LEGENDA NERETVE ODLETJELA U NEBO

Go down

LEGENDA NERETVE ODLETJELA U NEBO

Postaj  Gurija on 16.05.12 19:10


U SPOMEN NA STJEPANA VLAHOVIĆA - PAČU
LEGENDA NERETVE ODLETJELA U NEBO
'Legenda Neretve odvozila svoj posljednji ovozemaljski let'
Nakon 16. svibnja 2012. godine Komin i dolina Neretve više neće biti isti.

Riječi su to kojima je Dragan Čupić, dugogodišnji prijatelj Stipe Vlahovića Pače opisao atmosferu u neretvanskoj dolini nakon što je legenda Neretve odvozila svoj posljednji ovozemaljski let. I kako je Pače cijeli svoj život iznenađivao svoje prijatelje neočekivanim i novim izumima, tako ih je, na žalost, iznenadio i svojim naglim odlaskom.

Rodio se u Kominu 1955. godine, kao prvo od troje djece u obitelji Dinke i Ante Vlahovića. Osnovnu školu završio je u Kominu, a zanat električara u Pločama. „Čovjek koji je najviše teorije pretvorio u praksu“, kako ga je nazvao njegov sumještanin i prijatelj Darko Čupić, već je kao dječak napravio nekoliko radio-stanica koje su emitirale program.

Legendarna su njegova nadmudrivanja s tadašnjom milicijom, koja mu nikada nije mogla oduzeti toliko radio stanica koliko je on mogao napraviti, sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Strastveni ljubitelj brzine i zrakoplova, prvi avion napravio je prije više od deset godina, za vrijeme pohađanja letačke škole u Vinkovcima.

Osim aviona konstruirao je i glisere i druga plovila, a zajedno s prijateljem Tonijem Krilićem Skušom jedini je do sada s gliserom od Jadranskoga mora, kroz preko dva kilometra dugačkih tunela, doplovio do Staševice. Uvijek novi izazovi vukli su ga dalje, a Skuša će reći kako je Pače bio čovjek izvan vremena i svi koji su ga voljeli težili su tom ljepšem vremenu.

„Pače je bio genij koji je dječačke snove pretvarao u stvarnost“, kaže Skuša. I zato će i dalje njegovi avioni letjeti nebom Hrvatske i Slovenije, i zato će i dalje živjeti njegova udruga „Krila Neretve“. Njegova supruga Anđelka, Pačina ljubav iz dječačkih dana, najbolje zna da je njen čovjek, uz sve letjelice i plovila, konstruirao i jedan bolji svijet. Sada će ga konstruirati u beskrajnim nebeskim prostranstvima, gdje mu krila nikada neće biti polomljena. A imat će vremena i za na Zemlji nikada realizirani projekt Žirokoptera.

Svemogući Arhitekt i Ljubav sigurno je procijenio da mu je Pače potreban za buduće planove.


Ante Šunjić


preuzeto sa portala dubrovački vijesnik


_________________My status
avatar
Gurija
Gazda u kokošinjcu/Admin
Gazda u kokošinjcu/Admin

Broj postova : 912
Registration date : 12.02.2008

http://korf.forumeast.com/

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.