za što je potrebno dosta vremena i rada.

Naravno, pod pretpostavkom da Arbitražno vijeće odbaci četiri petine odštenog zahtjeva kao neopravdano prikazane navodne štete, što mislimo da je realno, tada vrijednost spora opet iznosi ogromnih ≈25 milijuna dolara.

Ovaj iznos "londoncima" bi na kraju bila čista dobit, a u situaciji na tržištu, pogotovo kada je proradila Rafinerija u Brodu, ostvariti ovoliku dobit trgovinom naftom postaje nemoguća misija.

Postavlja se pitanje, da li je ovakvim postupkom ustvari učinjena ogromna usluga Deltagripu?

Arbitraza-dopis.pdf

_________________
Puno se njih tuku u prsa,aaaaaaaaaa nigdi SRCA !!
Ako vam se forum nesviđa,budite onda aktivni u njegovom radu a ne samo kada vam je nešto potrebno! na zapovijed
avatar
Guriš
Co-Administrator
Co-Administrator

Broj postova : 1342
Registration date : 18.02.2008

[Vrh] Go down

New Re: Naftni Terminali Federacije u Pločama

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.